10 oportunitats i 10 reptes per a la 54a Escola d’Estiu

  1. Per pensar l’educació que volem

Fem l’escola d’estiu dels mestres per pensar i fer l’escola que volem pels infants i joves. I ho fem activant una manera d’entendre l’educació, que faci evident que les fronteres entre sabers no existeixen, que aprenem quan aprenem amb els altres, independentment de l’etapa educativa en què treballem, i que l’organització dels temps i dels espais afavoreixen la trobada, l’intercanvi i el creixement individual i d’equip.

  1. Per la força dels equips

Un dels reptes del dia a dia de les escoles i instituts és una major cohesió del treball en equip per compartir i tirar endavant projectes amb sentit: equips fets de mestres, infants, joves, famílies i moltes més persones implicades… I per superar aquest repte les propostes formatives d’aquesta 54a Escola d’Estiu han estat pensades i preparades a partir de la reflexió, l’intercanvi i la planificació d’un equip de quaranta persones que treballen en equips de quatre, aportant les fortaleses de cadascú i assumint-ne les mancances.

  1. Per oferir suport mutu entre mestres i escoles

Entenem la formació com un procés d’aprenentatge i de suport mutu entre mestres, escoles i entorn. Un procés en què cadascú ha d’anar proveint-se de fonaments i d’eines, a partir de la cooperació, perquè estem convençuts que aprenem quan aprenem amb els altres. El rol dels equips que han preparat aquesta escola d’estiu és acompanyar aquest procés i posar les condicions perquè l’aprenentatge s’esdevingui. És, en definitiva, una formació que promou la renovació i el canvi, no només de les maneres de fer, de les metodologies, sinó, i el que és més important, de les maneres de pensar.

  1. Per trencar esquemes

Hem trencat l’esquema d’edicions anteriors, i hem passat dels cursos aïllats a activitats de formació més obertes i transversals. De l’esquema: un formador, un tema, una etapa educativa, un grup de 25 mestres… hem passat a un esquema més obert, on un equip de formadors prepara una proposta adreçada a un gran grup d’educadors de totes les etapes educatives al voltant d’un eix temàtic i amb tres eixos transversals.

  1. Pels eixos transversals: avaluació, diversitat i perspectiva crítica,

Avaluació, diversitat i perspectiva crítica, són tres eixos transversals presents en tots els blocs temàtics, per fer evident que han d’estar incorporats en qualsevol dels temes proposats. Entenem l’avaluació en context i no de forma aïllada, com a guia de tot el procés d’aprenentatge i no només com una valoració al final. De la mateixa manera, també pensem que en qualsevol activitat d’aprenentatge s’han de tenir en compte els diferents ritmes i la diversitat de situacions de partida dels aprenents. La perspectiva crítica ha de ser un dels eixos que guiï totes les activitats de l’escola d’estiu, perquè un dels objectius de l’educació és dotar de fonaments i estratègies perquè cada persona entengui el món i hi actuï de manera crítica.

  1.  Pels deu blocs temàtics per a una educació integral

Les activitats de formació s’han seleccionat des d’una perspectiva integral que tingui cura de totes les dimensions de la persona i no només dels continguts intel·lectuals, amb l’objectiu que mestres i infants aprenguin sent feliços i que desenvolupin tot el seu potencial. Alguns dels temes sobre els quals aprofundirem són: aprendre des del cos i el moviment, redescobrir el món del llegir i l’escriure, comunicar-nos en una societat multilingüe i multicultural en una era digital, l’art i justícia global, empoderar els equips, fer-se les preguntes correctes, globalitzar en educació i la importància dels espais i dels temps…

  1. Per enfortir les connexions entre les etapes educatives

Estem convençuts que aprenem al llarg de la vida i que la desconnexió i el desconeixement entre les etapes educatives, no afavoreix aquest objectiu. Amb l’objectiu de connectar, afavorir-ne les transicions, teixir aliances i aprendre els uns dels altres, les activitats d’aquesta 54a Escola d’Estiu proposen el treball conjunt de persones de totes les etapes educatives. Som conscients que es tracta d’un gran repte i alhora d’una gran oportunitat, perquè cada etapa aporti tant les seves fortaleses com les seves mancances, per construir un lligam més fort i més ric al llarg del camí de l’aprenentatge.

  1. Per tenir un espai per dialogar i crear

Enguany tenim la sort que la nova Escola Massana aculli l’Escola d’Estiu. Un edifici nou i modern concebut com un espai públic que afavoreix la trobada, el diàleg a dins i a fora, la creativitat, i la possibilitat de pensar noves maneres d’educar. Aquest espai situat al centre de Barcelona, al mig del Raval, facilita l’accés i la comunicació de tots els participants, i facilita una estada més àgil i còmoda.

  1. Per fer formació per a la transformació

Aquesta serà l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat número 54… i tota l’experiència acumulada és el substrat que fa que enguany en torni a germinar una de nova… Fa tres anys vam establir una aliança amb el Consorci d’educació de Barcelona, Escola Nova 21, i l’ICE-UAB,  i vam posar l’escola d’estiu al servei de la formació dels mestres de les escoles implicades en un replantejament profund del perquè de l’educació i de les maneres de fer…

L’any 2017 i 2018 vam fer una proposta de formació pensada, sobretot, per a les escoles i instituts implicats en les Xarxes per al Canvi, en paral·lel a les propostes que veníem fent els últims anys. El fruit de tot això ha estat el replantejament actual de l’escola d’estiu, més en sintonia amb el que entenem com a educació. Pensem que és una proposta agosarada perquè trenca alguns esquemes del que havíem fet aquests darrers anys, però estem convençuts que és el que voldríem que fos a partir d’ara.

  1. Per comptar amb tu i amb el teu equip

Ara tu hi has de dir la teva. Si aquesta proposta t’encaixa i si tens reptes semblants, esperem que aquest espai de trobada i de formació sigui una oportunitat per a tu i el teu equip i que t’hi vulguis implicar i participar. Esperem que si hi dediques el teu temps d’estiu teixiràs aliances entre persones de prop i de més lluny, a través de l’intercanvi d’experiències, i que tot això et serà útil per a la teva pràctica. Esperem comptar amb tu i amb el teu equip.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!