[1,2,3 i 4 de juliol] Diàlegs oberts 59a EE

DIÀLEG. La veracitat de la informació

  • Dia i hora: Dilluns 1 de juliol de 12:45h a 13:45h
  • Amb la participació de Genís Roca, president de la Fundació .cat, i Xavier Graset, periodista i escriptor. 

El dret a opinar lliurement és la base de qualsevol organització democràtica. Tanmateix, sovint ens oblidem que el dret a la llibertat d’expressió va molt arrelat al dret a la veracitat de la informació. Tot ciutadà ha de tenir al dret de rebre informació veraç per tal que pugui pensar, opinar o decidir críticament. Actualment, vivim en una societat on el fenomen de les xarxes socials ha irromput amb força, fent-nos dubtar sobre la veracitat de les coses. I davant això, també hi ha interessos, persones o col·lectius que pretenen distorsionar deliberadament la realitat per tal d’influir en l’opinió pública. L’escola no està aïllada de la realitat social i cada vegada es fa més necessari desenvolupar criteris i actituds crítiques que permetin destriar la informació veraç, identificant les notícies falses i la manipulació informativa.

Quins reptes té l’escola en relació amb la veracitat de la informació? Quin perill suposa la informació falsa per als infants? Poden ser els mestres víctimes de la manipulació informativa? Com podem fer front a la postveritat? Quines fonts són fiables? 

Com participar-hi: Aquest esdeveniment se celebrarà gratuïtament a l’Avinguda de les Drassanes,3, Barcelona.  Inscripció prèvia (no obligatòria).


DIÀLEG. Com despertar les ganes d’aprendre? Professió o vocació? Gust per aprendre

  • Dia i hora: Dimarts 2 de juliol de 12:45h a 13:45h
  • Amb la participació de Marc Guillem, doctor en Educació per la Universitat de Barcelona, i David Altimir, mestre d’educació infantil a l’escola pública.

La curiositat i les ganes d’aprendre són inherents a la condició humana. Els infants des del moment del naixement demostren tenir la capacitat i intenció de descobrir el món. A mesura que van creixent, i segons les experiències que van tenint, sovint des de l’escola s’observa una pèrdua d’interès, que pot derivar en una relació amb l’aprenentatge en què la passivitat i el desinterès prenen força. Cal que analitzem el perquè per saber com capgirar aquesta situació. Cal generar contextos en què els infants visquin experiències que els permetin mantenir i fer créixer les ganes d’aprendre, que situïn a cada infant en el centre del seu aprenentatge fent-se conscientment responsable d’aquest. I això ens porta a preguntar-nos quin ha de ser el paper del docent a l’hora despertar les ganes d’aprendre dels infants? Hem de reflexionar sobre quin és el paper que juga l’educació a la societat i quina posició ocupa cadascú en el sistema de relació que s’estableix entre infant-aprenentatge-docent. Hem de poder definir quines característiques i aptituds ha de tenir un mestre per considerar-se un bon mestre. En definitiva, hem de construir col·lectivament la identitat del mestre o del docent per evitar que les percepcions externes pertorbin la imatge que hem de tenir sobre el paper dels mestres i l’objectiu d’educar a l’escola.

Què provoca aquesta pèrdua d’interès? És provocat per causes endògenes o són dinàmiques externes les que el provoquen? Quines eines podem trobar per despertar la curiositat dels infants? Quin ha de ser el paper del mestre a l’hora despertar les ganes d’aprendre dels infants? Què podem fer perquè els mestres prenguin consciència que cal despertar aquest interès en l’aprenentatge? Quines característiques ha de tenir un bon mestre? Com ens definim col·lectivament com a mestres? 

Com participar-hi: Aquest esdeveniment se celebrarà gratuïtament a l’Avinguda de les Drassanes,3, Barcelona. Inscripció prèvia (no obligatòria).


DIÀLEG. Segregació escolar, igualtat i equitat

  • Dia i hora: Dimecres 3 de juliol de 12:45h a 13:45h
  • Amb la participació de Lidón Gasull, directora de l’aFFaC i advocada en drets humans, i Marta Comas, Doctora en sociologia, educadora social  i antropòloga; actualment, responsable de la Unitat recerca i avaluació del Consorci d’Educació de Barcelona. 

Per construir una societat més justa cal que tothom tingui els mateixos drets i les mateixes oportunitats educatives, socials i laborals. Fent front a la desigualtat de base també es pot fomentar la participació de la ciutadania en els afers públics en condicions de llibertat. L’educació pública té com a principal objectiu fer front a tota mena de desigualtats: socioeconòmiques, de gènere, racials, culturals… però ens trobem un model educatiu que, sovint, perpetua aquestes desigualtats. La segregació escolar és un dels reptes del nostre sistema educatiu i cal veure com podem fer-li front.

Com afecten les desigualtats a l’hora de construir una societat democràtica? Com es pot fer front a la desigualtat des de l’escola? Quines són les causes de la segregació escolar? Quins reptes tenim al davant i quines estratègies tenim per afrontar-los?

Com participar-hi: Aquest esdeveniment se celebrarà gratuïtament a l’Avinguda de les Drassanes,3, Barcelona. Inscripció prèvia (no obligatòria). 


DIÀLEG. Consciència crítica i global

  • Dia i hora: Dijous 4 de juliol de 12:45h a 13:45h
  • Amb la participació de Rafael Grasa, Doctor en filosofia, professor de Relacions Internacionals de la UAB, coordina el màster universitari en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament, i Carol Pujadas, directora de l’Associació Creart des de l’any 2018 i coordinadora i tècnica de projectes d’educació per a la justícia global.

Sovint, quan parlem de democràcia pensem en la nostra realitat local o nacional. El sorgiment de la democràcia és indestriable de la construcció de l’Estat i, per se, de l’establiment d’unes fronteres i un poder sobre aquestes. Però, si ampliem la mirada, veurem com el món s’organitza a partir de moltes injustícies i violències creades des dels estats més poderosos. La colonització del món protagonitzada per les potències europees explica, en gran part, els orígens de moltes desigualtats. L’imperialisme en mans de les potències del segle XX i XXI en col·laboració amb un capitalisme globalitzat han estat l’origen de molts dels problemes que actualment afronta la humanitat. Per tal d’entendre com funciona el món, cal fer èmfasi en les causes dels conflictes, les guerres, la fam, la pobresa, la desigualtat, les onades migratòries, les epidèmies, l’explotació dels recursos, el canvi climàtic… Des de l’escola, cal vetllar perquè els infants adoptin aquesta mirada global i adoptin una consciència crítica. Des de l’educació cal treballar per la defensa dels drets humans i la justícia global.

Com podem introduir els infants en temes tan complexos? De quina manera podem treballar els drets humans i la justícia global a l’escola? Com treballem els conflictes i les guerres? Com pot contribuir l’escola a la pau mundial?

Com participar-hi: Aquest esdeveniment se celebrarà gratuïtament a l’Avinguda de les Drassanes,3, Barcelona.  Inscripció prèvia (no obligatòria).

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!