El tema general de cada edició d’Escola d’Estiu es tria atenent a les necessitats i particularitats del moment. Enguany, és “Reconèixer l’essència de l’escola. Fer de mestres des dels perquès” i s’articula en quatre grans subtemes que remarquen enèrgicament: la importància i la urgència de posar la vida al centre, el valor que té comptar amb mestres valentes i empoderades amb ganes d’aprendre de les altres i la capacitat de fer un veritable treball en equip que posi a infants i joves al centre.
Durant l’1 i el 2 de juliol i a través de la veu de 4 persones expertes referents en el seu camp de treball reflexionarem sobre àmbits dels quatre temes de la 56a Escola d’Estiu.
Reserva la teva plaça per a a les conferències del dia 2 de juliol
1 de juliol – En línia
Philippe Meirieu
Investigador i escriptor francès, especialista en ciències de l’educació i de la pedagogia. Ha inspirat diferents reformes pedagògiques, dirigit nombroses recerques sobre la diferenciació pedagògica i publicat obres de filosofia de l’educació. Meirieu creu en l’ensenyament que permet a cada alumne trobar-se en una situació d’aprenentatge lliure, estimulant i participativa.
Destaca pel seu paper en la difusió dels principis pedagògics de l’Escola Nova a França, fins al punt de ser considerat el pedagog més escoltat pels governants.
L’educació només és acceptable si s’articula sota el principi de llibertat: qualsevol nen ha d’aprendre i créixer amb llibertat”, Meirieu a Vicens Vives Blog.
Philippe Meirieu considera que hi ha molt per fer pel que fa a la democratització de l’accés i l’èxit escolar. Així, proposa la implementació de la “pedagogia diferenciada”, la qual identifica les necessitats de nens i nenes i els tracta per la seva singularitat i en el seu conjunt.
Conjugar el “dret a ser diferent” i el “dret a ser similar”, Meirieu a Vicens Vives Blog.
Allò que l’escola encara pot fer per la democràcia. Pensar per un mateix i construir el comú. #InfantsIJovesParticipants / 1 de juliol, de 10h a 11h / Conferència en francès i traducció a català
+ Vull saber més sobre la persona conferenciant
Concha Fernández
Doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona i catedràtica d’institut des del 1984. Ha dirigit l’IES Menéndez Pelayo de Barcelona fins a l’any 2017 i publicat diversos llibres d’experiència educativa i assaig sobre filosofia contemporània. L’autora convida a fer canvis en l’àmbit concret d’influència que es trobi cadascú perquè aquesta acció en la petita institució acabarà generant un canvi en el món.
L’administració és la que ha de “gestionar” (els diners públics i totes les disposicions necessàries), les idees i les pràctiques educatives ja les porten a terme els professionals de l’ensenyament, Concha Fernández a blogs.publico.es.
Fernández destaca per la defensa d‘una col·laboració entre empreses i projectes educatius i d’un poder de decisió que recaigui en la direcció de cada escola per a fi de posar ordre en els claustres.
La comunicació en el procés d’aprenentatge. Paraules i accions. #CapacitacióDocent/ 1 de juliol, de 11:30h a 12:30h
+ Vull saber més sobre la persona conferenciant
2 de juliol – Presencials o en línia
Eulàlia Bosch
Professora de filosofia, membre del grup fundacional Institut de Recerca per a l’Ensenyament de la Filosofia (el qual va dirigir des de la seva obertura fins a 1995), curadora d’exposicions, creadora de projectes i autora de llibres i articles. En 1995 va crear el Departament d’Educació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el va dirigir fins a 1999 i avui dia treballa amb la Fundació Eugènia Balcells. I és que participa activament a congressos, conferències i projectes que connecten les arts, l’educació i la filosofia amb la vida quotidiana.
Des de la música, la dansa, el teatre i fins i tot les històries explicades abans d’anar a dormir es poden donar respostes filosòfiques. Totes les formes artístiques possibles són part de la filosofia, eduquen i transmeten la humanitat als nouvinguts, Eulàlia Bosch a arabalears.cat.
Bosch centra la seva tasca en la concepció i desenvolupament de projectes culturals i educatius, entenent la cultura com a servei públic. A més, està molt vinculada a centres d’educació artística per a nens i nenes.
Quan les arts parlen de tu. #MiradaInclusiva/ 2 de juliol, de 10:00h a 11:30h
+ Vull saber més sobre la persona conferenciant
Mónica Bello
Llicenciada en Història de l’Art per a la Universitat de Santiago de Compostel·la, va ocupar el càrrec de directora artística de VIDA a la Fundació Telefònica de Madrid i va posar en marxa el Departament d’Educació de LABoral Centro de Arte de Gijón. Actualment és directora d’Arts at CERN dins el Centre Europeu per a la Recerca Nuclear de Ginebra i centra la seva activitat professional a la investigació de la relació entre l’art, la ciència i la tecnologia.
La seva àrea d’especialització és la reflexió sobre les converses i la interacció entre artistes i físics. De la seva pràctica, n’extreu que artistes i científics segueixen les mateixes pautes a l’hora de concentrar-se per portar a terme la seva pràctica des del rigor per perseguir els seus objectius.
Un artista pot portar als científics a llocs als quals no estan habituats, Mónica Bello a palabrapublica.uchile.cl.
Entre la cultura i el coneixement: art i ciència en diàleg. #CulturaDelPensament/ 2 de juliol, de 11:30h a 12:30h / Conferència en castellà
+ Vull saber més sobre la persona conferenciant
Reserva la teva plaça per a a les conferències del dia 2 de juliol
Rafael Vilasanjuan
Periodista, llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment és Director del Departament d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), des del març de 2011. Va ser Director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) del 2006 al 2011. Ha treballat durant més de 12 anys a Médicos Sin Fronteras (MSF), primer com a Director de Comunicació, el 1995, i més endavant com a Director General de la secció espanyola d’MSF.
Hi ha un alt grau de desconfiança sobre l’evolució de l’epidèmia, i en l’àmbit polític hi ha moltes teories i els equilibris no sempre responen al benefici de l’epidèmia, Rafael Vilasanjuan a vilaweb.cat.
Vilasanjuan, especialitzat en salut global i plans de vaccinació, coneix la producció i distribució farmacèutica a escala mundial. Considera que és moment de construir mecanismes d’acció pel canvi climàtic, la salut, la mobilitat… per a tots els reptes globals que tenim.
Educar sobre el llegat del virus . #CulturaDelPensament/ 9 de juliol, de 18:00h a 18:50h / PRESENCIAL AL CCCB
+ Vull saber més sobre la persona conferenciant
Vols connectar-te en directe a les conferències a través del nostre canal de YouTube? Segueix-nos a xarxes o consulta aquest article i, un cop comenci Escola d’Estiu, cada dia penjarem l’enllaç d’accés!
M'INTERESSA CONSULTAR TOT EL PROGRAMA!
ON EM PUC INSCRIURE A L'ESCOLA D'ESTIU?