Infància en xarxa. Cal incorporar l’aprenentatge de l’anglès a l’educació infantil?
A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.
Revista Infància
Plana oberta. El canvi a l’escola. El nostre procés, la nostra experiència
El procés d’autoavaluació i evolució del projecte d’una escola no és un procés unipersonal. La manera com ho vivim individualment ens ha portat sovint a autoavaluar-nos i evolucionar personalment.
Núria Ruiz Sebastià, Noemi Segura
Educar de 0 a 6 anys. L’ús de mascaretes. Efectes en el llenguatge i l’afectivitat dels infants
L’ús de mascaretes que cobreixen la boca i el nas és una de les millors mesures per prevenir, o si més no per reduir, els contagis de sars-cov-2, el virus responsable de la pandèmia de covid-19. Els infants menors de sis anys estan exempts de l’obligació d’utilitzar-les en espais públics o dins de l’escola, però els seus mestres sí que n’han de dur. La manca de contacte visual amb la boca dels mestres pot alterar la percepció emocional que va vinculada al llenguatge i pot dificultar l’adquisició de noves paraules i construccions sintàctiques. S’han proposat dues possibles solucions complementàries: utilitzar pantalles o mascaretes transparents i conscienciar els pares de la importància que parlin amb els seus fills i filles.
David Bueno
Escola 0-3. I la curiositat, on queda?
El món és ple de situacions i d’objectes que, per petits que siguin, són capaços de proporcionar-nos una descoberta del nostre entorn i uns aprenentatges que ens ajudaran a créixer interiorment. Moguts per la curiositat, els infants intenten entendre allò que els envolta a través de les sensacions que van experimentant. L’acompanyament de l’adult els facilitarà viure experiències inoblidables.
Montse Alarcon, Elena Rodríguez, Míriam Soldado, Patty Sosa
Escola 0-3. Vincles intergeneracionals. Teixint relacions amb la gent gran
Els intercanvis generacionals continuats són molt més que trobades lúdiques entre la gent gran i els infants més petits. Aporten nombrosos beneficis als dos col·lectius. Aquestes trobades plantejades amb un objectiu tenen una funció transformadora per als més petits i terapèutica per als més grans.
Mercè Riera, Ariadna Riera
Bones pensades. La felicitat en les petites coses
Que bonic és ser un infant i gaudir de les petites coses de la vida. Sortir a passejar, córrer fins que se t’acabi l’alè, fer una broma a un company… Observant-los ens adonem que no és tan difícil ser feliç.
Bea Pérez
Escola 3-6. La curiosa evolució de l’escola
L’altre dia, a la reunió de famílies, els explicava que aquest curs el virus, malauradament, ens limita la relació espontània que hi havia entre infants de diferents grups i també amb les famílies. La part bona, però, ha estat redescobrir el que ja havien vist els pedagogs fa cent anys: els beneficis de créixer i aprendre a l’aire lliure. De fet, la nostra escola va ser creada per ser una escola a ple aire a l’any 1923.
Sílvia Majoral
Entrevista. Conversa amb Cristina Correro i Neus Real La literatura no és broma
En el marc dels vermuts literaris de la passada Escola d’Estiu, Joan Portell va conversar amb Cristina Correro i Neus Real, coordinadores del llibre La literatura a l’educació infantil, número 73 de la col·lecció Temes d’Infància. Van parlar de què es considera literatura infantil i de la seva feina a la Universitat Autònoma de Barcelona amb les estudiants del grau en Educació Infantil.
Joan Portell, Infància
Infant i salut. Educació saludable i sostenible. Algunes hipòtesis i compromisos
En aquests paràgrafs es posen en relació alguns dels valors alimentaris amb alguns principis pedagògics que han inspirat la nostra quotidianitat. Són hipòtesis de treball, de reflexió, in forma fluens, en aquest projecte ambiciós de caràcter polític, estètic i ètic.
Alfredo Hoyuelos
Vet aquí un conte ambientat en ple hivern però que guarda la immensa calidesa de les bones amistats. Un regal de la tradició xinesa que transcorre entre la lentitud de la neu quan cau i el silenci d’un paisatge emblanquinat. Els personatges dibuixen una estructura circular en el seu gest tendre de tenir en compte els altres. A l’hora de compartir-lo amb els infants, el podem representar fàcilment amb l’ajut d’unes casetes fetes de cartró, un animalons de llana feltrada –o de plàstic– i unes verdures de roba.
Montserrat Rebollo
Llibres a mans. Els plaers de la descoberta. Tercera conversa amb l’Àlex Nogués
A l’informe per a la unesco de la Comissió Internacional sobre Educació per al Segle xxi elaborat el 1996 sota la direcció de Jacques Delors es definien així els quatre pilars d’una educació per al segle xxi: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts, aprendre a ser. Aprendre és, doncs, adquirir consciència, comprendre fets, conceptes, principis, habilitats i actituds mitjançant l’experiència i l’estudi. Aplicar aquest pensament als infants fins als 6 anys ens empeny a preguntar-nos si el primer pas per aprendre a conèixer és desvetllar la curiositat.
Roser Ros
Blogs, llibres i més. Documentals sobre la infància
Revista Infància