L’escola verda, una resposta a la crisi climàtica

Escoles i organitzacions realitzen projectes per educar a les generacions més joves i aprofitar els espais escolars

El canvi climàtic és un dels majors problemes pel que travessa la societat. Un problema convertit en crisi, que toca tant el model de consum actual, com les accions individuals, l’economia, entre molts altres aspectes.

A les grans ciutats, com Barcelona, la gran quantitat de cotxes circulant, les obres, la massificació o la concentració de locals i negocis agreugen la contaminació ambiental per totes les emissions de gasos que es produeixen.

Que els refugis verds dins de les grans urbs hagin sigut envaïts per construir més quilòmetres de carrers i edificis no ha ajudat a millorar la qualitat de l’aire i també ha empitjorat la contaminació acústica. Uns problemes que cada vegada es tenen més en compte a la planificació urbanística i a l’hora de regular el tràfic.

I des de les escoles també s’han iniciat projectes per recuperar espais i així també educar a les generacions més joves en l’ecologisme. Iniciatives orientades a la creació d’horts urbans i jardins escolars en els quals, entre professors i alumnes que s’encarreguen de cuidar-los, es transmeten valors i el respecte a la natura.

En aquest article mostrem alguns d’aquests projectes, iniciats a vegades des de les escoles i a vegades des de fora de les aules, que volen canviar la concepció dels patis escolars i com els estudiants interactuen amb els espais escolars i els públics.

Escola Els Llorers

Aula Viva és un projecte de col·laboració entre l’escola Els Llorers i Germanetes Jardins d’Emma que va començar fa 5 anys. L’objectiu és treure l’escola al carrer a través de la plantació d’horts urbans i la recuperació d’espais a la via pública. Va rebre el 2019 el premi en Innovació Educativa de mà de l’Ajuntament de Barcelona.

El Nou Safareig

El Nou Safareig és un projecte de més de 21 anys en el que col·laboren Carme Cols i Pitu Fernàndez, ambdós mestres jubilats. La iniciativa, que fins ara ha arribat a més de 500 escoles arreu de la península, busca repensar els seus espais, recollint les idees tant de mestres com de professors, en un procés d’acompanyament al llarg del temps.

Escola Ginebró

Fora de Barcelona també és necessari educar en ecologisme. L’escola Ginebró, de Llinars del Vallès, participa en el Programa d’Escoles Verdes del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. A través d’aquest programa, els alumnes han construït un hort per cuidar-lo i aprendre els valors de la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La terra de tothom

La biblioteca de l’associació de Rosa Sensat posa a la disposició d’aquells centres educatius que així ho sol·licitin la maleta La terra de tothom. Aquesta maleta conté una bibliografia ben extensa de llibres de literatura infantil i juvenil per ensenyar a valorar la natura com un bé únic que no el podem malbaratar.

La terra de tothom: bibliografia per fomentar la lectura i el debat entorn la natura com a bé comú

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!