Eva Martínez, Marc Alabart i Freddy Gonçalves han sigut les persones al càrrec de la formació ‘Quan els llibres no serveixen per a res: Identitats, literatura i educació’.
Amb aquest nom tan provocador, el taller ha buscat durant l’última setmana guiar als participants a través del món de la lectura per determinar què recomanar a infants i joves i així ajudar-los a créixer personalment.
La formació s’ha marcat tres objectius principals: explorar l’itinerari vital i cultural propi com a punt de partida per a la mediació lectora i literària amb infants i joves; millorar la competència en la valoració i selecció d’obres literàries per a nens, i adquirir eines de mediació lectora i literària que permetin un creixement personal i com a lector.
Durant les classes s’han tocat diversos temes com la censura, la gran quantitat de literatura brossa que es troba en el mercat o el baix índex de lectura entre els joves.
Alguns professors han posat sobre la taula la seva preocupació perquè els adolescents no es llegeixen les lectures curriculars i només es passen els apunts per aprovar els treballs i els exàmens. A aquesta qüestió s’ha volgut destacar la importància del fet que l’educador no transmeti la sensació d’obligatorietat a l’hora de marcar les lectures del curs.
En una altra conversa s’ha pogut escoltar la importància que el professor intervingui per donar eines a l’estudiant. També és ell qui ha d’apropar-se al jove, interpel·lant-lo amb la realitat que ell domina. “T’agrada aquest tema? Doncs et recomano aquesta lectura perquè hi aprofundeixis!”.
En conversa amb els formadors, han explicat com han treballat per dinamitzar les sessions. Alabart ha comentat que, “tot i la distància” entre els participants, ja que són sessions que s’han fet a través d’aules virtuals, l’ambient que s’ha creat ha sigut “molt íntim”, on la gent s’ha atrevit a compartir experiències pròpies sense problemes.
Martínez també creu que s’ha generat un espai suficientment íntim perquè els assistents s’hagin atrevit a explicar vivències personals. Ha afegit que el fet que treballin entre ells ha afavorit l’ambient, provocant que “hagi anat mutant cada dia” de les formacions. Gonçalves, finalment, s’ha mostrat sorprès en trobar-se amb un grup “molt curiós i positiu”.