L’espai del pati és un lloc viu, ric i ple d’oportunitats, que ens fa reflexionar i qüestionar sobre com transformar-lo i convertir-lo en un espai més cuidat, més pensat, més natural, que respongui a les necessitats dels infants i que n’aculli les propostes de joc, de relació, de moviment i d’aprenentatges.
Uns taulons de fusta que estaven en desús, recuperats, són ara una nova proposta que els infants redescobreixen cada dia i la vesteixen amb una segona vida d’aventures, jocs, imaginació i creativitat, donant-li un nou ús d’acord amb el seu desig i les seves necessitats.
El tauló s’ha convertit en una infinitat de coses i serveix com a suport per fer salts i equilibris, com a espai de trobada, com a element de joc simbòlic, com a obrador, com a espai de ciències per jugar amb les rampes…, i veiem com els enriqueix en les seves creacions i propostes. Un material obert i ric que els omple de vivències i emocions.
És una meravellosa oportunitat per observar la interacció amb l’objecte, amb els iguals, com tiren endavant un projecte comú, es posen d’acord i el realitzen o simplement troben un espai per a ells mateixos i el seu joc. En aquests moments és quan la riquesa del joc lliure es fa present.
Les noves mirades passen per oferir temps perquè els infants puguin teixir i vestir relacions amb els altres i amb els objectes. Que sigui el plaer de jugar i descobrir el que els mou a fer nous aprenentatges.
Els canvis en el pati porten a una nova mirada. I, quan canvies la mirada, tot es transforma i es veu l’essencial.
Anna Lleonart, Núria Sala
i Josepa Solsona, membres del consell
de redacció d’Infància al Baix Camp
Fotos: Escola Cavaller Arnau, Riudoms.