Els cinc sentits de l’alimentació

Arribem a la cinquena conversa amb Perspectiva, la primera que se celebra presencialment. Per això, en David Pujol, director de la publicació, agraeix especialment l’amabilitat dels dos ponents de la trobada: el mestre i director de l’escola Octavio Paz, Xavier López, i la cuinera catalana i xef del restaurant barceloní Semproniana, Ada Parellada. 

La presidenta Francina Martí dona la benvinguda i les gràcies a les persones que s’han desplaçat a l’acte de presentació del nou número Perspectiva, “una de les revistes que s’ha mantingut dins el món educatiu del país al llarg dels anys”. Francina explica que des de l’any passat té una nova direcció amb en David Pujol, a qui li passa la paraula.

Pujol continua explicant el canvi de direcció, el qual ha vingut acompanyat d’un nou disseny, format, col·laboradors…”Tota una sèrie de canvis per a projectar aquesta revista cap al futur”.

“El canvi que s’ha fet li ha donat un aire nou, però l’esperit es manté”.

Tot seguit, el director agafa l’editorial del primer número de la revista, la número 0, i es reafirma: “seguim abordant temes monogràfics, explicant experiències escolars, compartint recursos educatius útils i relatant què es fa des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat”. A més, en David Pujol diu que després de quaranta-sent anys, la revista segueix parlant i defensant la mateixa inclusió: “és l’escola la que s’ha de posar al servei de cada infant, no és cada nen i nena que s’ha d’adaptar a l’escola”.

“Em sento continuador d’una feina que va començar fa molts anys i, per tant, molt honorat i alhora amb molta responsabilitat”.

El següent número 416 sortirà al gener i girarà al voltant de la salut mental dels joves. Després d’aquesta revelació, David Pujol demana la col·laboració de les persones assistents per donar a conèixer la revista i encoratja a “fer arribar crítiques, les quals són benvingudes perquè ajuden a reflexionar sobre què fem”. 

Per acabar, Pujol, amb el dossier d’Alimentació Sostenible a les mans, llegeix algunes de les reflexions dels autors dels articles:

  • La importància de recuperar la tradició gastronòmica
  • Amb els menjadors sostenibles, no n’hi ha prou: hem de discutir a partir de les diferents àrees
  • Ecològic no és sinònim de sa
  • Les hores de menjador són valor pedagògic

Projecte Cuines a l’escola Octavio Paz de Barcelona

Xavier López explica que el treball per projectes de recerca “té un enfocament globalitzador i significatiu” i que afavoreix la construcció del coneixement de forma compartida i motivadora. 

“Busquem projectes que siguin útils i que els infants vegin l’aplicabilitat. És el setè curs que l’escola treballa per projectes”, contextualitza Xavier López, actual director de l’Octavio Paz. Una única temàtica per a tot el curs i pels diferents nivells, a partir de la qual s’investiga segons inquietuds i interessos.  Enguany el tema escollit és Cuines: “mengem i cuinem cada dia… cada dia passem per la cuina!”. És una font d’aprenentatge i a través d’aquesta es poden treballar molts llenguatges (com l’artístic), la presa de decisions, el treball en equip… continua en Xavier.

“La mirada holística convida a anar més enllà de la nutrició i portar-la al nostre dia a dia”

El director de l’Octavio Paz creu que la cuina ha d’aportar creativitat, s’ha de treballar segura i tenint en compte molts aspectes: la salut, el malbaratament… “Hem de treballar els cinc sentits de l’alimentació com diu l’Ada Parellada”.

Fer aprenentatge compartit

Xavier López creu que és essencial “anar a buscar als experts perquè vinguin a l’escola o per desplaçar-nos a casa d’ells”. És per això que l’Octavio Paz i el seu equip compta amb l’acompanyament de l’Ada Parellada i de moltes altres entitats, com ara la Fundació Alicia. La cuinera acompanya a infants, mestres i famílies al llarg del projecte Cuines. Ella ofereix la perspectiva professional de la cuina com una eina per educar l’alimentació de nens i nenes, estimar els aliments i els processos i retrobar el patrimoni culinari. 

“A les cases, a causa de la manera com vivim, està costant que els infants rebin aquesta transmissió de coneixement”, diu l’Ada Parellada. Argumenta que moltes famílies ho deleguen a les escoles, quan la realitat és que no ho estan fent a l’escola, “s’estan referint al menjador, el qual moltes vegades no forma part del projecte educatiu”.

Segons l’Ada, l’escola està assumint una sèrie de tasques que no li pertoquen “de manera molt fragmentada i molt intuïtiva”. Per aquest motiu, la cuinera celebra que l’escola Octavio Paz s’hagi embarcat en “aquest projecte ‘mega enorme'”, i el descriu així “perquè l’alimentació és ‘mega enorme’ i no dona per un any, sinó per una vida”.

“El que més m’interessa del projecte és que no només prosperi, sinó que animi a qui hagi d’animar per fer-ho viral”

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!