El 20 de novembre a totes les escoles convindria recordar aquesta diada en què es commemora l’aprovació de la Convenció dels Drets dels Infants per part de les Nacions Unides l’any 1989.
Amb l’objectiu de difondre i sensibilitzar de la importància d’educar en el coneixement dels seus propis drets, si volem construir un món millor per a infants i joves el qual vetlli pel seu apoderament, des de l’Associació vam celebrar els Drets dels Infants (això és dels 0 als 18 anys, recorda la presidenta Francina Martí). Algunes qüestions clau que ens ocupen: donem veu als infants?, sabem veure i, sobretot, respectar el seu dret de viure el present amb plenitud?, o els seus drets van després de molts altres i els vulnerem?
Així, sota la pregunta ‘Infància i política, què preval?’ i inspirada en el títol d’un article d’en Jaume Funes ‘de les polítiques reactives a les reflexives’, la trobada es va estructurar en dues parts: una primera de diàleg entre persones expertes en els dos àmbits (educació i política) i una segona de presentació d’experiències.
“El dret a reconèixer els seus drets”, Maite Pujol
La conversa, dinamitzada pel codirector de la revista Infància David Altimir, entre Maite Pujol, mestra i doctora en Innovació i Intervenció educatives, Jaume Funes, psicòleg i educador, i el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Lloret de Mar, Albert Ferràndez va posar el focus en l’infant, el jove i l’adolescent com a persona de l’ara i en la importància d’una política reflexiva que els escolti abans de prendre les decisions. En aquest sentit, el regidor Albert Ferràndez observa en el seu dia a dia que vivim en “una societat pensada amb visió adulta” i, com a conseqüència, “ens costa molt escoltar i respectar l’opinió dels infants”, una opinió que ressalta ser “molt vàlida”.
Segons Ferràndez, les polítiques reactives no estan pas malament, ja que sorgeixen imprevistos, tanmateix sempre hi ha d’haver una reflexió prèvia parlada i pactada amb infants i joves: “si no hi ha això, la reacció no serà de qualitat”. En Jaume Funes, autor de l’article que presenta aquests dos conceptes, llença una pregunta a l’aire: què vol dir ocupar-se dels infants?, quan estem davant una política reactiva i quan ho estem d’una reflexiva? Explica que aquesta última dignifica la vida de les persones, mira la realitat, escolta els arguments de vida i lògica vital.
“És la política que entén a l’infant com una persona del present, això és, un ciutadà real, no com un ésser inacabat ni un projecte“, afegeix Maite Pujol.
Pujol aprofita la seva intervenció per confessar que el títol de la trobada ‘Infància i política, què preval’ li va provocar, ja que “no hi ha d’haver prevalença, hauríem de parlar de quina política fem a favor de la infància, la primera etapa que una persona està vivint, però també l’última vegada que la viurà”. Jaume Funes destaca que “no és només a favor de qui es fa política, la pregunta també és a favor de quina mena de ciutadà”.
Projecte europeu ‘Kids Got Rights’: Un clam al compliment dels drets dels infants i la seva participació
Mar Gordó d’ESPLAC (Esplais Catalans) de l’Equip de Coordinació i referent del projecte i Laia Ferrús del GREM (Grup de Recerca en Educació Moral) de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, van presentar el projecte que explica i posa en debat els drets dels infants amb els mateixos infants com a protagonistes.
Gordó i Ferrús destaquen que la principal missió de ‘KGR’ és la d’educar i conscienciar tant a nens i nenes com a adults sobre els drets dels infants. D’aquesta manera, donar-los suport en l’avaluació crítica de l’estat dels seus drets en la seva vida quotidiana.
“Només si es construeix coneixement, els infants podran identificar els seus drets, reivindicar-los i denunciar quan sentin que es vulneren”.
A continuació, van participar en Jofre Rodríguez i Adrià Luis de l’Esplai Xirus de Badalona. Tots dos van explicar les experiències viscudes en les trobades nacionals i internacionals que emmarquen el projecte.
A tall de cloenda, les alumnes de primer curs del CFGS d’Educació Infantil del Centre López Vicuña de Barcelona van llegir un manifest a favor dels drets dels infants i van projectar un vídeo per commemorar aquesta diada.
També, les persones assistents van poder visitar una petita exposició d’il·lustracions representatives dels Drets dels Infants realitzades per diferents autores.Al llarg del 2020, la revista Infància va publicar els 42 articles de la Convenció del 1989, acompanyats d’il·lustracions sensibles i expressives: Marina Mandarina, Maria Girón, Nina Bach, Lia Bertran i Sílvia Morilla. Les il·lustracions romandran exposades a la seu de Rosa Sensat, Avinguda de les Drassanes, 3, Barcelona.