SUSCRÍBETE REVISTA PAPEL + DIGITAL
Editorial. La guerra aclapara la infància i la vida
Fa la impressió que la infància no forma part d’aquest món quan s’inicia una guerra, quan els més vulnerables són els que estan més exposats a les seves conseqüències. Els nens i les nenes es veuen obligats a fugir de casa a la força, a ser testimonis d’atrocitats o fins i tot a cometre ells mateixos crims de guerra. Les experiències traumàtiques que acumularan determinaran l’adult que algun dia seran, o potser no arribaran a ser-ho, encara més dramàtic.
Revista Infància
Infància en xarxa. Com valores la proposta del conseller del canvi del començament de curs?
A Instagram i Twitter oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer infància en xarxa.
Revista Infància
En l’organització de l’escola i especialment de les estances és essencial que es tingui en compte un espai i un temps per poder observar. En aquest sentit, cal considerar l’observació com a element clau si volem entendre els infants, saber què passa amb més profunditat i conèixer què necessiten a cada moment. Només qui observa serà capaç de donar a l’infant el que necessita per créixer.
Marta Camps, Berta Vila-Saborit
Educar de 0 a 6 anys. Quin aprenentatge per a l’escola contemporània?(I)
Sense una reflexió profunda, rigorosa i argumentada sobre el concepte d’aprenentatge és molt difícil produir avenços significatius en el procés de transformació educativa en què estem immersos. Cal resignificar aquest concepte que tant determina el que es viu a les escoles perquè aquesta «tercera primavera pedagògica» (Vallory, 2018) de la qual es parla no es quedi en un canvi de forma i es produeixi una transformació molt més radical i significativa de l’educació.
Revista Infància
Escola 0-3. Teresa Buscart Diàleg pedagògic i persistència
Teresa Buscart, mestra, logopeda i psicòloga, va morir el dia 19 de novembre de 2008 a Vic als 51 anys. Vinculada als estudis de Mestre en Educació Infantil de la Facultat d’Educació de la Universitat de Vic durant vint anys, les seves aportacions pedagògiques han contribuït a la millora de l’etapa educativa de 0 a 3 anys.
Revista Infància
La vida a l’escola és plena de situacions de joc que parteixen de la imaginació dels infants. Les seves mans fan i desfan, al mateix temps que el seu pensament és actiu en la recerca continuada de tot allò que els envolta i que hem preparat per a ells en el context educatiu. Fer visibles les històries durant el joc dels infants pot donar pistes de quin és el rol de l’adult, la importància del material no estructurat i el valor de donar temps als infants per realitzar el seu joc.
Tere Ortiz Miquel
Bones pensades. Aigua, terra, sorra… jo deixant petjada
Està documentat que, en tots temps i en totes les cultures, els nens i les nenes juguen a «crear alguna cosa» sempre que hi hagi les condicions necessàries i adequades. Tenint en compte l’estreta interrelació entre joc i desenvolupament, és a través de la seva pròpia activitat que arriben al coneixement.
Braulia del Coz, Eugenia Rodríguez Ortiz
Escola 3-6. Ciència des del néixer
Presentar de costat les paraules ciència i primera infància sol comportar dos tipus de reaccions adverses. Per una banda, les persones que dediquen la seva vida i la seva feina a la investigació científica miren amb recel la possibilitat que els infants des de ben petits puguin fer res semblant a la ciència. Per l’altra, les mestres i educadores responsables de l’educació dels més petits senten aversió a pensar que els infants puguin tenir experiències semblants a les que recorden elles de la seva escolaritat en relació amb la ciència.
Montserrat Pedreira
La col·lecció mars de Rosa Sensat recupera títols emblemàtics de la nostra història. Si fóssim un país que posés en valor la cultura, aquests títols mai haurien desaparegut de les llibreries. Però la realitat és que durant desenes d’anys han estat descatalogats. Fer la feina de buscar, seleccionar, actualitzar (cobertes, il·lustracions originals, llenguatge…) davant de tot el que hi ha per fer no deu haver estat fàcil. Ho parlem amb en Joan Portell, un dels responsables de la creació d’aquesta col·lecció del catàleg de publicacions de Rosa Sensat que va veure la llum ara farà més de deu anys.
Revista Infància
Hi ha mossegades esporàdiques que són més aviat exploratòries; en aquestes, l’infant prova què passa quan mossega, de la mateixa manera que provaria què succeeix quan posa el dit dins un forat. Però també hi ha d’altres mossegades que es donen de forma més reiterada i que no sorgeixen de la pròpia exploració sinó que poden formar part d’algun tipus de descàrrega emocional o estar relacionades amb altres factors. Quan les mossegades són reiterades poden generar situacions incòmodes amb les famílies, i les professionals podem sentir sensació de culpa, d’impotència i responsabilitat. Trobar recursos que ens ajudin a acompa-nyar-les i minimitzar-les, així com donar respostes que ajudin a protegir totes les parts implicades, es converteix en un gran repte a assolir.
Raquel Oropesa, Nora Hernández Herrera
Llibres a mans. Una bona sopa fa de bon esperar
Dediquem aquestes pàgines a reflexionar sobre la importància de l’alimentació saludable per al bon creixement físic, educatiu, cultural i social dels infants des d’una mirada etnopoètica i literària.
Roser Ros
Poesia. Dos poemes d’Enric Larreula
Per un any, canviem de gènere. En aquesta secció dedicada a la literatura per als més petits, substituïm els contes per poemes. I el primer problema que ens trobem és quins autors seleccionem. En tenim un munt. N’hi ha que s’han dedicat de ple als més petits i d’altres que han compaginat la seva producció destinada als adults amb una de més específica per als infants. Sigui com sigui, solament en podem oferir un tast. Posem la mel a la boca, com a incentiu perquè la poesia ressoni per les escoles, aprofitant que els infants ja l’han tastada, que en porten molta de casa, en forma de cançons de bressol, moixaines, jocs de falda…
Revista Infancia
Revista Infància
Blogs, llibres i més. Normes internacionals de protecció de la infància en conflictes armats
Revista Infància
Revista Infància