Un 26 de juny molt calorós es va donar el tret de sortida a la primera franja formativa de la 58a Escola d’Estiu de Rosa Sensat, la qual ha comptat amb la participació de 145 mestres.
En un context on el dret a llegir és un dels grans oblidats del sistema educatiu actual, l’Associació de Mestres Rosa Sensat pretén fer valdre la lectura, adaptant-la al context actual, considerant l’hàbit lector, el gust per la lectura i la formació literària.
Les diverses càpsules tractaven temàtiques que afectaven des dels infants més petits, com “La motricitat a l’Escola Bressol” amb la formadora Núria Ferrando, fins a altres centrades en alumnes de secundària, com la que va presentar la bibliotecària i professora Júlia Baena, sota el títol “Literatura Juvenil: camins, cruïlles i ponts”. La jornada amb més assistents, però, va ser la del pedagog italià Gino Ferri, amb un total de 38 assistents, sobre “l’avaluació a l’Educació Infantil a partir del Nou Currículum.
Entre les persones que ens han acompanyat aquests dies, l’edat mitjana era de 45 anys, amb edats compreses entre 28 i 60 anys. Sobre l’origen dels docents, s’ha observat que gairebé tots (un 94%) provenien de Barcelona ciutat o l’àrea metropolitana, tot i que també hi havia una petita participació de mestres que s’han desplaçat des de Girona, Lleida i Tarragona.
Les formacions es van allargar fins al dimecres 28 de juny, on tant formadors i formadores com participants van poder intercanviar i compartir coneixements i experiències sobre les diferents temàtiques i etapes. I és que el dijous 29 de juny l’Associació de Mestres Rosa Sensat va canviar el rumb de les classes per a acollir el Tema General de la 58a edició. En primer lloc, es va celebrar la taula rodona “Garantim el dret a llegir?” que tenia la intenció de conversar sobre la qüestió la lectura, el llibre i la mediació lectora a les escoles. El mestre i bibliotecari escolar Guillem Fargas, que és alhora cofundador del pòdcast Tàndem, es va encarregar de la moderació. Entre els participants en la conversa hi havia: Joan Portell, pedagog, doctor en didàctica, editor i crític literari; Cristina Correro, professora literatura infantil per la Universitat Autònoma de Barcelona, investigadora i crítica i, tancava el cercle Mariona Trabal, mestra, bibliotecària escolar a l’Escola Orlandai. El públic, formant un semicercle, va compartir i debatre a partir de les ponències. Les reflexions que se’n van derivar es recolliran en el document de Conclusions que es llegirà durant l’acte de cloenda, el qual tindrà lloc el dijous 6 de juliol.
Per tancar l’acte, tothom va gaudir del relat d’una història en veu alta a càrrec de la pedagoga Roser Ros que va explicar la llegenda de la Joaquima i la seva història familiar.
Des de l’equip del diari d’Escola d’Estiu hem volgut preguntar a l’equip formatiu de la primera franja formativa sobre el tema d’enguany: El dret a llegir:
Núria López: Moltes de les coses que coneixem ho fem a través de la lectura o la literatura, però no només és important llegir, també ho és la comprensió d’aquest text. La tasca del professorat ha de ser treballar el concepte de llegir.
Elvira Martí: Llegir i entendre el que llegeixes et permet esdevenir una persona crítica. Per tant, llegir és imprescindible i no només parlo de novel·les, també d’articles de diaris o articles científics.
Eva Sargatal: A l’escola bressol on els alumnes encara no són capaços de llegir des del codi escrit que integrem els adults, incorporar la lectura en veu alta és una eina molt important. Si hi ha una bona comunicació verbal en la infància, els petits podran desenvolupar el llenguatge oral i, posteriorment, l’escrit de manera natural i contínua.
Gino Ferri: Hem de fomentar el plaer per la lectura perquè llavors l’acció de llegir vindrà de la manera més natural. No s’ha de desenvolupar tant un hàbit sinó una manera de viure la relació amb els llibres.
I què diuen alumnes del curs “Sense paraules: sis tallers de lectura d’àlbums sense mots”, d’Emma Bosch i Rosalía Clemente, quan se’ls demana una valoració sobre la qüestió del llibre, la lectura i la mediació a les aules? “insuficient”, “obligada”, “antiquada” o simplement “a millorar” i “desitjada”.