Editorial. Arriba un nou curs, acomiadem l’estiu i les vacances
D’aquí a pocs dies els centres educatius tornaran a l’activitat: nous infants que arriben a les escoles i noves mestres ressituades, moltes d’elles amb oposicions acabades d’estrenar.
Revista Infància
A Twitter i Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer infància en xarxa.
Revista Infància
Plana oberta. Els espais exteriors. La vida que passa
A les escoles hem dedicat grans esforços d’equip, econòmics i de formació per ajudar-nos a activar la part creativa, reflexiva i pedagògica que hauríem de tenir les mestres i educadores per buscar, crear i organitzar espais exteriors on els infants puguin viure experiències interessants d’aprenentatge, que els serveixin per seguir comprenent el funcionament de tot el que els envolta. Forma part del nostre compromís envers la infància i envers la societat.
Annia Vilaró
Educar de 0 a 6 anys. La natura en els espais de la petita infància com a oportunitat
No hi ha cap espai neutre, però, si n’hi ha algun que no ho és especialment, és l’espai que habita la infància. Això és en part perquè som molt més vulnerables a l’ambient, però també perquè la nostra experiència en l’espai durant la petita infància és contínua. Per aquest motiu, és molt important crear espais en què el benestar i les oportunitats d’aprenentatge siguin prioritaris. Aquí és on la incorporació de la natura en l’urbanisme i l’arquitectura esdevé una oportunitat. Explorem aquesta oportunitat i també quins són els reptes i les limitacions que ens trobem a l’hora d’introduir-la.
Mariona Genís, Jordi Planelles
Escola 0-3. Despertar emocions als jardins artístics
Els Jardins Artístics, el projecte iniciat per l’EBM El Marfull, proposa enriquir, a través de la música i la dansa, el joc lliure dels infants a l’espai exterior. Es presenta com una proposta més del jardí de l’escola que, sense ser invasiva, integra els descobriments sensorials de l’entorn amb els sons melòdics dels instruments i de l’expressió corporal.
Mariona Guirro,, Irene Salvat, Marta Melikidis
Escola 0-3. La natura, l’escenari de joc perfecte
Anar amb els infants al medi natural requereix una alta flexibilitat per part dels adults, per poder acollir allò que sorgeix de manera inesperada, seguint els impulsos vius que ens ofereix l’entorn en cada moment.
Missi Casacuberta
Bones pensades. L’art de pensar amb les mans
Sovint descobrim abans amb les mans que amb el cervell. Som éssers racionals i que tenim la capacitat de parlar, però, sobretot, parlem i sentim amb les mans.
Àngels Pons, Ismael Vidal
Escola 3-6. Arrelant al bosc Experiències d’aprenentatge i vida a l’entorn natural
L’escola al bosc ens permet lliurar-nos plenament a un lloc, un espai proper que ens acull per mostrar-nos la seva essència. Els infants van aprenent a conviure-hi, a estimar-lo, a conèixer-lo i voler-lo preservar.
Montserrat Ramoneda
Escola 3-6. Viure a la ciutat, una escola oberta al món…
Les escoles i centres educatius que convivim amb l’essència de l’entorn urbà aprofitem totes les possibilitats i reptes que ens genera el nostre paisatge. Vivim amb tots els sentits la composició que forma una ciutat.
Meritxell Gutiérrez
Si parlem d’infància i natura, cal comptar amb Carme Cols i Pitu Fernàndez, una parella de mestres jubilats que han anat a moltes escoles i col·lectius per compartir la inquietud de repensar els espais exteriors amb el desig de crear entorns naturals de salut i benestar.
Revista Infància
Infant i salut. L’alimentació a les escoles bressol
Les escoles bressol han de promoure l’autonomia i respondre a les manifestacions de gana i sacietat, individualitzant, tant com es pugui, les diferents necessitats i habilitats lligades al desenvolupament. A més d’uns coneixements sobre l’alimentació, una bona organització és bàsica per garantir l’èxit de l’àpat amb diverses criatures en moments evolutius diferents.
Revista Infància
Llibre i natura. Matem la Blancaneu …i deu llibres de flors i violes
Quan els germans Grimm publicaren el seu primer recull de rondalles el 1812 amb el títol de Kinder- und Hausmärchen (‘Contes per a la infància i per a la llar’) poc suposaven el daltabaix que iniciaven.
Joan Portell, Amàlia Ramoneda i Mariona Trabal
Isabel Minguillón i Dani Espresate
Informacions. 58a Escola d’Estiu Conclusions del Tema General El dret a llegir
Aquest any hem tractat un dret universal que s’expandeix al llarg de la vida i que, tot i que hi ha diversos agents implicats, l’escola té l’obligació de garantir: el dret a llegir.
Revista Infància
Blogs, llibres i més. La natura a l’abast
Revista Infància
Revista Infància