Revista Infància
Editorial. Per a la Mercedes Blasi
Reconèixer la tasca i el compromís de les mestres és un gest que acostumem a fer poc com a gremi i també com a societat. Hauríem d’aprendre a fer-ho. Per això, aprofitant el moment en què una professional de l’educació com la Mercedes Blasi deixa la seva vida laboral activa, escrivim aquestes ratlles també per explicar la història de la seva relació amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que es remunta la dècada de 1980, quan des de la revista Infància es van començar a organitzar els primers viatges pedagògics. La Mercedes, pedagoga de Granada, era una de les persones fidels que s’apuntaven a aquesta iniciativa, que era alguna cosa més que un viatge: era una excusa per propiciar el contacte entre mestres i experiències educatives, a Catalunya, a la resta dels pobles de l’Estat, i fins més enllà de les fronteres.
Revista Infància
Infància en xarxa. Quins llibres no poden faltar a la biblioteca d’una mestra d’infantil?
A Twitter i Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista recollim part d’aquestes converses.És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer infància en xarxa.
Revista Infància
Plana oberta. El moviment lliure està de moda
En els últims anys, la concepció de «moviment lliure» ha anat gua-nyant terreny en els discursos i les realitats de les escoles, i aquesta idea s’ha anat incorporant en les nostres planificacions.
Natàlia Grifé, Annia Vilaró
Educar de 0 a 6 anys. La vida a través del moviment
Quan un infant es mou, mou la vida. La vida que hi ha dins seu. I la vida està feta de sensacions, de percepcions, de sentiments i d’emocions, d’accions i de parades, que recor-ren el cos de l’infant, que hi habiten, que hi reposen i que s’expressen. Un cos ple de sentits, que capta al màxim durant la infància, amb una necessitat vital d’investigar, de descobrir, de saber i alhora de comunicar tot allò sentit. Permetre a l’infant el moviment des del seu sentir propi, permetre-li la llibertat d’acció, és permetre a l’infant que la vida passi a través seu, és evitar que aquesta s’aturi. És regalar-li el plaer de viure.
Núria Ferrando
Escola 0-3. Els drets dels infants. Cap a la difusió d’una cultura d’infància
Se’n parla poc, dels drets dels infants, dels drets dels més petits. En conseqüència, no es prenen compromisos en l’àmbit social i tampoc en l’àmbit legislatiu, i, per tant, hi ha una absència dels estaments que han de regular la qualitat dels serveis dirigits a la primera infància i a les famílies.
Montserrat Fabrés, Rosa Vidiella
Escola 0-3. El moviment com a diàleg
Els infants fan ús de la seva motricitat no només per moure’s, desplaçar-se d’un lloc a un altre, per aconseguir un objecte que els ha cridat l’atenció o per expressar les seves emocions, sinó merament per ser i per aprendre a pensar.
Natalia Fernàndez, Sonia Vieta
Bones pensades. La primera vegada
Com a professionals dels 0-3 anys, hem de ser conscients del pes que té el benestar familiar durant el procés de familiarització per assegurar el benestar de l’infant dins i fora de l’escola. Amb aquest objectiu, aquest curs escolar hem engegat un espai d’acollida de famílies per compartir dubtes, pors i inquietuds sobre el que suposa deixar l’infant per primera vegada a l’escoleta.
Sara de la Fuente Torres
Part del coneixement de la infància s’aconsegueix observant, amb respecte i amb mirada de confiança, sabent que la recerca de la seva autonomia necessita la distància justa de l’adult. Parlem de reconèixer l’infant com una persona capaç i, per tant, de vetllar per les seves descobertes, provocant situacions que li ofereixen oportunitats noves per avançar i oferint seguretat sense excés de protecció.
Mar Hurtado
Escola 3-6. La presència de les famílies a l’escola
Les famílies són part de l’escola. De fet, sense les famílies no hi hauria els infants; per tant, no hi hauria escola. Donar-los un lloc vol dir fer-los presents a les aules, deixar-los ser-hi tant en l’inici, de manera més distesa i perllongada, com durant la resta del curs. L’objectiu, però, és més ampli, es tracta de teixir uns vincles de confiança, escolta i respecte on es prioritzi una bona comunicació.
Irene Amor
Després d’haver-nos trobat amb Matteo Bini ara fa vuit anys, a l’Escola d’Estiu de 2015, ens tornem a posar en contacte amb ell. És un atelierista de les escoles de la ciutat de Reggio Emilia que de sempre ha considerat el moviment com un llenguatge expressiu i l’ha tingut molt present en les seves recerques i projectes. És ell qui, de fet, ens va ajudar a entendre que, més que d’educació del moviment, el que cal és parlar d’educació a través del moviment.
David Altimir
Infant i salut. Aprendre amb tots els sentits. La importància del moviment durant la infància
Cada dia els infants adquireixen noves habilitats, i desenvolupen i van madurant les seves capacitats gràcies a la multitud d’experiències, que són fruit de la seva interacció amb l’entorn. L’experiència motriu esdevé la porta d’entrada al desenvolupament personal, social, emocional, afectiu, cognitiu…
David Bueno, Marc Guillem
Sovint, quan parlem de lectura, imaginem un moment reposat i de serenitat, en què el cos es destensa –només ens cal subjectar el llibre i deixar fer la vista– i el cap s’activa. Però moviment i lectura es relacionen de moltes altres maneres més subtils que val la pena repassar.
Mariona Masgrau, Amàlia Ramoneda, Mariona Trabal
Informacions. Escola de Tardor-Hivern de l’Associació de Mestres Rosa Sensat
Revista Infància
El poema cal convidar-lo a moure’s amb nosaltres. El poema abraça la veu i el cos en el seu moviment i és escrit per llegir-lo, dir-lo, fer-lo córrer i que surti del llibre. Només així podrem moure’ns entre versos i podrem moure el món.
Grup de treball TransVersant la poesia
Blogs, llibres i més. De l’autonomia i la llibertat
Revista Infància