Blogs, llibres i més. De l’autonomia i la llibertat

Emmi Pikler
Moverse en libertad
Madrid: Narcea, 1985.
Publicat inicialment l’any 1969, la pediatra Emmi Pikler hi reuneix tots els coneixements adquirits en de la seva trajectòria professional. De l’any 1946 al 1979, va assumir la direcció de l’Institut Lóczy d’Educació i Cures de la Primera Infància (avui anomenat Institut Pikler) de Budapest, fundat per a nadons que necessitaven cures prolongades fora de la família. Va ser a l’Institut on va desenvolupar una sèrie de principis pedagògics d’actuació amb tots els nadons.

Gràcies a l’observació i el registre del moviment lliure de centenars d’infants que van passar per l’Ins­titut durant aquests anys, va poder fer el seguit d’investigacions que mostra en aquest llibre. Amb elles demostra la importància del moviment lliure dels nadons per assolir un desenvolupament integral òptim, sense necessitat de l’actitud intervencionista de l’adult que es fomentava fins aleshores.

Falk, Judit:
La conquesta de l’autonomia,
Barcelona: A.M. Rosa Sensat, 2016 (col. Temes d’infància, núm. 49).
Des del rigor d’una institució com Lóczy, ens apropa a dues qüestions de l’educació: l’acció de l’infant, element bàsic per al seu desenvolupament, i l’acció de la persona que en té cura. Els textos d’aquest llibre són una invitació a llegir, pensar, actuar i rellegir per aprofundir en l’educació dels infants més petits, sempre des del respecte.
Martínez Mínguez, Lurdes: Psicomotricidad. Pikler, Lapierre, Aucouturier y uab diferencias conectadas,
Barcelona: Graó, 2023.

Reuneix les principals aportacions en l’abordatge de l’acompanyament del desenvolupament psicomotor i la seva concreció a les sessions de psicomotricitat. Proporciona una mirada als principals enfocaments psicomotors: Emmi Pikler i el seu plantejament pedagògic sobre el desenvolupament infantil i el motor en particular; André Lapierre sobre el paper de l’adult i l’evolució des de la psicomotricitat relacional a l’anàlisi corporal de la relació; Bernard Aucouturier, la concepció teòrica fonamental i la forma d’organitzar la sessió pràctica; i el camí seguit per la uab per sensibilitzar els futurs mestres en el coneixement de l’educació psicomotriu.

      

Kliass, Sonia: L’art de posar límits i L’art de donar llibertat, Barcelona: ing, 2020 i 2023.
Ambdós, són una suma de recursos i aportacions al voltant dels límits i la infància.

En el primer llibre, l’autora recull de casos pràctics basats en exemples reals que ha pogut viure en primera persona. Ofereix un munt d’eines per poder fer front a situacions quotidianes que requereixen un límit, ja sigui en el dia a dia de les escoles bressol o en l’entorn familiar.

En el segon llibre, l’autora mostra com el joc i el moviment es donen la mà i ofereix eines als adults per tal que els infants puguin moure’s i jugar amb llibertat.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!