LA CASA DE L’IGGIE – Grup de Treball “El Punt de Lectura” DPS

  • Autora: BLUME, Judy
  • Traducció: Marc Donat
  • Lloc: Barcelona 2020
  • Editorial: Viena
  • Col·lecció: El Jardí Secret de Viena, nº 27
  • Pàgines: 126
  • Edat recomanada: a partir d’11 anys
  • Enllaç llibre: https://vienaedicions.com/book/la-casa-de-liggie

 

RESUM

La protagonista és la Winnie, una nena d’onze anys, de caràcter decidit, sensible i lluitadora,  que viu en el tranquil barri de Grove Street, i que ens va relatant durant una setmana els pensaments i les emocions que sent quan veu que la casa de la seva millor amiga, l’Iggie, és comprada per uns nous veïns. L’Iggie ha sigut una molt bona amiga, però a causa de la feina del pare han marxat a viure a Tokio i la Winnie es troba sola. Abans de marxar, l’Iggie li va dir que tindria una gran sorpresa.

La Winnie mostra molta curiositat perquè vol fer-se amiga dels nous veïns. La seva sorpresa és que són…negres. Els Garber són la primera família negra que s’estableix al barri. Tot i que aquest fet comporta polèmiques i rebuig entre alguns residents, sobretot amb la senyora Landon, la Winnie està disposada a presentar-se i a facilitar l’adaptació al barri dels nous arribats. La família Garber té tres fills: en Glen de la seva edat, en Herbie una mica més petit i la Tina, la menuda. La Winnie posa totes les seves dots de sociabilitat per afavorir una bona relació, de vegades, però, no li surten bé les estratègies emprades i ha de replantejar-se el seu comportament.

Els seus pensaments i inquietuds els aboca en una carta que comença a escriure a la seva amiga  i que fins al final de la novel·la no aconsegueix acabar.

Personatges

  • Winnie: Una preadolescent inquieta i activista, defensora de les causes perdudes segons la seva mare.
  • Matthew: Germà de la Winnie, més gran. No és a casa durant aquests dies perquè està de campaments.
  • Sr. i Sra. Barringer: Pares de la Winnie, al començament sembla que no s’impliquen en el problema de l’arribada dels nouvinguts.
  • Família Garber. El Sr. i la Sra. Garben i els seus fills Glen, Herbie i Tina: De seguida accepten la cordialitat de la Winnie, sobretot el germà gran i la petita.
  • Sra. Landon, Dorothy: tafanera, desconfia dels estranys i no vol tenir gent de color al barri. Intenta fer-los fora.
  • Clarice: Filla de la senyora Landon, consentida, educada, no pot jugar amb cap nen de color segons indicacions de la mare.
  • Sr. Berger: Monitor de natació.

Temes que es poden treballar: conflicte racial, discriminació, igualtat, solidaritat, prejudicis, activisme, acolliment, amistat, contradicció entre les ordres d’un adult i els propis principis.

L’autora, Judith Sussman (Nova Jersey 1938-…), coneguda amb el pseudònim de Judy Blume va escriure “La casa de l’Iggie” a finals dels anys setanta, poc després de l’assassinat del Martin Luther King, pacifista defensor dels drets civils de la comunitat afroamericana.  Aquest fet va provocar un esclat de ràbia i violència que va portar a una repressió molt forta en molts llocs d’EEUU, especialment en Detroit. Aquest és el marc on s’enquadra la història del llibre. Per saber una mica més sobre l’autora, podeu fer clic en l’enllaç del seu web.

 

PROPOSTES DE TREBALL

 

ACTIVITAT: CONVERSES

La Winnie ha sentit notícies sobre els negres: que roben en botigues, que provoquen disturbis…no té una idea clara sobre com són i això li fa voler conèixer millor aquesta nova família.

Podem comentar alguns paràgrafs de la novel.la :

  • les converses entre Winnie, Glenn i en Herbie:

Winnie : – Ei, sou africans vosaltres?

Glenn: – Què t’ha fet pensar que som africans?

Herbie: – Ja t’ho diré jo què és el que t’ha fet tenir aquesta idea…Perquè  som negres, ves! Aquesta és la raó. Segurament es deu pensar que tothom amb la pell negra ve de l’Àfrica” (pàg 27-28)

 

 Winnie: – Ei! Quan hi va haver els enfrontaments, el vostre pare …va…agafar sabates?

Glenn: – De què parles, ara?

Winnie: – Doncs ho vaig veure per la tele. Recordo que tothom agafava sabates dels aparadors de les botigues, sabeu? N’hi havia prou a trencar el vidre i agafar les sabates.

Herbie: – És així com el teu pare et compra les sabates a tu?”(pàg. 29)

  • La Clarice Landon diu: “La meva mare diu que no puc jugar amb cap nen de color” ( pàg. 39)
  • El cartell que la senyora Landon posa al jardí dels Garber Torneu d’on veniu, per aquí no volem gent de la vostra mena”(pàg.71)

En el context de la història, què significa per a tu l’expressió “…de la vostra mena” ?

 

ACTIVITAT: DEBAT

La Winnie troba a faltar la seva millor amiga, amb la que gaudien moments de complicitat i comença una carta per explicar-li que se sent sola i que, en saber que tindrà uns nous veïns, intentarà per tots els mitjans fer-se amiga dels fills de la nova família.

La carta, que estripa moltes vegades perquè va canviant de manera de pensar i de sentir fins que aconsegueix posar el què realment vol comunicar, és com un diari personal on intenta expressar els seus sentiments i les seves frustracions respecte el seu entorn quotidià.  

La Winnie pensa que els seus pares mai parlen amb ella de coses importants, creu que la tracten com a nena petita i ella vol que sàpiguen què pensa i que té criteris propis. Autoafirmació.

Al mateix temps, la Winnie rebutja les actituds racistes de la senyora Landon, que ella anomena “Societat Anònima de Microbis” per la seva mania a no tocar res per la por als microbis. Davant la intransigència d’aquesta veïna, la nena esdevé defensora dels drets dels nous veïns.

  • Conversa: Què podem  fer per defensar els drets dels altres (per exemple d’un company o companya de classe que pensem que no té les mateixes oportunitats en determinades situacions)

 

ACTIVITAT ARTÍSTICA

La Winnie en un primer moment no accepta que la seva amiga , L’Iggie, marxi a Tòquio. Està molt enfada, se sent desgraciada i es tanca a l’habitació després de penjar un rètol que diu “ATENCIÓ. NO ENTREU” i clava un cop de porta.(pàg.7)

En un altre moment que la Winnie també s’enfada, es treu les sabates, les llença per l’habitació, després s’estira al llit i es posa a clavar cops de puny contra el coixí.(pàg. 49)

  • Debat: Davant d’una situació d’enuig, com reaccionem. Quins recursos tenim per a fer-hi front. Entre tots fer un llistat de recursos que ens poden ser útils.
  • Amb pintura i amb paper d’embalar fer una composició sobre com plasmaries l’enuig.

La Winnie referint-se a l’Iggie diu: Sempre l’enyoraré. Sempre serà la millor amiga i la meva persona preferida de tot el món”. (pàg . 21)

  • Pregunta que podem fer: “Què us sembla aquesta afirmació?”
  • Dibuixar o descriure  la persona preferida.

 

ACTIVITAT CONVERSES

Amb l’Herbie, la Winnie acostuma a estar incòmoda. Hi ha un fragment en el llibre en el qual ell fa un comentari sobre la hipocresia que veu en algunes persones blanques i la Winnie s’enfada molt, fins a l’extrem que li clava una bufetada i li diu:

“- Ets un desgraciat, ets un desgraciat fastigós i repugnant…. Crec que ets tan mala persona com la senyora Landon. Em pensava que em feies la guitza perquè era una noia. Però acabo de descobrir la veritat, Tu odies qualsevol que sigui blanc! Em fas llàstima!” (pàg. 97)

  • Com definiries l’odi? Creus que has odiat algú o alguna situació  en un moment concret? Vols explicar com et senties? 
  • Ho vas poder superar? De quina manera?

La Winnie  fa tot el possible per connectar amb els nous fills dels veïns. Els convida a anar al parc a jugar, els porta bicicletes i un carretó per a la nena petita, els presenta alguns dels seus amics, els ensenya la cabana de l’arbre on anaven ella i l’Iggie…Tot i que amb el germà mitjà dels Garber, l’Herbie, xoquen força, la Winnie està decidida a que estiguin ben adaptats al nou barri.

La Winnie prepara una enquesta per fer a la gent que trobarà  a la piscina  quan va amb la tieta Myrna. Els apartats a respondre son:

  • Quins sentiments us inspira la gent de color?  NOM / M’AGRADA/ NO M’AGRADA/ TANT ME FA/ NO HO SÉ

Comentar la frase del Sr. Berger quan li demana la Winnie que respongui una enquesta: “ De quin color? Verd o porpra?… Tinc molts sentiments i canvien segons qui sigui la persona” ( pàg. 87-88)

  • Quin terme us sembla més adequat: Negres? De color? De pell fosca?…

La mare de la Winnie fa aquest comentari: Aquesta gent ja hauria de saber que es trobarien en problemes mudant-se aquí….No és el nostre problema” ( pàg.77)

  • Què en penseu d’aquesta opinió?

En un moment determinat la Winnie plora i diu Les llàgrimes eren dolces i calentes” (pàg.97)

  • El plor. Per què plorem? ( – plors d’alegria, de dolor, de tristor d’angoixa, de ràbia….) Com són les nostres llàgrimes?

Diàleg entre l’Herbie i la Winnie:

Herbie: – “T’agradaria viure en un lloc on tots fossin negres?”

Winnie:-  “No ho sé”…No era gens fàcil ser sincer sempre. No ho    era gens. Ni tan sols si ho intentaves ser”, ( p.117.)

  • La sinceritat. Que representa ser sincer per a tu? Cal dir sempre la veritat?

 

ALTRES PROPOSTES

  • Fer una enquesta als adults o als companys sobre un tema que interessi al grup. Recollida de dades, gràfica de resultats i anàlisi dels mateixos.
  • Escriure en un diari els sentiments durant una setmana.
  • Coneixes de debò els teus veïns? Tens alguna relació amb ells?
  • Després de la lectura d’aquest llibre i dels treballs realitzats, cadascú que respongui la pregunta: Penso el mateix que abans de la lectura? Què he canviat? Compartir-ho amb els companys de la classe o del grup.

 

Mercè Maeso i Dolors Estrada (Desembre, 2023)

Grup de Treball “El punt de lectura”

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!