Pas a pas (seqüència d’activitats)
- Lectura del conte. El primer pas serà la lectura del llibre: “Què en fas, d’una idea?”, on ens explica el procés de Design Thinking, on tot comença amb una idea que, a poc a poc, es va fent gran i vas trobant solucions per poder implementar-la.
- Descobriment del Makey Makey. Després de llegir el llibre i reflexionar-hi, ens endinsarem en el projecte Genius Hour. Els explicarem com funciona un Makey Makey i alguns exemples (piano de plàtans…) reflexionant sobre el seu funcionament i sobre els materials conductors que necessitem per fer-los funcionar com la plastilina (Play Doh), el grafit dels llapis o el paper d’alumini. Després d’això, introduïm el tema del projecte, i acordem els objectius que cal aconseguir (tenir un prototip que funcioni, etc.) i dissenyem la rúbrica d’avaluació conjuntament. Quan acabem, agrupem els estudiants en grups de tres o quatre perquè comencin a crear el seu propi projecte.
- Tria del tema de recerca. Aquí és on els estudiants busquen un problema que poden trobar en la seva vida quotidiana o alguna cosa que els preocupa relacionada amb alguna passió que tinguin (la música, la lectura…) per començar a buscar com solucionar-ho.
- Exposeu el vostre projecte “Genius Hour” (Pitch your project). Preparació del Pitch per treballar l’expressió oral i corporal. En un minut, els estudiants han de ser capaços d’explicar el seu projecte als altres alumnes de l’escola amb entusiasme perquè s’hi sumin a la causa. Cal compartir tant la problemàtica com la possible solució que han pensat. Aquest pas facilita que siguin conscients dels objectius del seu projecte.
- Desenvolupament dels projectes. Aquest pas i el següent poden durar entre una i deu sessions. És ara on cada grup d’alumnes treballa en els seus propis projectes, aprofundint sobre el problema i buscant les possibles solucions que poden haver-hi. El professor és l’encarregat d’ajudar-los a trobar fonts fiables d’informació a la xarxa i de guiar-los durant tot el procés.
- Creació del prototip. Quan ja tenen la solució dissenyada, cal crear un prototip amb materials reciclats (cartrons, taps, envasos, etc.) amb instruccions perquè sigui funcional i qualsevol persona que el vulgui provar, sigui capaç de fer-ho. Aquest prototip es pot construir fent servir Scratch i el Makey Makey.
- Fira de projectes i presentació de conclusions. Un cop acabat es crea una fira de projectes, on qualsevol membre de la comunitat escolar por provar les invencions. També presenten el seu prototip en un vídeo i als companys de classe, explicant on s’han trobat problemes, com els han resolt i com faran servir la seva invenció.
- Autoavaluació i coavaluació. Finalment, concloem el projecte emplenant la rúbrica per a l’autoavaluació i la coavaluació que s’ha creat al principi, on tothom pot compartir els seus suggeriments i comentaris d’una forma constructiva i directa.
Observacions
Hem publicat aquesta experiència per la viabilitat per a la implementació de Genius Hour en altres centres, ja que les eines que fem servir són a l’abast de tothom, és adaptable a diferents contextos i s’integren les competències transversals i el DUA, amb propostes accessibles. Des de l’escola hem intentat fer difusió de l’experiència de les següents formes: Creació d’una etiqueta al nodes de l’escola amb evidències de les propostes didàctiques: https://ja.cat/VDOtP Participació en jornades com les Jornada Programa 2021-2023 i Aumentame: bit.ly/3Tduy3E Ponències a Congressos Internacionals com Bett 22 i 23 (Londres) i ISTE23 a Filadèlfia: bit.ly/41ekZU5 Obtinguda la distinció als Mobile Learning Awards 2020 per Genius Hour: bit.ly/3RCCWYb https://toolbox.mobileworldcapital.com/experiencia/genius-hour/1042 Premi mSchools Student Awards 2022 per “Mario Bros Salva la Posidònia”: bit.ly/3No1Xom