Segon diari de la 59a Escola d’Estiu

 

 





SEGON DIARI D’ESCOLA D’ESTIU! 

Us donem la benvinguda a aquest segon diari de l’Escola d’Estiu. 

Enguany volem tornar a fer valdre el Diari d’Escola d’Estiu durant els dies que se celebra, publicant així contingut que pugui acompanyar tant als assistents com a les persones que no estan participant, però que tenen interès a saber què està passant i com s’està vivint. La idea és nodrir aquest espai digital amb articles i informacions plurals que generin discurs pedagògic vinculat a les formacions d’aquesta 59a edició.

El nostre diari tancarà el dijous 11 de juliol.

Mantingueu-vos atents per no perdre detall de totes les activitats obertes i propostes formatives que hem preparat enguany. Gràcies per acompanyar-nos fins aquí i esperem que gaudiu d’aquestes tres edicions especials!

Atenció assistents i formadors de la franja C de l’escola d’estiu! Podeu portar el vostre tupper i dinar al pati de la planta baixa de la seu. Hem instal·lat unes carpes i equipat l’espai perquè pugueu gaudir d’un bon dinar a l’aire lliure. 

59a Escola d’Estiu

* El contingut d’aquest diari és desenvolupat per estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual de Blanquerna-Universitat Ramon Llul, sota la supervisió de l’equip de comunicació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

CRÒNIQUES DELS ACTES OBERTS DEL TEMA GENERAL

 

TAULA RODONA. Identitat Docent: Professió o Vocació? 

El dimarts 2 de juliol es va celebrar una taula rodona organitzada per quatre universitats col·laboradores: la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Blanquerna-Universitat Ramon Llull i la Universitat de Girona. Aquesta trobada, dirigida a estudiants del Grau de Mestre, mestres en actiu i qualsevol persona compromesa amb l’educació, va oferir una oportunitat única per reflexionar sobre la identitat docent, la professió i la vocació.

Llegeix l’article
 

DIÀLEG. Consciència crítica i global

Amb Rafael Grasa, Doctor en filosofia, professor de Relacions Internacionals de la UAB, coordina el màster universitari en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament, i Carol Pujadas, directora de l’Associació Creart des de l’any 2018 i coordinadora i tècnica de projectes d’educació per a la justícia global.

Es pot educar per la pau, però no es tracta només d’introduir informacions positives, ja que la pau és un procés complex. Existeixen tres tipus de violències presents al món: la violència directa (visible, física o psicològica), la violència estructural i els processos que legitimen l’ús de la violència.

 

DIÀLEG. Segregació escolar, igualtat i equitat 

Amb Lidón Gasull, directora de l’aFFaC i advocada en drets humans, i Marta Comas, Doctora en sociologia, educadora social  i antropòloga; actualment, responsable de la Unitat recerca i avaluació del Consorci d’Educació de Barcelona. 

Les escoles són dels pocs espais de socialització forçada que queden per combatre les desigualtats. Sovint es demana a les escoles que resolguin molts problemes socials: diversos tipus de segregació, no només socioeconòmica o d’origen, sinó també per discapacitat o diferents ritmes d’aprenentatge.

ENTREVISTA

 

M. Fabrés i R. Vidiella: “Un acompanyament amb paciència, capacitat d’observació i deducció; sense avançar-nos” 

“Són molt necessàries les trobades amb altres persones que treballen en el mateix sector, amb formacions i discussions en grups de treball. És essencial no quedar-se aïllat, ja que els educadors d’aquesta edat sovint es troben massa sols dins dels grups d’infants a les escoles bressol. Així doncs, aquesta complicitat és imprescindible.”

ARTICLES D’OPINIÓ

 

Escriptura i situacions d’aprenentatge a l’Educació Infantil: Què podem imaginar? 

La semana pasada, en la Escola d’Estiu, llevé a cabo la formación “Escriptura i situacions d’aprenentatge a l’Educació Infantil: Què podem imaginar?”. Sin duda fue una oportunidad importante para todas las personas participantes de reflexionar conjuntamente y en profundidad sobre un tema que, por muchas y diferentes razones, en el segundo ciclo de Educación Infantil sigue siendo muy relevante (y también controvertido).

Gino Ferri
Actualment, exerceix de formador i assessor educatiu a Espanya, en compte propi i també en col·laboració amb diverses entitats. A més, des de fa més de 25 anys s’ocupa de la formació de mestres a Itàlia, Europa i Sud-amèrica.
 

L’iceberg de les situacions d’aprenentatge

Amb l’arribada dels nous currículums d’Educació Infantil i Educació Primària hi ha dos conceptes que estan més de moda que mai: situació d’aprenentatge i evidència. Tant és així que molts equips docents s’han afanyat a transformar moltes de les seves programacions, horaris i instruments d’avaluació per donar resposta als nous requisits curriculars.

Francesc Martin

És mestre d’Educació Primària i Educació Física. Actualment, està a la direcció de l’Escola Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú. És facilitador dels Laboratoris de Transformació, formació del programa MAGNET, guia del projecte FAIG del CESIRE i formador en col·laboració amb diferents CRP de Catalunya. 
 

L’estratègia per l’assertivitat lingüística de Tallers per la Llengua

Perquè les actuacions de foment de l’ús del català en els àmbits educatius siguin efectives entre els joves és imprescindible que els adults superin l’hàbit majoritari de passar al castellà automàticament quan l’interlocutor fa servir aquesta altra llengua.

Carles Palau 

Fundador de Tallers per la Llengua el 2005 i dinamitzador lingüístic especialitzat en l’acompanyament en el canvi d’hàbits lingüístics.

RESUM SEGONA FRANJA

 

AGENDA



* El contingut d’aquest diari és desenvolupat per estudiants de Periodisme i Comunicació Audiovisual de Blanquerna-Universitat Ramon Llul, sota la supervisió de l’equip de comunicació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Twitter

Link

Website

YouTube

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!