L’entrevista. Conversa amb Iria González Álvarez «L’infant té unes necessitats clares que van més enllà del tractament»

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barce­lona ha iniciat un projecte d’humanització dels espais de Pediatria amb l’objectiu de fer més amables les estades dels infants ingressats.

Des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat volem col·laborar amb el projecte d’humanització dels espais de Pediatria i el proper 30 de novembre hem organitzat una jornada formativa amb motiu de la commemoració dels Drets dels Infants per recollir fons per tal que el projecte avanci. En els preparatius de la jornada, sobre la qual podreu trobar més detalls a la secció d’informacions, conversem amb Iria González, infermera de l’Hospital i responsable d’Humanització a l’Oficina d’Estratègia i Experiència Usuari, Àrea d’Usuaris i Comunitat, sobre aquest projecte.

Lidia Ferrer: Explica’ns una mica d’on neix aquest projecte?

Iria González Álvarez: Per començar us explico una mica el meu rol. Jo pertanyo a l’Àrea d’Usuaris i Comunitat, des de la qual es treballen tots els punts d’interacció amb l’usuari i els canals de comunicació, sempre amb una atenció centrada en la persona. I una de les eines que tenim és l’escolta activa. I d’aquí neix aquest projecte, d’una usuària que es va posar en contacte amb nosaltres. Ella va tenir un nen prematur, fet que comporta tenir moltes interaccions, inclosos ingressos hospitalaris, amb l’Hospital. Ella ens va explicar que tant la qualitat assistencial com el tracte havien estat immillorables, però que els espais tenien marge de millora.

Vam fer una escolta més àmplia i vam arribar a la conclusió que el Servei de Pediatria era un bon lloc per començar un projecte d’humanit­zació. L’infant té unes necessitats clares que van més enllà del tractament i que havíem d’atendre.

L. F.: Quin és el perfil d’usuari que es beneficiarà d’aquest projecte?

I. G. A.: Aquest projecte impacta en tots els dispositius de què disposa el nostre Hospital: uci Neonatal, uci Pediàtrica, Urgències de Pedia­tria, Sala d’Hospitalització, Hospitals de Dia i Consultes Externes.

Això vol dir que qualsevol criatura que vingui a l’Hospital es beneficiarà d’aquests canvis que volem fer. Canvis que, alhora, impactaran en els seus familiars, ja que l’infant està 24 hores acompanyat.

L. F.: Quin impacte creieu que pot tenir en els infants i les famílies?

I. G. A.: Pot tenir un impacte important, tant en l’àmbit del benestar emocional com físic. Hi ha estudis que ho demostren.

Comento un estudi que em sembla molt interessant. Es va realitzar amb nens i nenes oncològics, i l’objectiu era mesurar l’impacte de la creació d’una zona de jocs. Aquests infants tenien mucositis greu –inflamació mucosa gastrointestinal– secundària a la quimioteràpia i es va demostrar que creant aquests espais de joc la percepció del dolor i el consum de morfina disminuïa.

“Tot aquest procés ha estat en un període llarg
d’escolta activa
a un gran nombre d’usuaris,
que inclouen professionals, usuaris, famílies i associacions vinculades.”

 

L. F.: Què significa, per a vosaltres, la humanització dels espais i quins criteris seguiu?

I. G. A.: La humanització impacta en les tres esferes de l’experiència del pacient, que són les persones amb qui interaccionen l’usuari i la família, els processos i circuits assistencials pels quals passa, i els espais tangibles on s’està, ja sigui una saleta d’estar, una habitació o un box de l’uci.

L. F.: A grans trets, en què consisteix aquesta remodelació?

I. G. A.: De cada un dels dispositius i espais hem trobat necessitats diferents. Tot aquest procés ha estat en un període llarg d’escolta activa a un gran nombre d’usuaris, que inclouen professionals, usuaris, famílies i associacions vinculades.

A la sala d’hospitalització, els infants exposaven la necessitat d’espais d’interacció amb altres nens i nenes, i tenir activitats lúdiques que els fessin passar les hores més ràpidament. Penseu que hi ha nens que, pel tractament que han de fer, estan ingressats consecutivament durant una mitjana de cinc setmanes. Aquest estiu disposarem d’una altra zona de jocs dins la sala d’hospitalització, i actualment només n’hi ha una.

Un altre canvi important és la qüestió de la intimitat i confortabilitat de l’infant prematur i la seva família. Estem molt contents de poder explicar que, també aquest estiu, es tancaran tres boxs de l’uci Neonatal. Fins ara, l’espai era totalment diàfan.

L. F.: A banda del disseny arquitectònic, s’ha pensat en altres elements que donin resposta a les necessitats de joc autònom i lliure dels més petits?

I. G. A.: Sí, una de les premisses importants és l’oci i l’entreteniment. Per aquesta part hi haurà jocs integrats en les parets, pantalles de cinema, entre d’altres. L’espai pot facilitar i ajudar el professional sanitari a comunicar-se de manera efectiva amb l’infant.

L. F.: Qui us acompanya en aquest procés?

“L’espai pot facilitar i ajudar el professional
sanitari a comunicar-se
de manera efectiva amb l’infant.”

I. G. A.: Durant tot aquest projecte ens ha acompanyat una empresa que es diu Chispum Studio, amb molta experiència en humanització d’organitzacions i dispositius de l’àmbit sanitari.
Mestres Solidàries ha fet una campanya solidària i ha aconseguit arribar a moltes persones que han fet la seva donació.

L. F.: En aquest projecte, hi poden col·laborar els centres educatius, les entitats i també les persones? De quina forma?

I. G. A.: Una de les formes seria crear una campanya solidària. És una iniciativa orientada a ajudar un projecte a fer-se realitat. Es poden fer accions com una cursa, un concert, una formació…, o d’altres més senzilles, com difondre la campanya i crear una plataforma perquè la gent pugui fer la seva donació.

Entrevista feta per Lidia Ferrer.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!