Us o abús. Equip de coordinació de CIET, Infància a Europa, avui

En aquest breu article escrit a quatre mans entre Itàlia i Catalunya, presentem dues iniciatives que tenen com a objectiu contribuir en l’educació de l’accés als mitjans digitals d’infants i joves.

ITÀLIA

CUSTODI DIGITALI és una associació sorgida a Itàlia (Friül-Venècia Júlia) l’any 2020 que vol fomentar el benestar dels infants pel que fa a la seva relació amb els mitjans digitals des dels primers anys de vida. L’objectiu és un ús conscient i atent dels mitjans digitals dins la família, atesa la presència i la difusió dels mitjans fins i tot amb criatures molt petites.

L’associació aplega educadors, pediatres, mestres, pares i mares i desenvolupa projectes que es realitzen en diversos municipis en col·laboració amb entitats que treballen en l’àmbit de la formació i del desenvolupament social. Estan presents en diverses regions italianes i proposen recorreguts formatius, laboratoris, dossiers, guies de reflexió i assistència pedagògica per a les famílies, els mestres i la població en general.

Tenen un web de referència (custodigitali.it) i han publicat la primera guia per a pediatres de família sobre l’educació digital familiar des del naixement.

En un dels seus documents, dedicat a les famílies, escriuen: “Fora de casa mira el món. Quan surtis a fer un tomb amb el teu fill o filla, porta-li un llibre o un joc i no li posis una pantalla al davant. El teu fill també aprèn mirant al seu voltant”. I continua amb alguns suggeriments intel·ligents sobre com “Créixer junts en el món digital”.

https://www.custodidigitali.it/wp-content/uploads/2023/11/2.-Manifesto-genitori-0-6-anni.png

Cal assenyalar també que a Itàlia hi ha els tallers i l’exposició sobre alternatives digitals (digitale libero), una col·laboració franco-italiana (cemea, educode, les amis de la terre i altres) adreçada a adults, infants i escoles per promoure una tria ètica i democràtica de la informació.

Text
En el manifest Créixer junts en el món digital, escriuen que “Els pediatres i les famílies són els guardians digitals dels infants”. I fan suggeriments sobre quina ha de ser la conducta dels adults vers els infants en l’etapa dels 0-6 anys.

Alguns exemples:
0-6 mesos.

Estigues pendent del teu fill: no deixis que et distreguin els missatges i les notificacions. Pots utilitzar el telèfon intel·ligent quan el teu bebè dorm.

6-12 mesos
Desenvolupa el sentit d’autocontrol i autoregulació del teu infant: no utilitzis mai pantalles per calmar-lo. Hi ha tres coses que calmen la criatura: la veu, el contacte físic, la mirada. Les pantalles l’hipnotitzen i no l’ajuden a desenvolupar l’autocontrol.

1-3 anys
Llegeix al teu fill abans de dormir. Un vídeo no és el mateix. La fantasia i la creativitat es desenvolupen imaginant, i només la lectura (o la narració) té aquest poder.

3-6 anys
Utilitza les tecnologies de manera activa. Tria aplicacions i jocs en què la criatura pugui dibuixar, construir, fer coses i no només seguir uns esquemes.

Gianfranco Staccioli

ESTAT ESPANYOL
Sóc l’Ángela Sánchez-Pérez Merino, mestra de la Comunitat de Madrid i impulsora de la campanya de firmes de Change.org, per regular l’ús del telèfon mòbil en menors amb la mestra de Catalunya Natalia Jimenez, davant de les greus patologies detectades als centres educatius. Es tracta de firmes avalades per informes d’aquestes patologies per 598 professionals que treballen a centres educatius de tot l’estat espanyol (mestres, equips d’Orientació, equips de Pedagogia Terapèutica, equips d’Audició i Llenguatge i Equips directius). Actualment hem arribat a les 80.000 signatures.

Hi ha una greu problemàtica i preocupació en tots els àmbits de la societat. És un clam social que pren forma en aquesta recollida de firmes. A les escoles i instituts s’hi palpa un dèficit d’atenció sever que interfereix de manera greu en l’adquisició de l’aprenentatge en els infants.

Vaig començar el 2012 un treball de recerca des de la meva àrea, Educació Física, “Repercussió física i psíquica de la utilització del telèfon mòbil en edats primerenques”. Per això vaig posar en marxa aquesta iniciativa, en detectar d’uns quants anys aquesta part problemàtica en els nostres infants i joves per a l’adquisició de l’aprenentatge.

Per a més informació, consulteu els següents enllaços:
https://esradio.libertaddigital.com/fonoteca/2023-11-30/las-noticias-de-herrero-una-madre-lleva-63-000-firmas-al-congreso-para-pedir-una-ley- que-prohiba-el-movil-a-menors-p44-s1701549-7075337.html
https://www.cmmedia.es/play/tv/castilla-la-mancha-despierta/entrevista-angela-sanchez-perez-merino.html

Ángela Sánchez-Pérez Merino

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!