Tria feta pel Seminari de Lectures Pedagògiques de l’Associació*
NOVETATS ASSOCIACIÓ DE MESTRES ROSA SENSAT
Batllori Obiols, Roser; Besalú Costa, Xavier; Martinell Sempere, Alfons (Curadors de l’edició). Joaquim Franch: aportacions a la pedagogia catalana del segle XX. Barcelona: Rosa Sensat, 2024
A Catalunya no anem sobrats de pedagogs que hagin deixat una petjada indeleble. Quim Franch és un d’ells. Massa desconegut per les noves generacions, tot i tenir una vida breu –va morir als 43 anys–, les seves aportacions a la pedagogia catalana són indiscutibles tant en l’àmbit de l’educació en el lleure com en l’anàlisi des de dins de l’escola com a institució i del grupclasse.
Per altra banda, va ser un pioner en la consideració del medi natural com a espai d’aprenentatge i de la gestió cultural, un camp professional que ha crescut molt aquests darrers anys. Aquest llibre aplega tretze textos diferents de Quim Franch, que mostren l’abast i l’actualitat de la seva obra. Es presenten degudament contextualitzats i, de cada un d’aquests, se’n destaquen les aportacions més rellevants i se’n formulen algunes qüestions per animar el diàleg i l’aprenentatge entre estudiants, educadors i, en general, gent interessada per l’educació.
Carbonell i Paret, Efrèn. Aprenent a veus: un segle d’educació diferenciada. Barcelona: Rosa Sensat, 2024
Aquest llibre, amb una perspectiva històrica més generosa, actualitza i complementa l’anterior publicació Escoles inclusives, escoles de futur, subratllant els recorreguts, any rere any, del Decret 150/2017 de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu i el momentum dels centres d’educació especial en la seva transformació com a veritable recurs per a totes les escoles.
Té també una dimensió íntima i subjectiva, fruit de dos estius de treball d’endreça, amb reflexions, anècdotes i experiències personals d’aspectes pedagògics i didàctics entorn de l’ensenyament «especial» o diferenciat. Hi prenen veu d’altres educacions que ens evoquen infants més vulnerables: la Sonia, la Lis, la Cristina, la Gemma, l’Aida, en Joan o l’experiència de l’equip de mestres i educadores de «l’Escoleta», que van fer posible que, en plena pandèmia, onze infants poguessin tenir classe.
Creativitat per inspirar el canvi: art i educació per a la justícia global. Clara Massip Bonet (coord.). Barcelona: Rosa Sensat, 2024 (Dossiers Rosa Sensat; 88)
En aquesta publicació es posa en valor el potencial de l’art i la creativitat, entesos en un sentit ampli, com a llenguatges que permeten expressar maneres diverses de pensar, conèixer i sentir: contribueixen a obrir la mirada a noves idees i concepcions del món, i permeten així imaginar solucions diferents per als reptes que es plantegen en el context actual de canvis accelerats en tots els àmbits de la vida (social, econòmic, polític, ambiental) a escala mundial. Autoria: Clara Massip, Mariano Flores, Namar Alimbau, Anna Agut i Berta Maristany.
Els drets dels infants en veu de mestres. Eva Sargatal (ed.). Barcelona: Rosa Sensat, 2024 (Temes d’Infància; 81)
Aquest és un llibre que parla dels drets fonamentals dels infants, i ho fa des del context de vida quotidiana de les escoles d’educació infantil.
És un llibre coral, escrit per més de cinquanta mestres d’arreu del territori català, que pretén posar en valor la importància de la reflexió en les pràctiques quotidianes dels centres educatius. A causa de la proximitat amb l’escola, llegir-lo interpel·la i provoca que cada persona s’aturi a revisar les seves pràctiques amb els infants.
Domènech Casal, Jordi. Aprenentatge basat en projectes per a STEM: breu manual pràctic. Barcelona: Rosa Sensat, 2024
Sovint no tenim un significat gaire clar dels acrònims STEM i ABP, tot i que podem intuir que aquestes sigles assenyalen oportunitats per a una educació millor. Aquest llibre és una invitació a aprofundir en els significats didàctics i pedagògics d’aquests termes des d’una perspectiva pràctica. Amb la voluntat d’esdevenir un manual docent, el llibre inclou definicions domèstiques d’aquestes propostes, acompanyades d’eines per a la seva avaluació i disseny. Segueix la descripció a fons de vuit projectes STEM ABP des de la seva gènesi fins a la proposta final, acompanyats d’activitats pràctiques per guiar el professorat en el desenvolupament d’un novè projecte propi.
El llibre també inclou eines per al desplegament d’itineraris STEM ABP al centre educatiu. Per finalitzar, s’hi aporten orientacions sobre el futur d’aquesta proposta no exempta de reptes. Farcit d’exemples, plantilles, recursos didàctics i resums teòrics, el llibre té la voluntat d’incidir en la professionalització docent al servei de l’aprenentatge de l’alumnat.
Ferri, Gino. Més enllà de la ‘lectoescriptura’ a l’educació infantil. Barcelona: Rosa Sensat, 2024 (Temes d’Infància; 80)
Amb l’objectiu d’afavorir el pensament crític també entorn de l’educació, l’Associació de Mestres Rosa Sensat presenta un nou llibre de Gino Ferri. Aquesta vegada Ferri, sense abandonar el discurs irreverent que li és propi, proposa de reflexionar sobre quin hauria de ser el paper de la lectoescriptura a l’educació infantil i suggereix noves maneres d’abordar aquesta qüestió des de l’escola.
Meirieu, Philippe. Diccionari inesperat de Pedagogia. Barcelona: Rosa Sensat, 2023
Philippe Meirieu comparteix en aquest Diccionari inesperat de pedagogia la seva filosofia de l’educació. Dins d’aquest món trobem termes com abisme o poble, passant per fotocopiadora i algorisme o fins i tot placebo i universalisme… aquestes entrades inesperades, entre moltes altres, exploren totes les facetes de l’educació escolar i familiar, formal i informal.
Articulen plantejaments personals i teòrics, experiències i investigacions per qüestionar de manera diferent aquests temes educatius que ens preocupen a tots. Perquè l’educació no és només una qüestió dels mestres, l’educació és de tots: de la societat, dels polítics, dels pedagogs, de les mares, els pares, les àvies i els avis…
Més que un diccionari tradicional, més que un assaig, aquesta obra és un passeig reflexiu per a tots aquells que s’enfronten diàriament a aquesta difícil empresa que és l’educació. Un llibre filosòfic i teòric, amb un llenguatge irònic i amè, una lectura que es pot fer de mica en mica, en petites dosis fins omplir el pensament de cadascú.
Aquest és un gran llibre de referència, rellevant per l’època actual, ja que resumeix el saber pedagògic de Philippe Meirieu en un volum, en un format de píndoles que pot acostar-se a les noves generacions de pedagogues i pedagogs i al professorat, però també qualsevol persona interessada en filosofia i educació.
No és un llibre tècnic ni molt especialitzat de pedagogia, sinó que és molt divulgatiu, divertit i de lectura amena. Pel seu ampli coneixement, llegir Meirieu significa augmentar el propi bagatge cultural i formar-se en l’esperit crític.
ALTRES LLIBRES DE ROSA SENSAT PUBLICATS A OCTAEDRO
Domènech Casal, Jordi. Aprendizaje basado en proyectos para STEM: breve manual práctico. Barcelona: Octaedro, 2024 (Horizontes Universidad)
Morales, Santi; Martínez Muñoz, Marta. Adultocentrismo: ¿Qué piensan chicas y chicos. Barcelona: Octaedro, 2024 (Rosa Sensat; 27)
Trobajo i Pujadas, Núria; Pujol i Fabrelles, David. La pedagogía del proyecto: la mirada al cielo y los pies en la tierra. Barcelona: Octaedro, 2024 (Rosa Sensat; 26). Premio Marta Mata de Pedagogía 2021
NOVETATS D’EDUCACIÓ D’ALTRES EDITORIALS (canviar a blau)
Chartier, Roger. Libro, lectura y cultura escrita: breve diccionario oral. Madrid: Trama, 2024
Casanovas, Josep. Les escoles del Gurb, Cent anys d’història d’una petita gran escola. Vic: Eumo: Ajuntament de Gurb, 2023
Elizondo, Coral. Diseñar hasta los límites: estrategias Para abrir nuevas posibilidades, retos y desafíos para todo el alumnado. Barcelona: Octaedro, 2024
Escribano, Francesc. El mestre que va prometre el mar. 2a edició. Barcelona: Blume: Ventall, 2023
Esquirol, Josep Maria. L’escola del ànima: de la forma d’educar a la manera de viure. Barcelona: Quaderns crema, 2024 (Assaig; 46)
Freire, Paulo. Pedagogia de l’oprimit. Traducció de Pere Comellas. Pròleg d’Ernani Maria Fiori. Barcelona: Tigre de paper, 2024
Martínez Sánchez, Joaquín José; Perales-Fernández-de-Gamboa, Andrea; Colectivo DIME. Pedagogías bárbaras: la pràctica intercultural de las maestras-brujas. Barcelona: Octaedro, 2024 (Educación)
Menjadors escolars espais educatius de qualitat. Barcelona: Claret: Fundació Pere Tarrés, 2024
Pedrosa, Elisabet. L’ofici d’educar. Vic: Eumo, 2024
Sarramona, Jaume. La educación en el día a día. Barcelona: Horsori, 2024 (Cuadernos para el análisis; 58)
*El Seminari de Lectures Pedagògiques de l’Associació el formen les següents persones:
Alícia Ayala, Eulàlia Berbel, Pilar Benejam, Jaume Carbonell, Agustí Corominas, Miquel Martínez, Mireia Muntané, Josep Maria Puig, Pau Raga, Jaume Trilla i Maria Vinuesa.
Amb la col·laboració de Biel Pallejà i Jana Pérez, estudiants de pràctiques de pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Coordinació: Josep Maria Puig i Pau Raga (Biblioteca Rosa Sensat)