Escoles 3-6. Sis propostes a l’abast dels infants, prèviament experimentades al Carrau Blau

Des del taller municipal de plàstica Carrau Blau de Sant Just Desvern, la nostra intenció ha sigut apropar-nos als mestres i al món de l’escola i posar al seu servei un seguit d’experiències de taller. Ho hem fet portant a la pràctica sis propostes d’activitats i tot recordant el posicionament dels infants davant de cada tema.

L’experimentació artística que permet gaudir creant s’elabora dia a dia. S’inventa, se cerca, es prova. S’assa­gen materials i tècniques que, en el nostre cas, es posen a l’abast dels infants i se n’observa la resposta. Com ho han expressat, què han après, què els ha agradat, què hi han aportat i com ho han comunicat.

I és a partir d’aquí que s’observa també el resultat. (Estem en un taller de plàstica, on la sensibilitat artística també compta.) I a vegades ens obliga a buscar un altre suport, rectificar propostes, introduir un material nou, ens fem preguntes, recordem un pintor, una exposició, un llibre. La tarda dona per molt, però sovint, al cap i a la fi, és un petit dibuix d’un infant distret el que precisament ens enamora i talla en sec la nostra conversa d’adults.

Enguany, en participar en l’Escola d’Es­tiu de Rosa Sensat, es vol anar més enllà de presentar sis propostes de treball. Cal fer esment d’aquest aiguabarreig de situacions que es produeixen al taller i que el reivindiquen com a laboratori experimental del qual es poden beneficiar mestres i talleristes a l’escola, si cada un d’ells n’incorporen el rerefons i l’utilitzen no com a receptors, sinó com a recursos oberts a modificacions i creativitats pròpies, i, si és possible, poden programar-los en grups reduïts.

Presentació de les propostes

A fi que totes les propostes presentades puguin experimentar-se al llarg de la pràctica, tots els mestres-alumnes treballaran les diferents temàtiques, cosa que enriquirà el diàleg en visualitzar les solucions de cadascú.

Les propostes s’adequaran a l’edat dels infants. Però no obstant això, hem demanat als mestres que procurin no infantilitzar l’estètica dels resultats. Són adults que, en aquests moments, treballen a partir de la pròpia experimentació personal i consegüentment, i només així, podran interioritzar el valor de la recerca, ja que, com més rica, honesta i atenta sigui la seva experimentació, millor podran traspassar la vivència als infants.

 

Temàtiques

1. Intervenció creativa en una escorça de palmera

Això sí, a l’Escola d’Estiu vàrem arribar carregats: dos sacs d’escorces van omplir les taules i l’avidesa de la tria es va fer palesa al cap d’un moment. (El mateix hagués passat amb els infants.) L’objectiu de transformar un element natural mitjançant la pintura i la juxtaposició de materials va donar pas de seguida a la manipulació creativa. I unes quantes imatges d’obres africanes van arrodonir la motivació prèvia.

Aquest exercici es pot fer amb qualsevol element recollit de la natura: arrels, escorces d’eucaliptus, troncs, etc., i aprofitar qualsevol sortida amb els infants per recollir materials.

2. Gerro reciclat i observació de motius florals

En el taller Carrau Blau, contemplem cada any tres esclats de la natura que ens meravellen. La delicada florida de la mimosa, el rosa i el blanc de l’ametller florit i la sumptuositat de la buguen­víl·lia. Les hem treballat de moltes maneres diferents, però la sorpresa i la confiança dels sentits sempre intervenen com a motivació inabastable.

Com no podia ser d’altra manera, vam entrar, doncs, a l’Escola d’Estiu amb una gran branca de buguenvíl·lia. L’observació al natural era indispensable. A partir d’aquí es van fer monotips amb rajoles i un gerro de suport, reciclant un tros d’ampolla de plàstic i oueres embolicades amb paper encolat.

3. Llibre d’artista

Va arribar a les nostres mans un llibret antic, L’auca de les bèsties, amb el text d’Ela­di Orus i els dibui­xos de Llavaneres, i el vam portar al taller. Els infants feien rodolins, s’inventaven animals, miraven les bèsties del llibret i se les feien properes. És llavors quan vàrem pensar a emprar el linòleum com a tècnica de gravar i ens va resultar un material massa dificultós per als nens i les nenes. Vam descobrir unes planxes de goma ja preparades i toves que es podien treballar amb gúbies amb un resultat plàstic molt semblant a la tècnica del linòleum.

A l’Escola d’Estiu aquesta tècnica va agradar molt. Primer amb llapis dibuixaven sobre la planxa, la gravaven amb gúbies i entintàvem amb rodet la pintura i ho traspassaven al paper. L’atenció era total i tothom treballava molt de gust.

Ara bé, a les mestres que tenien infants que per edat consideraven que no podien utilitzar encara les gúbies, també els vàrem ensenyar que sobre una base de porexpan reciclada, i dibuixada amb llapis, també podien incidir-hi resseguint el dibuix, tot pressionant la planxa, ja que el resultat continuava sent similar i més al seu abast.

Finalment, tot l’alumnat va confeccionar-se unes tapes de cartró i un llom amb roba per completar l’exercici, el qual podien endur-se a casa com un veritable llibre d’artista.

4. Ciment sobre fusta

El ciment pam que normalment s’utilitza en la construcció per ajuntar rajoles és un material molt útil per a la recerca artística. Normal­ment utilitzem el de color blanc, que es pot barrejar amb qualsevol pintura a l’aigua. S’ha de preparar al moment i s’ha de fer més o menys espès segons convingui. Es pot treballar amb pinzells de palatina, espàtules o bé amb les mans.

S’ha de tenir present que és convenient realitzar la barreja més espessa dins d’una galleda d’aigua, que posteriorment s’aboca a una claveguera, ja que si s’aboca a la pica d’aigua, podria endurir-se i embossar la canonada.

A l’Escola d’Estiu, simplement vàrem presentar el material i vam fer un treball lliure sobre fusta, esgrafiant ciment tendre, i decorant el resultat amb colors.

5. Vidre de Meravelles, referència a Miquel Barceló

Al taller Carrau Blau, l’argila tendra l’hem utilitzada de moltes maneres: les convencionals, les inventades i les motivades per grans artistes com és el cas de Barceló.

Mentre els nostres infants pintaven amb pinzells de fang, l’escampaven amb els dits sobre una superfície de metacrilat, el trituraven i en feien trencadissa, Miquel Barceló exposava a París Vidre de Meravelles a la Biblioteca Nacio­nal de França. Paral·lelament nosaltres ho vàrem provar i els vidres del taller van ser un suport inestimable per a experimentacions espontànies i sensorials. Però a l’Escola d’Estiu tot l’alumnat del curs va protagonitzar també una «gran meravella». No es pot explicar amb paraules: els vitralls de l’edifici de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó es van anar cobrint de papers vegetals pintats amb fang, i l’espectacle era immens.

6. Instal·lació de transparències

Per acomiadar el curs, un gran plàstic transparent amb les siluetes dels autors desitjava bon estiu.

Síntesi

Des del taller municipal de plàstica Carrau Blau de Sant Just Desvern, la nostra intenció ha sigut apropar-nos als mestres i al món de l’escola i posar al seu servei un seguit d’experiències de taller. Ho hem fet portant a la pràctica sis propostes d’activitats i tot recordant el posicionament dels infants davant de cada tema.

Però, en aquest cas, ho hem fet gaudint i compartint un resultat: el fantàstic Vidre de Mera­ve­lles, que tot l’alumnat va instal·lar als vitralls de l’Escola d’Estiu. No l’oblidarem mai. Gràcies mestres! El taller Carrau Blau us felicita!

Equip del Carrau Blau, taller municipal de plàstica de Sant Just d’Esvern.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!