ema disego
Assistent social. Montevideo
sara minster
Mestra. Montevideo
Lala mangado
Psicòloga. Montevideo
Celebrem amb molta alegria l’aniversari dels 50 anys de la creació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat de Barcelona, amb la qual tenim des de fa molt anys un fort vincle tant professional com afectiu.
Escriure per a aquesta publicació ens entusiasma i ens provoca diverses emocions, perquè implica recordar —tornar a passar pel cor—, transmetre vivències i aprenentatges que han nodrit profundament la nostra feina. Com fer-ho? Com resumir en poques paraules tants anys compartits?
Aquestes preguntes ens porten al 1990, any en què, per primera vegada, l’esquerra del nostre país assumeix el Govern Departamental de Montevideo, capital d’Uruguai. En aquest marc es proposa la implementació de programes socials dirigits a sectors postergats de la nostra societat: primera infància, dona, joventut, discapacitat.
Aquests inicis també van estar marcats per molts espais de vinculació entre la Intendència i l’Ajuntament de Barcelona. En aquest context va néixer el programa Nuestros Niños, proposta dirigida a la primera infància i les seves famílies que va rebre un bagatge immens d’experiències i coneixements mitjançant la integració de Sílvia Morón a l’equip.
En aquest primer període ens resulta difícil separar els intercanvis entre l’Ajuntament i l’Associació de Mestres Rosa Sensat, ja que els referents amb els qui ens vinculem formaven part d’ambdues institucions. Aquest és el cas de la nostra estimada amiga Irene Balaguer.
A partir d’un procés d’elaboració conjunta vam construir i implementar el Projecte d’Intercanvi, referit a l’agermanament de centres d’educació infantil d’ambdues ciutats. Evoquem les paraules de la nostra companya ja esmentada, Silvia Morón, amb relació al projecte:
«L’interès comú per la infància de les nostres ciutats, la preocupació per la qualitat de l’atenció des d’ofertes públiques i la confiança en el treball de base comunitària ens han permès creure, impulsar i desenvolupar una experiència paral·lela en dos continents que, malgrat les diferències de forma, tenen similituds de fons.
Com a part implicada he vist créixer la idea, implicar-s’hi les educadores, emocionar-se les famílies, obrir els ulls a altres realitats, aprendre de les diferències, respectar la diversitat, relativitzar les dificultats, sentir que s’avança conjuntament amb altres cultures, amb altres nens, amb altres persones.
Van sorgir, així, viatges d’aproximació entre els equips pedagògics, intercanvi epistolar entre les famílies i entre els gestors. A partir d’aquesta experiència el nostre vincle amb Barcelona es va expandir i va adquirir una nova perspectiva, en prendre contacte amb el col·lectiu docent de tot Espanya. L’Associació de Mestres Rosa Sensat va ser, a partir d’aquell moment, qui va articular els vincles futurs.
L’any 1998, el viatge d’estudis habitual de l’Associació va visitar per primera vegada Amèrica del Sud, sent el nostre programa una destinació privilegiada per al seu estudi i observació crítica. Recordar aquesta visita remou en nosaltres bells records: diàlegs, riures, trobades i desacords idiomàtics, diferències culturals, el vi imprescindible i el mate desafiador, el compartir i enriquir-nos amb el ser peculiar de cadascú i, per sobre de tot, l’impacte viscut per la comunitat educativa de cada centre.
La invitació cursada a l’equip coordinador de “Nuestros Niños” per participar en un nou viatge d’estudis, aquesta vegada a Reggio de l’Emilia, va significar un nou pas. Els qui vam tenir el privilegi de visitar i conèixer profundament el treball que allí es duu a terme ens vam sentir fortament commoguts. Ens hi vam sentir identificats amb molts aspectes però, fonamentalment, en la concepció d’una pedagogia participant, respectuosa dels drets dels infants, els educadors, les famílies, i la comunitat en el seu conjunt; promotora del seu protagonisme i les seves interaccions, una veritable pedagogia de l’escolta i de l’emancipació.
La revista In-fan-cia, així com diverses publicacions editades per l’Associació van constituir una aportació conceptual permanent i rellevant en l’esforç d’imprimir identitat pròpia a la nostra educació infantil. Celebrem al seu moment la concreció d’In-fan-cia Europa i la gestació de la In-fan-cia Llatinoamericana, somni compartit des dels inicis. A partir de l’any 2010 aquest somni es va fer realitat i a dia d’avui la integració d’altres països d’Amèrica Llatina és permanent.
En la Marta Mata i la Tere Majem, professionals admirades i estimades, volem fer un especial reconeixement a totes les persones que han treballat en aquest valuós projecte. Hem recorregut junts 25 d’aquests 50 anys que festegem i avui diem «Montevideo present!» amb el compromís de continuar treballant per una primera infància amb més drets i més oportunitats.