L’escola és necessàriament dinàmica. Així ho entén Begoña Román, i és que, per començar, l’arribada de noves generacions d’alumnes amb el pas dels cursos implica nous reptes pel professorat. Cada any hi ha noves cares, noves realitats i noves necessitats. Aquest fet ha anat sempre lligat a l’escola, però cal afegir-hi condicions pròpies del context actual: una societat accelerada, amb un ritme de canvi vertiginós i que va de la mà d’un pluralisme que es tradueix en una manera més complexa d’encarar l’activitat docent.
Begoña Román ha reflexionat sobre la necessitat d’organització per part del professorat per tal d’encarar aquests reptes. Fent referència al pensament socràtic, ha aprofundit en la necessitat de diàleg per tal d’arribar a punts en comú, i és que la base per un bon funcionament educatiu és precisament aquest consens, ja que “podem obligar a fer, però no podem obligar a voler fer”. És necessari treballar en equip per assolir metes, però un equip no és una suma d’individus, així com una orquestra no és una suma d’instruments. Cal una partitura compartida.
La doctora en Filosofia ha diferenciat dos conceptes: “la moral és viscuda; l’ètica és pensada”. La moral són tots aquells hàbits i costums que hem interioritzat i, per tant, són susceptibles de canvi, no necessàriament són aplicables a la nostra realitat quotidiana, però l’ètica va més enllà, ja que es construeix a partir de la reflexió i del consens. En l’àmbit de l’educació, la renovació és necessària i s’ha de teixir com una xarxa que no només ha d’integrar tot el cos docent d’una escola, sinó que també ha de crear punts en comú entre els diferents centres. Begoña Román ha reconegut que això comporta certes complicacions tenint en compte que el treball en xarxa no és un costum en la nostra societat, però que els mestres hi tenen molt a dir en el dia a dia: “s’ha de teixir amb paciència, des dels petits gestos”.
Al cap i a la fi, són les relacions interpersonals amb els alumnes i entre els mateixos docents les que permetran anar construint i modelant una escola ètica, que doni resposta a les necessitats dels alumnes i del mateix professorat. Com no podia ser d’una altra manera, la conferència s’ha tancat amb les preguntes i reflexions dels assistents que han acudit a aquesta primera jornada de la 54a edició de l’Escola d’Estiu Rosa Sensat.