Es poden tractar temes socialment importants amb l’audiovisual? Mestres de totes les etapes educatives han treballat en equip per idear diferents activitats per fer-ho possible. Ha estat durant la formació ‘La Comunicació Audiovisual com a eina didàctica i de creació’ on el professorat ha pogut ampliar els seus coneixements per aprendre noves dinàmiques que siguin més atractives, útils i diferents per l’alumnat.
Diversitat, inclusió, violència o l’estigmatització del gènere són algunes de les propostes per reflexionar. Perquè sigui més efectiu, les activitats han de tenir una part de reflexió però també d’una de realització. És a dir, tot i la importància de reflexionar sobre els temes, cal dissenyar una activitat que també permeti a l’alumnat explorar l’audiovisual de primera mà.
Per exemple, l’encarregat de portar la formació, Andreu Gabriel i Tomàs, ha ensenyat el curtmetratge ‘The Consequences of feminism’, fet el 1906 per Alice Guy, on s’atribuïa a cada gènere actituds i comportaments que, normalment, relacionem amb l’altre. És a dir, es veien dones amb actituds que establim al gènere masculí i al contrari. Resulta interessant com a eina didàctica perquè podem reflexionar amb l’alumnat sobre els estereotips de gènere i per què no veiem amb els mateixos ulls certes actituds quan les fa l’altre gènere.
Aquestes han estat algunes de les propostes que han pensat els mestres durant la formació:
- La representació de Barcelona als mitjans: com reflecteixen la ciutat els anuncis? Com ho fan les notícies? I YouTube? Amb aquesta activitat es pretén fer reflexionar a l’alumnat sobre Barcelona i que facin les seves pròpies creacions per veure les diferències que hi ha.
- La violència: debatre a l’aula sobre què és la violència, quants tipus hi ha i el paper que juga al món audiovisual. Es pot demanar a l’alumnat seleccionar talls de vídeo de pel·lícules, anuncis o vídeos d’internet on hi hagi violència i després exposar davant la classe perquè les han seleccionat. Així com després buscar alternatives on no s’opti per la violència.
- El gènere en les professions: anàlisi i debat a través d’un vídeo. Si es vol fer l’activitat amb infantil o primària es pot fer mitjançant dibuixos: demanar que dibuixin diferents professions i després fer una reflexió sobre per què relacionem determinades professions amb un gènere en concret.
- El gènere en les joguines: anàlisi previ dels anuncis actuals, observar els rols de gènere que apareixen i després demanar als nens i nenes que realitzin els seus propis anuncis corregint el contingut.