Ángeles Schjaer, activista d’Open Arms: “Hem de treballar més l’empatia a classe”

El tractament de certs temes sensibles dins l’aula sempre ha sigut un tema de reflexió i debat per part del professorat. Cal que expliquem la cruesa del que s’està vivint al Mediterrani? És necessari preocupar a infants i joves amb un tema com aquest? És important? Per l’Ángeles Schjaer, activista d’Open Arms, la resposta és clara: “S’ha de parlar de tot”. La voluntària va ser la convidada a la segona conversa de l’Escola d’Estiu d’aquest any, però va apuntar que ella no era la protagonista: “els protagonistes són ells”, les persones que es juguen la vida creuant el Mediterrani. Schjaer, que fa formacions a escoles per treballar l’empatia, va afirmar que “quan una cosa lletja està passant, s’ha de parlar”, tant a l’escola com a casa. Així mateix, la voluntària va afegir: “Hem de treballar més empatia a classe”.

Però no només amb els migrants, també amb el medi ambient, animals i entre els companys d’escola, va apuntar. L’activista sempre explica als alumnes que l’empatia comença pels petits detalls com animar a un company de classe quan està desanimat. També implica preguntar a un nouvingut a l’escola d’on és o a quins jocs juguen al seu país. Petits detalls que ja compten. 

Ángeles Schjaer va afirmar que el que està passant al Mediterrani “és una tragèdia i ho sap tothom”. Per una banda, va atribuir la inacció ciutadana a què estem “anestesiats” de tanta informació i inputs que rebem constantment. A més, va reivindicar recuperar la “memòria pels desmemoriats” perquè no fa tants anys molta gent del país també va haver d’exiliar-se i, alguns d’ells,van acabar a camps de concentració. L’activista va lamentar que “la història s’està repetint i ens estem encebant amb els més pobres”.

D’altra banda, va atribuir la inacció política a la inconveniència per part dels països: “Està guanyant diners tothom, no els interessa que s’acabi”. Fa pocs mesos (abans de les eleccions) van rebre una carta de Pedro Sánchez demanant citar-se amb Òscar Camps, el director i fundador d’Open Arms. La conversa mai va arribar i ara han rebut una carta on se’ls informa que, si continuen la seva tasca, seran multats amb 900.000€. “Hi ha molts interessos”, va sentenciar Schjaer.

Tot i això, l’organització no s’ha aturat perquè, va apuntar Schjaer, “estem complint la llei, no treballem fora d’ella”. L’activista va explicar que el deure a l’auxili al mar és obligat i molts països, com Itàlia, se l’estan saltant. És per aquest motiu que han interposat diferents denúncies, però encara no en saben res. 

Per acabar, Ángeles Schjaer va comentar que s’ha de treballar cap a dues direccions: en primer lloc, desmuntar l’imaginari europeu que hi ha a l’Àfrica. En aquest sentit, Open Arms ha començat el projecte ‘Origen’ que està actuant a països com el Senegal. L’objectiu és empoderar a grups d’allà perquè facin sensibilització sobre el tema i desmitifiquin Europa. Això no vol dir que se’ls prohibeixi venir, sinó que tinguin tota la informació important, fet que sovint no passa. I, en segon lloc, també treballar amb els nens i nenes d’aquí: “No saben què és Àfrica, s’ha de conscienciar”. L’activista, tot i l’exasperació que suposa “perquè estem a 2019”, va afegir que cal parlar de racisme i l’escola, com sempre, es constitueix com una peça fonamental en l’engranatge. 

 

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!