Com ens agradaria que, arribat l’estiu, el sol, l’oci i el temps amb les persones properes fossin la principal ocupació per als mestres d’educació infantil. I segurament ho serà per a molts. Però voldríem, des d’aquest breu editorial, seguir evidenciant alguns fets preocupants per tenir una educació de qualitat en el 0-6:
- Les preinscripcions a 3 anys en una escola pública han seguit en augment. Ja va ser motiu d’editorial just fa un any, congratulant-nos que les famílies triessin aquesta opció, fruit de la lluita constant per visibilitzar l’escola pública com un projecte real, pròxim, tolerant i al servei de tothom. Ara bé, pel que fa a la planificació no s’ha tingut en compte aquesta progressió i s’integren de nou, enguany, aules bolet en escoles públiques i s’augmenta la ràtio per sobre dels 25 infants a moltes classes mentre d’altres escoles no han cobert l’oferta.
- L’alta demanda per part de les famílies d’escoles amb projectes «innovadors», mentre que en queden buides d’altres que, tot i tenir un projecte de qualitat contrastada, no s’han apuntat a l’última moda.
- L’aprovació d’un decret llei de Govern que dona cobertura legal al canvi de titularitat dels centres, com a resposta urgent per incrementar places públiques sense haver de construir per manca d’espai. Escoles concertades, municipals i privades poden integrar-se a la xarxa pública. Les peticions actuals provenen de centres concertats, religiosos o laics, que han anat minvant la matrícula curs rere curs. Per tant, els requisits provenen de les necessitats d’escolarització d’àmbit territorial, en un intent de blanqueig de projectes educatius (juntament amb direccions i professorat) que poc tenen a veure amb els promoguts des de la xarxa d’escoles públiques. D’aquesta acció no se’n pot fer un paral·lelisme amb el moment en què les escoles del Col·lectiu d’Escoles per l’Escola Pública de Catalunya (cepepc), fa ja més de trenta anys, van passar a la xarxa pública. Aquestes escoles fomentaven metodologies ja innovadores, impulsades des dels Moviments de Renovació Pedagògica.
- La Prova d’Aptitud Personal (pap), que fa una selecció prèvia dels estudiants que volen seguir els estudis dels graus en educació infantil (i primària), ha donat com a resultat que un 40 % de les persones presentades no han obtingut la qualificació d’apte.
- Amb el curs acabat, es mostra en els mestres, a partir de les matrícules de les escoles d’estiu d’arreu, un cansament generalitzat. Possiblement l’àmplia oferta de formació contínua, promoguda i quasi obligada des de xarxes d’innovació, resta a l’hora d’apuntar-se a fórmules estiuenques més versàtils.
- Se suma també la preparació per a les oposicions, destapant-se, i no és cap novetat, un sistema anacrònic i allunyat de la realitat dels centres.
Marxem de vacances amb molts fronts oberts, amb temes pendents. De tota manera, gaudim de l’estiu, de les petites coses que tenim a l’abast. Al setembre, hi tornem.