Vicente Blanco i Salvador Cidrás, Premi de Pedagogia 2020 | Marina Garcés i Catorze.cat, guardons Marta Mata

L’activitat de Rosa Sensat ha permès conèixer des del començament mestres i equips de mestres que fan un treball innovador, coherent i que pot contribuir a ser una font d’inspiració i de reflexió per a altres mestres. Amb aquesta voluntat, la de donar a conèixer aquestes realitats positives i reconèixer el treball massa sovint anònim de molts equips de mestres, l’any 1981 es va crear el Premi Rosa Sensat de Pedagogia.

Aquest any, el premi de Pedagogia 2020 ha estat per a Vicente Blanco i Salvador Cidrás gràcies al seu treball Dibujar el mundo. Jugar, crear y compartir”. Els seus autors són artistes i professors d’educació visual i plàstica de la Facultat de formació del professorat de Lugo, a la Universitat de Santiago de Compostela, i exposen a través de múltiples possibilitats expressives com facilitar l’apropiació del món, allò que senten, vivencien i veuen, a través del dibuix i del joc, i de les múltiples possibilitats creatives dels infants. Així mateix, posen de manifest l’interès per la formació de mestres com a base per a desenvolupar totes les possibilitats del dibuix a l’aula.

El llibre ensenya a mirar per expressar i conèixer el que és petit, quotidià i proper, i per apropiar-se’n des de la mirada del dibuix, i presenten activitats i tallers que són facilment transferibles a altres situacions.

 

El premi Marta Mata de Pedagogia i els guardons Marta Mata són un reconeixement que atorguem cada any des de l’Associació a aquelles persones i col·lectius que ajuden i treballen a fer visibles els valors positius de l’educació des de diversos camps i àmbits. 

El Premi Marta Mata de Pedagogia es lliura a la millor obra inèdita, reconeguda per promoure, reconèixer i donar a conèixer el treball renovador de mestres, professors i altres educadors/es. El nom de l’obra i persona guardonada d’enguany es farà públic durant l’acte de lliurament dels guardons, el 26 de novembre.

A més, però, cada vegada és més evident i més acceptat que l’educació dels infants i dels joves és una responsabilitat compartida, que va més enllà de la família i de l’escola. És des d’aquesta àmplia perspectiva que des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat també atorguem des de 2002 els guardons Marta Mata (individual i col·lectiu) a una persona i a una institució que durant l’any s’han significat en el camp de l’educació.

Sota aquest criteri, aquest any la Junta Rectora de l’Associació ha votat i valorat atorgar el guardó individual a la filósofa i professora Marina Garcés, i el guardó col·lectiu a la revista cultural Catorze.cat

 

Voleu tornar a veure el vídeo de l’acte?

Per quins motius se’ls lliura el guardó?

El guardó individual és per a Marina Garcés, filòsofa, assagista i professora, que compta amb una llarga trajectòria dedicada, entre altres, a qüestionar i ampliar les bases que sustenten les bases de l’aprenentatge, des de la perspectiva de l’emancipació. Percep la filosofia com una pràctica vinculada no tan sols al món acadèmic, sinó que, també, relacionada amb els moviments socials i culturals i defensa la filosofia com una forma de vida, un art que neix al carrer i que continua sense interrupció a l’espai íntim i invisible. El seu pensament destaca per la seva visió del comú, l’anàlisi d’alternatives per enfrontar-nos a les crisis actuals, les perspectives feminista i postcolonial. 

El guardó col·lectiu és per a Catorze.cat, un mitjà digital cultural que va néixer l’any 2014, impulsat per la periodista i escriptora Eva Piquer, que n’és l’editora i directora i que destaca per la seva qualitat artística, així com per la seva proposta renovadora tant de continguts com de formats i d’autors i autores. Ha rebut diversos premis, entre ells el Premi Nacional de Cultura del 2018. Catorze és tant un mitjà de divulgació d’allò que es fa en l’àmbit cultural com una plataforma per a la creació artística. L’educació és un dels àmbits temàtics als que Catorze sempre ha prestat sempre una especial atenció, considerant-la part essencial del món cultural.

L’acte de lliurament dels guardons, així com la publicació de la persona i obra guanyadores del Premi de Pedagogia 2020, tindran lloc el dijous 26 de novembre a les 18h, en un acte públic i en línia al que podreu accedir a través del nostre canal de Youtube.

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!