DIÀLEG. Cóm despertar les ganes d’aprendre?

Fotos: Júlia Moner

Actualment, els nens i nenes cada cop tenen més estímuls per distreure’s, la mandra i la ignorància esdevenen desafiaments quotidians que tots hem de superar. Trobar la motivació és un repte constant, tant per adults com per joves. David Altimir, mestre d’educació infantil, i Marc Guillem, doctor en Educació, reflexionen sobre com estimular l’interès per aprendre entre les noves generacions en el segon diàleg de la 59a edició de l’Escola d’Estiu Rosa Sensat.

Tant Marc Guillem com David Altimir van subratllar la necessitat de reconèixer i estimular els processos cognitius dels estudiants, així com la gestió dels reptes educatius per mantenir-los engrescats i motivats. Amb una atmosfera de col·laboració i intercanvi d’idees, el debat va concloure amb l’esperança compartida de millorar les pràctiques educatives per inspirar i preparar millor les futures generacions.

“Per tal que l’infant estigui motivat, és crucial que els objectius d’aprenentatge emanim d’ell mateix i no de tercers.” D. Altimir

En el món de l’educació, la motivació emergeix com un element central essencial. Visualitzem un escenari on l’infant és el veritable protagonista del seu aprenentatge, un lloc on els seus interessos i curiositats actuen com a brúixola. En aquest entorn, els objectius no són imposats des de fora, sinó que es converteixen en aspiracions ardents, generades per la motivació intrínseca de l’infant.

Per tant, és crucial que els professors no només tinguin una funció tècnica en la transmissió de continguts i l’establiment de la disciplina, sinó que també actuïn com a guies comprensius. Han de facilitar suports i proporcionar eines que ajudin els nens i nenes a desenvolupar-se plenament.

“La motivació està vinculada amb la maduració en l’execució de les seves idees” M.Guillem

Marc Guillem ens il·lustra sobre la dualitat de l’infant entre els aspectes tècnics i el seu humanisme, destacant com la seva evolució influeix en els seus interessos i en la motivació per aprendre. Aquesta motivació, que és inherent a la nostra identitat, es manifesta en els canvis d’interès del nen a mesura que madura. Durant la conversa, es va exposar un exemple clar: un nen pot estar profundament interessat en un joc com el “pica paret” en una certa edat, veient-ho com un repte emocionant. Amb el pas del temps i el creixement de la seva maduració, l’interès en aquest joc pot disminuir mentre emergeixen nous desafiaments que s’ajusten millor al seu nivell de desenvolupament i capacitat per executar idees.

Motivació, maduració i comprensió: Les claus per despertar les ganes d’aprendre

En el camí cap a l’aprenentatge, la motivació, la maduració i la comprensió es revelen com a pilars indestriables. Aquests tres conceptes essencials encapsulen la clau per fomentar el desig d’aprendre. La maduració, essencial en aquest procés, ens indica que cal presentar als nens reptes que estiguin a l’alçada del seu desenvolupament. És així com s’encoratgen i es canalitzen els seus interessos naturals.

D’altra banda, la comprensió és crucial a l’hora de plantejar aquests reptes, ja que han de captivar i ser significatius per a l’infant. Tot individu produeix el seu millor treball quan és atret per allò que fa.

Finalment, la motivació emergeix com el resultat de la intersecció entre maduració i comprensió. És el combustible que impulsa i alimenta l’afany d’aprendre, permetent a l’infant créixer i preparar-se per afrontar un món que no fa concessions.

Així doncs, aquesta tríada de principis no només il·lumina el camí cap a l’educació efectiva, sinó que també fomenta un desenvolupament integral que prepara els joves per afrontar els reptes futurs amb confiança i determinació.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!