DIÀLEG. Consciència crítica i global

Fotos: Maribel Calopa

El dijous 4 de juliol va tenir lloc el Diàleg titulat “Consciència crítica i global“, que va comptar amb la participació de Rafael Grasa i Carol Pujadas. Grasa, doctor en filosofia i professor de Relacions Internacionals a la UAB, i Pujadas, directora de l’Associació Creart i coordinadora de projectes d’educació per a la justícia global, van discutir la rellevància de l’educació en el context de la justícia global i els drets humans.

La sessió va començar amb una reflexió de Rafael Grasa sobre la relació entre l’educació i la transformació social. Va subratllar que, tot i que l’educació és crucial per a la justícia global, per si sola no és suficient per canviar el món: “El món es canvia a través de l’acció. La justícia global no existeix”. Grasa va afirmar que el canvi requereix acció i va posar èmfasi en la importància de ser “ambiciosament moderats” en les nostres aspiracions.

“El món es canvia a través de l’acció. La justícia global no existeix” R. Grasa

Grasa va explicar que es pot educar per la pau, però no es tracta només d’introduir informacions positives, ja que la pau és un procés complex. Va definir tres tipus de violències presents al món: la violència directa (visible, física o psicològica), la violència estructural i els processos que legitimen l’ús de la violència.

Carol Pujadas va prendre el relleu presentant el seu currículum i destacant la seva experiència en cooperació internacional i justícia global. Va fomentar un diàleg obert i interactiu amb el públic, preguntant sobre les motivacions que els havien portat a participar en aquest diàleg. Una professora va explicar que, a la seva aula, sovint hi ha nens que han fugit de situacions difícils, la qual cosa provoca sentiments d’indignació i tristesa. Pujadas va utilitzar aquesta intervenció per subratllar la importància d’incorporar una consciència crítica i global en l’educació. 

Durant el debat, es van plantejar preguntes clau com: Com podem introduir els infants en temes tan complexos? Com podem treballar els drets humans i la justícia global a l’escola?

Rafael Grasa va concloure amb tres idees fonamentals: la importància de no ser neutrals, però intentar ser tan imparcials com sigui possible, la coherència entre el que diem i el que fem, i la necessitat de partir de la realitat sense conformar-s’hi. Va destacar que els mestres tenen una responsabilitat social enorme i han de ser polifacètics i estar constantment formats per afrontar els reptes canviants de l’aula.

“Els mestres sou un col·lectiu amb responsabilitat social enorme: heu d’assumir molts reptes i molt diferents, a l’aula. Heu de tenir competències molt variades. Ser perfils molt polifacètics, estar formats constantment i no estar desconnectats de la realitat en cap moment.” R. Grasa

Carol Pujadas va emfatitzar la necessitat de garantir que l’educació no perpetuï situacions d’inseguretat i injustícia. Grasas va destacar que la paraula “coherència” és essencial en tots els processos educatius, ja que els mestres són portadors de valors des del moment en què entren a l’aula, i aquests valors que es trien per educar han d’estar d’acord amb els valors democràtics.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!