Francesc Martín, una de les persones formadores, explica que les valoracions estan sent molt positives i part de l’èxit ha estat a deixar que “l’aprenent construeixi la informació”
La formació en Ecosistemes d’aprenentatge radicalment transformadors ha sigut tot un èxit de participació, amb gairebé 150 assistents. Les formadores Elena Guillén, Francesc Martín, Toni Pedragosa, Carol Pujadas, Tere Vidal i Chené Gómez s’han encarregat de dinamitzar les sessions, que duraran encara fins al 9 de juliol.
Els objectius de la formació eren identificar i argumentar els elements que sostenen la visió democràtica de l’educació i contribuir a transformar els centres educatius en entorns de convivència, participació i aprenentatge amb sentit.
Després de mesos de pantalles i reunions virtuals, era difícil pensar reunir a tantes persones en una mateixa formació, menys en ple estiu, però l’equip de formadors ho ha aconseguit. “El que volíem era que les persones inscrites fossin molt autònomes”, ha explicat Martín.
Martín també ha comentat que per organitzar un grup tan nombrós han dividit als participants en 29 equips d’aprenentatge amb la seva carpeta pròpia a Google Drive. A més a més, els assistents han rebut una carpeta que comparteixen amb la resta d’equip del centre educatiu amb el qual s’han apuntat, ja que aquesta “és una formació que els hi serveix per transformar el mateix centre” en el qual treballen o hi tenen relació.
Martín ha apuntat que els formadors prefereixen anomenar-se a si mateixos “facilitadors”, perquè ells prefereixen deixar que els aprenents formin el coneixement:
“No és el mestre que transmet informació, sinó que és l’aprenent que la construeix gràcies als entorns d’aprenentatge que els facilitadors creen. Nosaltres el que fem és facilitar l’entorn”.