El colofó de la 59 edició de l’Escola d’Estiu

Fotos: Júlia Moner Hurtado

El dimecres 10 de juliol, l’Associació de Mestres Rosa Sensat va clausurar amb èxit la 59a edició de l’Escola d’Estiu a la sala d’actes, marcant el final d’unes jornades educatives inoblidables. “Acabem un any més, molt contents de la feina feta, amb 611 mestres que ens han fet confiança, amb un tema general que ens ha provocat reflexió dins i fora de l’associació i amb unes conclusions que es convertiran en una ideologia a defensar“, diu la presidenta, Mar Hurtado.

L’acte de tancament ha començat amb una taula rodona per reflexionar sobre el tema d’aquest any, “Dignitat i democràcia: la revolta a una escola democràtica”. Entre els participants, hi ha Begoña Roman, professora agregada a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, a més de ser vocal en diversos comitès com el de Bioètica i per la integritat en la recerca de Catalunya. També hi ha Jordi Collet, educador social i sociòleg, catedràtic de sociologia de l’educació a la Universitat de Vic, i Pau Sobrerroca, mestre d’educació infantil i membre destacat del consell de formació i redacció de Rosa Sensat.

B. Román: Hem perdut fe en la causa.

En aquesta taula rodona, Begoña Román ofereix una reflexió contundent sobre l’actual panorama educatiu, destacant la preocupant pèrdua d’optimisme i esperança en el futur. Argumenta que educar des d’aquesta perspectiva és cada vegada més difícil. A més, la filòsofa aborda la necessitat de recuperar la fe en el col·lectiu en un món cada cop més individualista i possessiu, on la tendència a apartar-se del grup és cada vegada més marcada. Contradiu fermament l’afirmació errònia que l’educació pública és un fracàs, defensant la seva importància crucial per a la societat actual.

J.Collet: Cal recuperar les arrels de l’educació.

Jordi Collet, sociòleg, argumenta que l’educació a la Catalunya actual s’enfronta a un moment crucial. L’actual model, centrat en l’autoritat i la transmissió passiva de coneixements, ja no satisfà les demandes d’una societat en constant canvi. Propugna una revisió de l’educació des d’una perspectiva democràtica i orientada al bé comú, on la participació activa de tots els actors, l’aprenentatge experiencial, el diàleg i la resolució de conflictes siguin fonamentals. Això implica retornar als fonaments d’una educació pròspera i esperançadora, com es concebia fa alguns segles.

Per tant, és crucial avançar més enllà del model tradicional i desenvolupar una nova educació que promogui l’autonomia, la responsabilitat, el pensament crític i la creació d’una societat més justa i sostenible. Aquesta educació ha de preparar les persones per abordar els desafiaments del segle XXI i participar activament en la creació d’un futur més prometedor.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!