El Projecte de Formació i Circ Social de l’Ateneu Popular 9 Barris ha estat reconegut amb el 16è Guardó Marta Mata en modalitat col·lectiva.
La il·lustradora Carme Solé Vendrell ha rebut el 16è Guardó Marta Mata en modalitat individual.
El pensament crític i l’educació com a eina de transformació han estat protagonistes de l’acte de lliurament dels 16ns Guardons i del 38è Premi Marta Mata de Pedagogia, que han tingut lloc dimarts 27 de novembre a les 18 h.
L’acte ha començat amb la benvinguda de Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que ha recordat les circumstàncies excepcionals en què es va dur a terme l’entrega dels premis l’any 2017, així com la importància d’educar els més joves per pensar autònomament per evitar conflictes d’aquesta mena. Martí ha recordat el reconeixement de la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya, atorgada enguany a l’Associació de Mestres Rosa Sensat, com a gest cap a «tots els mestres que treballen per fer una escola pública i de qualitat per a tots els infants».
El 38è premi Marta Mata de Pedagogia d’enguany s’ha atorgat a Jordi Domènech, docent de secundària, que ha presentat el manuscrit Indagación, ABP y controversias. Apuntes para la competencia científica. Antoni Poch, com a membre del jurat del premi, ha assenyalat la varietat temàtica i geogràfica de les obres presentades al Premi de Pedagogia i ha recordat que «la ciència ens enlluerna cada dia amb una tecnologia espectacular», però cal que «la funció humanitzadora de l’escola promogui la capacitat crítica dels infants i joves per distingir-ne els clarobscurs».
Jordi Domènech, guardonat en la 38a edició del premi, ha dirigit el seu discurs als docents que empenyen el canvi i s’enfronten diàriament a les contradiccions de la professió, els quals vol «que se sentin reivindicats en aquest premi». El guardonat ha expressat que és «feliç de viure aquest moment en què l’ofici vibra».
El Projecte de Formació i Circ Social de l’Ateneu Popular 9 Barris ha rebut el Guardó Marta Mata en modalitat col·lectiva. Juan López, Juanillo, ha recollit el guardó en representació del «gran equip de persones que amb entrega i perseverança han aconseguit que l’escola de circ hagi arribat als vint anys». Durant el seu parlament, ha recordat els inicis de l’escola, en plens anys vuitanta en una antiga planta asfàltica, quan el barri estava en plena construcció. López ha destacat la importància del component social en el projecte, que es concep com a espai de convivència i participació, reivindicant que «la cultura i l’educació han d’anar de la mà». En aquest sentit, ha destacat que cal «deixar de pensar en escoles i instituts com a espais tancats i obrir-los perquè esdevinguin espais culturals per educar en el pensament crític».
El Guardó Marta Mata en modalitat individual s’ha entregat a Carme Solé Vendrell, que ha recordat el gran referent que va ser Marta Mata per a ella i per a tota una generació de professionals de l’educació i la cultura. Quan va començar a il·lustrar, fa cinquanta anys, ha explicat Solé Vendrell, en ple auge dels moviments de renovació pedagògica, va poder treballar amb ella, fet que atorga un valor especial a aquest reconeixement.
Joffre Villanueva, assessor d’Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, ha destacat en el seu parlament el rigor i la independència de criteri a l’hora de decidir a qui s’atorguen els premis i la gran qualitat dels treballs que s’hi han presentat. Ha dedicat, a més, unes paraules de felicitació a Maria Teresa Codina, assistent a la cerimònia, pel doctorat honoris causa que ha decidit entregar-li la Universitat de Vic. Villanueva ha reprès el debat sobre com formar en el pensament crític en l’actualitat: «com eduquem en un pensament autònom sense caure en el fatalisme i la por?»
Jordi Plana, gerent dels Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona, ha destacat els posicionaments trencadors dels guardonats i la necessitat de parlar de política des de l’educació, entenent que «el centre de la política és la gestió del bé comú». «Transformar les coses demana fer-nos preguntes, interpel·lar-nos a nosaltres mateixos, per oferir millors oportunitats educatives als joves i als no tan joves.» Per acabar, ha rescatat una cita de Marta Mata, en què la pedagoga sentenciava que «una bona escola només s’aconseguirà amb una bona política educativa en democràcia», i ha destacat que avui aquests valors estan en risc.
Mar Camacho, directora general d’Educació Infantil i Primària de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que el país està en un encreuament com el que es va trobar Marta Mata, i que un aspecte fonamental per superar aquest repte és la formació dels i les mestres del país. «Els centres educatius han de fer un profund canvi, que és el que la societat ens demana», ha destacat Camacho.
Justificació del Guardó Marta Mata (modalitat individual)
Carme Solé Vendrell
Il·lustradora, dibuixant i artista, Carme Solé Vendrell ha deixat la seva empremta inconfusible en un gran nombre d’àlbums il·lustrats, animacions i llibres de text des de fa cinquanta anys. És autora de llibres que avui són una referència en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil internacional i del nostre imaginari col·lectiu. Ha explorat temes molt diferents, a vegades arriscats i difícils, i ha treballat amb tècniques d’il·lustració molt variades mantenint el seu estil inconfusible, sempre renovant-se i sent molt crítica. Ha estat sempre molt a prop del món de l’escola i del món de la infantesa, i és una ferma defensora dels drets dels infants, de la pau i de la justícia. Se li concedeix el guardó en agraïment al seu compromís per la millora de la qualitat de l’educació de tots els infants i reconeixent la seva vàlua com a autora, com a il·lustradora i com a artista.
Justificació del Guardó Marta Mata (modalitat col·lectiva)
Projecte de Formació i Circ Social de l’Ateneu Popular 9 Barris
Amb més de quaranta anys de funcionament, l’Ateneu Popular 9 Barris ha estat un espai on moltes criatures i adolescents han après diverses tècniques vinculades al món del circ, i s’ha convertit en una oportunitat per afavorir la cohesió social a través d’aquesta pràctica artística. Se li concedeix aquest guardó en reconeixement a la seva manera de treballar, combinant diferents edats, adaptant-se als processos individuals, creant un clima de confiança, facilitant l’autogestió i el treball en grup, en la línia del que intenten els ensenyants tot possibilitant la col·laboració amb escoles.
Justificació del Premi Marta Mata de Pedagogia
Indagación, ABP y controversias. Apuntes para la competencia científica
Jordi Domènech (Girona, 1976), doctor en Biologia i llicenciat en Humanitats. És professor de secundària des de 2009.
«Aquest ha estat un procés personal, davant l’evidència: el que fem no funciona. No funciona més enllà de la memorització, no funciona més enllà de dues setmanes, no funciona més enllà d’alguns alumnes academitzats. S’ha de canviar. I molts docents ens hi hem posat.»
Aquest és el punt de partida de l’original de Jordi Domènech Casal, el guanyador del XXXVIII Premi Marta Mata de Pedagogia 2018, un document que porta per títol Indagación, ABP y controversias. Apuntes para la competencia científica.
Amb aquest original l’autor demostra una capacitat molt lloable d’autocrítica i reflexió sobre la tasca educativa a l’ESO i a Batxillerat. És a partir d’aquest punt de partida que l’autor ens ofereix sis propostes diverses que reflecteixen el seu recorregut existencial per la didàctica de les ciències, que esdevenen una reflexió que neix de la seva praxi al capdavant de les aules d’ESO. Un document únic en el qual molts mestres de primària i professors de secundària veuran, per una banda, reflectides les seves preguntes i dubtes entorn de l’educació, i per l’altra, un seguit de propostes fiables i aplicables a la didàctica de les ciències i, per extensió, a l’aprenentatge i a l’educació. Un document de fàcil lectura del qual el jurat ha destacat l’humor present en tot moment, que no amaga la profunditat del seu contingut, i que el converteix en una lectura amena per a tots aquells que d’una manera o altra estiguin involucrats en l’educació. Per acabar, res millor que repetir el que el mateix autor diu:
«Crec que l’educació i l’ensenyament són activitats que es poden i s’han de mirar científicament. I que ser docent implica entretenir-se a veure com funciona “per dins” això de l’aprenentatge i intentar aconseguir que les seves diferents cares (avaluació, objectius curriculars, paper de l’alumnat, etcètera) encaixin. Ja sigui en una activitat, en la nostra manera d’organitzar l’aula, el curs… Com en un cub de Rubik.»