L’escola se’ns crema! Fent front a l’emergència climàtica des de la comunitat educativa

Preu:

0,00 

Preu soci/sòcia

0,00 

Preu general

Preu soci/sòcia

0,00 

Preu general

0,00 
Finalitzat

Formadores: Raúl Almendro, Elena Justo, Alex Martínez, Berta Maristany i Natalia Riera (Coneix l’equip formatiu)

Dies i hora: de dilluns 5 a divendres 9 de juliol de 15h a 18h

Què faries si un dia, en arribar a l’escola, estigués completament en flames? 

L’emergència climàtica és un dels temes de més actualitat del moment. Estem vivint en mig d’una crisi ecològica i social sense precedents que demana canvis radicals en la nostra manera de viure i d’organitzar-nos com a societat. 

La crisi sanitària del coronavirus, de fet, no és més que un preludi dels escenaris catastròfics als quals podem arribar sota aquest ordre social i econòmic, intrínsecament orientat cap a la màxima acumulació possible i cap al màxim flux de matèria i energia. En els últims anys, però, accions i mobilitzacions socials de col·lectius ecologistes internacionals com Fridays For Future, Extinction Rebellion o By 2020 We Rise Up, entre d’altres, han irromput per exigir solucions al canvi climàtic i la crisi social que se’n deriva, davant la inacció governamental a l’hora de generar polítiques ecologistes, feministes, de defensa del territori, de l’economia social i solidària, que posin al centre el planeta i les persones.

La situació ja extrema que presenciem ens porta a haver de prendre-hi part, des d’una mirada crítica i activa. L’escola, com qualsevol agent social, pot ser i ha d’esdevenir un actiu més en aquesta acció col·lectiva. Fer front a la crisi climàtica des de la institució escolar no és una tasca fàcil, però sí que podem generar una sèrie de petites accions i reflexions que ens hi apropin, alhora que sensibilitzin i empoderin a la comunitat educativa per fer front a l’emergència, tot promovent-ne l’activisme i la transformació cultural i social. 

En un repte de tanta complexitat, quin és el paper que ha d’exercir l’escola?

La sensibilització de la comunitat educativa sobre l’emergència climàtica cal que pugui fer-se a tots els nivells (alumnat, professorat, equip directiu, famílies, entitats territorials…), entenent que aquest és un procés delicat, però necessari. Per això, proposem un espai que permeti generar moltes respostes a una sola pregunta: “I jo, com a membre de la comunitat educativa, què puc fer davant l’emergència climàtica?”

Entomant el repte de construir-nos com a mestres emancipades, en aquest bloc formatiu volem crear un espai de contingència, de lluita, d’inconformisme i de comunitat, però sobretot un espai de dignitat i de justícia. Des de la responsabilitat, la presa de consciència i la cura emocional, ens endinsarem en l’aventura d’imaginar futurs desitjables des de l’educació en temps d’incertesa.


Objectius:

  • Identificar i conèixer les causes, conseqüències i el sentit d’urgència que s’amaga en el concepte d’emergència climàtica.
  • Definir el nostre rol en la comunitat educativa, la societat i l’hàbitat per contribuir a fer front a l’emergència climàtica des de la justícia global, tot reflexionant i qüestionant els sistemes de valors dominants.
  • Adquirir eines i estratègies per acompanyar el procés d’empoderament de l’alumnat i de la comunitat educativa com a agent de canvi vers l’emergència climàtica.

 

Si tens algun dubte, pots consultar les FAQ’S de l’Escola d’Estiu.