Com educar la mirada? Propostes i eines de formació en cultura audiovisual

Preu:

19,00 

Preu soci/sòcia

26,00 

Preu general

Preu soci/sòcia

19,00 

Preu general

26,00 
Finalitzat

Modalitat: Presencial | Total d’hores: 4 hores lectives

Les relacions entre la imatge i l’educació fa molt de temps que són indissociables. Tant alumnat com professorat vivim de ple en la societat de la imatge. Des de la televisió, el cinema, les xarxes socials, les plataformes audiovisuals i, recentment, les classes en línia, el consum d’imatges ja supera al del text. Arribats a aquesta situació, fins a quin punt sabem llegir aquestes imatges? Som conscients de tot el que connota el material audiovisual que utilitzem a l’aula? Com és l’audiovisual que ens educa? Com podem aconseguir que quan l’alumnat treballi creativament amb imatges ho faci des del pensament crític?

Aquesta càpsula va dirigida al professorat de totes les etapes perquè entenem que és responsabilitat de totes i tots saber conviure, consumir i produir imatges des d’una mirada crítica i conscient. Per dur a terme aquests objectius, en aquesta formació es proposaran mètodes participatius a través de petites accions, moments de debat, microtallers audiovisuals i visionat de materials. Alhora, facilitarem metodologies, recursos i referències per fomentar la reflexió sobre els continguts i els valors que transmeten les imatges des dels eixos de la perspectiva feminista, la cultura de pau i les diversitats culturals i afectives- sexuals.

Objectius

  • Aprendre els elements bàsics del llenguatge audiovisual entès com a constructor d’imaginaris i realitats.
  • Descobrir de quina manera les imatges funcionen com agents socialitzadors i configuradors d’identitats.
  • Desenvolupar eines per a una anàlisi visual crítica dels processos de configuració de la representació de les feminitats i les masculinitats en la cultura audiovisual.

Continguts

  • Què entenem per imatge? 
  • Quines imatges consumim? Com són les imatges que generem?
  • Les imatges com a creadores d’imaginaris, discursos i realitats
  • Les imatges com a agents socialitzadors i configuradors d’identitats
  • Imaginaris i narratives sobre el gènere en la cultura audiovisual

Avaluació

Realitzar les diferents activitats proposades durant el curs; participació activa als debats i a les dinàmiques proposades a les sessions.

Total d’hores: 4 hores lectives, en dues sessions de dues hores de durada.

Calendari i horari:

  • Dimarts 8 de febrer, de 18:30h a 20:30h.
  • Dijous 10 de febrer, de 18:30h a 20:30h.

A qui va dirigida la formació: Per a persones docents de totes les etapes educatives.

Preu: Sòcies i Socis 19 € | General 26 €

 

Formadores

Marga Almirall

Co-responsable de continguts de Drac Màgic, cooperativa de divulgació de la cultura audiovisual. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UAB, Postgrau en Muntatge audiovisual per la UPF. Ha cursat també el Laboratori de Documental Feminista de la Bonnemaison i cursos de teoria i crítica cinematogràfica. A Drac Màgic coordina el programa educatiu de formació en llenguatges audiovisuals Construir Mirades, la distribuïdora de pel·lícules infantils Pack Màgic i col·labora com a programadora a la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, així com en altres projectes de l’entitat.

Andreu Gabriel

Professor de batxillerat de Cultura Audiovisual a l’Escola Virolai, periodista cultural i documentalista gràfic. Llicenciat en Periodisme i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats en Comunicació Social. Ha treballat com a crític cinematogràfic i ha participat en una gran quantitat de projectes audiovisuals, editorials i museogràfics. Ha publicat tant obres de ficció a diverses editorials com articles acadèmics a revistes com Serra d’Or o Formats. Actualment, combina la tasca docent amb diverses col·laboracions lligades a la cultura audiovisual i la literatura i els seus vincles amb l’educació.