Índex. Infància 244

Editorial. Polítiques, confiances i desconfiances

Aquests darrers mesos els mitjans de comunicació han posat l’altaveu en algunes propostes que s’han fet des de la Conselleria d’Educació.

Revista Infància

Infància en xarxa. Com valoreu l’anunci del Govern de la Generalitat de la gratuïtat dels grups de 2 anys d’escola bressol?

A Instagram oferim un espai d’opinió i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Plana oberta. Mestres de mestres. Un bon títol per cercar referents de l’educació infantil del nostre país

La quotidianitat és complexa. Demana aturar-se a reflexionar i cercar referents.

David Altimir, Eva Sargatal

Educar de 0 a 6 anys. L’etapa infantil i les entitats educatives

En el llarg procés de l’educació de l’infant, hi ha un moment en què la institució escolar entra a jugar un determinat paper. La finalitat de la institució i, per tant, també les seves funcions i els seus trets característics dependran de l’edat de l’infant o dels infants que considerem, és a dir, segons es tracti de l’escola bressol, del parvulari o de l’escola primària.

Maria Teresa Codina

Escola 0-3. La nostra experiència amb Ciccí Coccò

A l’escola estem construint una nova manera d’apropar la literatura als infants. Des de l’acompanyament respectuós, llegim amb ells, establim vincles i compartim la lectura.

Olga del Moral i Maria del Mar de No Honrubia

Escola 0-3. Un dia qualsevol. Quan la documentació pedagògica fa visibles els infants

Un espai preparat per beure aigua amb una taula, dues cadires i una gerra de vidre a l’abast dels infants de 2 a 3 anys, fa visible una manera d’entendre l’escola, l’educació i, sobretot, l’infant mateix.

Eva Sargatal

Bones pensades. I si primer parlam de com ens sentim les mestres?

Sabem que el benestar de l’adult influeix directament en el benestar dels infants. Les seves accions, la seva actitud, la seva manera d’estar, la seva presència…, són importants perquè les intervencions educatives s’ajustin a les necessitats dels infants. És fonamental i just que les criatures comptin amb adults acompanyants que puguin garantir el seu desenvolupament harmònic, però potser abans hauríem d’estar segurs que ens veiem amb prou forces per sostenir-nos.

Cristina Gomila

Escola 3-6. Què em passa? Crítica a l’educació emocional mal entesa

Està de moda parlar de l’educació emocional. La formació del professorat s’hi llança de ple: hi ha centenars de publicacions, llibres infantils, webs, articles, estudis, etc., en què se’ns esperona a incloure en la nostra didàctica programes, materials i recursos “emocionals”. Podem coincidir en les raons que expliquen la necessitat d’incloure’ls, però en el que no estem d’acord és que calgui abordar-ho amb un temps i un professional dedicats a fer-ho, com si es pogués desagregar de la resta de la vida a l’aula o al centre.

Ángeles Abelleira, Isabel Abelleira

Escola 3-6. Quan la llar ja és escola

Em preocupa que moltes escoles no donin valor ni calidesa a l’entrada dels nens i les nenes de 3 anys. Hi ajuda poc la pressió social que viuen havent d’expressar una responsabilitat i unes obligacions que no els corresponen.

Mar Hurtado

Entrevista. Maria Teresa Codina. Una vida a l’escola

El 24 d’abril de 2018, dins de les activitats acadèmiques del curs, vam tenir la immensa sort de poder compartir conversa, neguits i il·lusions amb la mestra Maria Teresa Codina, de fa poc doctora honoris causa d’aquella Universitat.

Estudiants de la UVic UCC

Infant i salut. Treball en xarxa intersectorial de criança i educació de 0 a 6 anys

Un infant neix amb totes les potencialitats per poder desenvolupar-se a la vida. Les criatures requereixen que les seves famílies els puguin donar una atenció especialment curosa en les primeres etapes.

Esteve Ignasi Gay

Llibres a mans. Ventre buit no té orelles

Dediquem aquestes pàgines a reflexionar sobre la importància de l’alimentació saludable per al bon creixement físic, educatiu, cultural i social dels infants des d’una mirada etnopoètica i literària.

Roser Ros, Elisenda Llansana

Poesia. «Carnaval» i «Croquetes»
Per un any, canviem de gènere. En aquesta secció dedicada a la literatura per als més petits, substituïm els contes per poemes. I el primer problema que ens trobem és quins autors seleccionem. En tenim un munt. N’hi ha que han compaginat la seva producció destinada als adults amb una de més específica per als infants i d’altres que s’han dedicat de ple als més petits. Sigui com sigui, solament en podem oferir un tast. Posem la mel a la boca, com a incentiu perquè la poesia ressoni per les escoles, aprofitant que els infants ja l’han tastada, que en porten molta de casa, en forma de cançons de bressol, moixaines, jocs de falda…

Revista Infància

Informacions

Grup de treball per presentar esmenes al decret d’ensenyaments mínims
Les persones que formen part dels consells territorials de la revista Infancia i també el consell de la revista Infància en català van constituir un grup de treball telemàtic per poder entrar esmenes al Decret d’en­se­nyaments mínims que el Ministeri de Educació de l’Estat està preparant per substituir el que estava vigent fins ara. Es tracta d’un desplegament de la lomloe, l’enèsima nova llei estatal d’educació.

Premi Terra i Cultura per a una cançó sobre un poema d’Enric Larreula
Una cançó del grup The Tyets va guanyar del xiv Premi Miquel Martí i Pol, convocat pel celler Vall Llach.

Revista Infància

Blogs, llibres i més. Sobre Maria Teresa Codina

Revista Infància

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!