Propostes d’autor

En aquest número de la revista ens congratulem de poder presentar tres novetats del servei de publicacions de l’Associació, tres títols que engrandeixen encara més el servei de posar a l’abast textos que ajuden a tenir una mirada crítica, completa i formadora de la nostra tasca com a educadors. Esperem i desitgem que la lectura sigui del vostre gust.

DUBOVIK, Alejandra;
CIPPITELLI, Alejandra (2022).
Territoris de joc i d’exploració.
El dret a jugar
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Temes d’Infància, 77)

Aquestes educadores argentines són tot un referent a l’altra banda de l’Atlàntic. És per això que ens hem de felicitar per tenir finalment a les nostres mans aquest llibre en català. El volum, profusament il·lustrat, ens parla de territoris de joc i d’experimentació entesos com a espais que ofereixen les condicions òptimes als infants perquè els conquistin i els construeixin des de la seva creativitat. En la construcció del coneixement, objectiu clau de l’educació en l’actualitat, esdevé essencial iniciar-se des de les edats primerenques, i aquest llibre ens orienta i ens proposa posar-ho en pràctica a les nostres escoles, i tot des de la manipulació del material, en col·laboració i comunicació amb els companys i companyes, i mitjançant l’imaginari col·lectiu i participatiu.

 

SCHUHL, Christine (2022).
Violències subtils. Eines i estratègies a la primera infància
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Temes d’Infància, 78)

Analitzar els petits gestos, l’entorn quotidià de paraules dites a voltes sense pensar i determinades actituds envers els infants és posar-nos davant un mirall. I això és el que pretén aquest llibre, la lectura del qual a voltes pot ser incòmode, però que ens porta a reflexionar, de forma rigorosa i exigent, sobre la nostra ètica professional com a educadors. El llibre conté una anàlisi crítica dels petits gestos aparentment sense importància, però que tenen una gran transcendència. I només reconeixent-los, assumint-los i, si cal, modificant-los millorarem la nostra feina com a educadors i, com a derivada, respectarem els drets dels infants. Un llibre imprescindible per fer una passa enrere i observar-nos, amb mirada crítica i autoexigent, per construir un entorn quotidià de qualitat.

 

PUJOL i MONGAY, Maite (2022).
El treball per projectes. Fer recerca a l’educació infantil.
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat

Els darrers anys el treball per projectes ha entrat a les escoles amb força i s’ha estès arreu. És per això que ens felicitem que el servei de publicacions de l’Associació de Mestres Rosa Sensat posi novament damunt la taula un llibre que justifica i reivindica l’escola com a context per a la recerca, i més concretament l’experiència desenvolupada a l’escola pública Les Pinediques de Taradell (Osona). L’autora, mestra d’educació infantil i doctora en Pedagogia, ha estat capaç de plasmar la tasca engegada per aquesta escola al llarg de gairebé 40 anys. Una trajectòria d’experimentació gràcies a la qual s’aprofundeix en el coneixement de l’entorn natural, científic, social, artístic i cultural, i en els diferents llenguatges. I el treball per projectes és sempre el fil conductor de les experiències. Més de 50 experiències, perfectament documentades, la mar d’inspiradores.

PUJOL i FABRELLES, David (2022).
La repressió del català a l’escola
Tres-cents anys de lluita i resistència (1715-2018)
Barcelona/Cassà de la Selva: Institut d’Estudis Catalans i Editorial Gavarres

Afectat pel «dolor de llengua», l’autor d’aquest document, que està cridat a esdevenir un llibre de referència, ens posa damunt la taula molts dels viaranys que ha hagut de patir la nostra llengua per a la seva normalització. Des del 1717, amb la «Instrucción secreta de algunas cosas que deben tener presente los Corregidores del Principado de Cataluña», on es deia que «pondrà el mayor cuydado en introduir la lengua castellana» fins als nostres dies, amb la famosa Llei Wert, Pujol retrata com la llengua ha estat objecte de tota mena d’atacs al llarg de 300 anys, i molt especialment en allò relacionat amb l’escola i l’educació. Un volum necessari, per carregar-nos de raons i perquè mai més ningú no digui que «el español nunca fue lengua de imposición sino de encuentro».

 

CORRERO, Cristina; PORTELL, Joan (2023).
Lectures que fan lectors. L’educació literària d’infants i joves.
Vic: Eumo

La literatura infantil i juvenil viu un dels millors moments de la seva història: una producció extensa i, fins i tot, excessiva, un planter d’autors com mai s’havia vist abans, una xarxa de llibreries i biblioteques extensa i unes escoles cada vegada més conscienciades de la seva importància. És per això que publicar aquesta carta de navegació, actualitzada i que recull les darreres teories sobre la lectura a l’escola, es feia necessària. De la mà de Correro i Portell podrem obtenir criteris de selecció, com fomentar l’hàbit de llegir i com dissenyar estratègies per a la promoció lectora a l’escola de solvència demostrada. Un document de lectura amena apte per a tots els mediadors –educadors, pares i mares, bibliotecaris…– conscients de la seva tasca com a promotors de la lectura.

CINEMA

Derry Girls
Producció: Regne Unit.
Creador: Lisa McGee.
Director: Michael Lennox.
Companyia productora: Hat Trick Productions. Actors principals: Saoirse-Monica Jackson, Nicola Coughlan, Louisa Harland, Jamie-Lee O’Donnell, Dylan Llewellyn.
Plataforma: Netflix.

Aquesta sèrie és d’aquelles que hi entres bé a la primera, i et fas un fart de riure de les bestieses i irreverències que afronten els adolescents de la ciutat nord-irlandesa de Derry, o val més deixar-ho estar. I és que les hilarants situacions que viuen l’Erin, la seva cosina Orla i les seves amigues Clare i Michelle, i el seu cosí James, és d’antologia. La colla que conformen dibuixen perfectament, no només els convulsos darrers anys del segle xx a la Irlanda del Nord, sinó molt essencialment la vida d’aquestes adolescents en una escola catòlica per a noies. La descoberta del sexe, la manca de diners, la presència d’en James a l’escola com a únic baró, o les convivències amb un grup de nois protestants són la metxa que encén el foc d’uns capítols que van convertir-se en tot un èxit a la Gran Bretanya. Per riure a pleret!

 

EXPOSICIÓ

Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Adreça: Carrer del Camp 22-24.
25580 Esterri d’Àneu.
Tel. 973 626 436.
C.e.: ecomuseu@ecomuseu.com.
Web: https://www.ecomuseu.com/
Horari: De dimarts a dissabte, d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 h; diumenge, de 12.00 a 14.00 h; dilluns tancat.

Des de fa dècades aquest museu està a l’avantguarda de la promoció de les seves activitats adaptant-les per a tots els públics. La seva voluntat d’explicar el territori a tots aquells qui s’acosten a aquest racó dels Pirineus no resta només en les quatre parets de la Casa Gassia, seu principal del museu, sinó que s’estén per tota la vall, des de la serradora hidràulica d’Alòs d’Isil fins al monestir benedictí de Sant Pere del Burgal, a Escaló, passant pels búnquers de la Guingueta d’Àneu, oferint un panorama al més complet possible de com era la vida per aquells verals fa unes dècades. Ofereix també diverses experiències de visites, detectivesca, iconogràfica, familiar, nocturna, novel·lesca i teatralitzada. Aquestes darreres són especialment divertides i engrescadores per a la canalla.

 

WEB

The Roald Dahl Story Company
https://www.roalddahl.com/

Sembla que l’escriptor Roald Dahl darrerament està en boca de molts mediadors de la lectura, siguin pares i mares, mestres, bibliotecaris o llibreteres. El motiu són els canvis que ha proposat l’editor anglès d’aquest autor per adequar el vocabulari als temps actuals. Així, per exemple, un nen ja no serà gras sinó que serà enorme o se suprimeixen mots com lleig o lletja. A fi de conèixer més i millor l’obra d’aquest autor gal·lès us proposem visitar la web oficial de The Roald Dahl Story Company Limited, per conèixer la biografia, estratègies per introduir l’autor a les aules i visitar el museu que en honor seu es va inaugurar el 2005 a Buckinghamshire (Londres). De ben segur que aquesta mirada, més completa d’aquest autor irreverent i trencador, ens permetrà valorar més la seva obra i observar la qualitat inqüestionable dels seus textos. I és que, si us plau, no potinegeu Dahl!

Joan Portell Rifà
Pedagog, escriptor, crític literari
i docent a la UdG i a la UAB

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!