Etapa educativa: Educació Infantil (3-6 anys)
Franja horària: Dimecres 22 de gener, dijous 23 i 30 de gener, dijous 6 de febrer de 17:30h a 20:30h
Modalitat: En línia
Formació a distància en directe de 12 hores + 3 de treball personal (15 hores reconegudes pel Departament d’Educació), en 4 sessions de 3h.
*Formació en castellà*
Quines són les condicions o llavors que ha de sembrar l’escola per a conrear la humanitat, la bellesa, la generositat i el compromís amb l’alumnat i les seves famílies?
Com educar perquè la natura torni a ser una part important en la vida diària dels nens i nenes? Com “reverdir” les escoles fins i tot quan estan en contextos urbans?
Prenent com a títol i punt de partida el nostre últim llibre mostrarem quines serien les deu condicions que ha de complir una escola que vulgui educar perquè els nens i les nenes puguin ser i vulguin (ser). I ho farem analitzant amb sentit crític els reptes educatius actuals, fonamentant i proposant modes de fer respectuosos amb la infància, amb la societat i amb la naturalesa, sempre en el present, amb la mirada en el futur encara que sense perdre de vista el passat. Per això, parlarem d’una escola natural, activa, delicada, compromesa, creadora, culta, saludable, guaridora, ciutadana; una escola que abona l’esperança i la voluntat.
Objectius
- Reflexionar sobre la situació actual de l’educació infantil i la seva finalitat principal, sobre pràctiques escolars instaurades i sobre els seus possibles beneficis o perjudicis.
- Repensar els objectius de l’escola infantil i la translació del marc curricular a la praxi educativa.
- Analitzar el rol docent diferenciant-lo d’altres plans d’intervenció amb la infància.
- Debatre sobre la participació de la comunitat en l’acció educativa.
Continguts
El sentit i significat de pràctiques habituals a les escoles infantils i la coherència amb la idea d’escola i infància: les sortides escolars, l’alimentació, la participació de les famílies, la cultura que promou, les celebracions, els aniversaris, les activitats extraescolars, l’organització espacial i les decoracions, el foment del gust per la lectura i l’escriptura, la creativitat i la creació, la selecció literària, el comiat d’un grup i el seu trànsit per a primària, la coordinació docent, el currículum i la programació, els materials, les tecnologies, la corresponsabilitat educativa amb les famílies, la conciliació…, i moltes altres que poden generar contradiccions determinant com serà aquesta escola.
Equip formatiu
Ángeles i Isabel Abelleira
Ángeles i Isabel Abelleira Bardanca són dues germanes mestres d’infantil que des de 2010 mostren el seu treball a l’escola pública gallega en el blog Innovar-te Educació Infantil. Compten en el seu haver diversos premis d’innovació educativa a nivell autonòmic (2001-03); el premi Mestre Mateo (2011) a les seves col·laboracions educatives en l’àmbit audiovisual; el premi Francisco Giner de los Ríos a la millora de la qualitat educativa (2012); van ser seleccionades per a representar a Espanya pel cicle 3-6 en la I Xarxa Iberoamericana d’Innovació Educativa en Educació Infantil (2014); i han estat finalistes autonòmiques per al premi Acció Magistral (2015) convocat per la *FAD. El 2016 se li concedeix el Premi Marta Mata de Pedagogia pel llibre “Els fils d’infantil”, que ha estat publicat en català, castellà, gallec i portuguès *brasileiro igual que “El batec d’una aula infantil. Elogi de la quotidianitat” (2020) i “Docents d’infantil, «Luthiers del futur” (2023).
Han exercit funcions en l’administració educativa relacionades amb la formació permanent, l’ordenació i innovació educativa, així com la direcció de centres escolars. Col·laboren habitualment en activitats de formació del professorat, així com amb projectes editorials i revistes especialitzades en educació infantil tant a Espanya com el Brasil, sumant més de mig centenar d’articles publicats.