Informacions. Lliurament del XLIV Premi Marta Mata de Pedagogia i dels Guardons Marta Mata 2024

Foto: Júlia Moner.

 

El divendres 13 de desembre passat es va celebrar el lliurament dels Guardons Marta Mata i del XLIV Premi de Pedagogia. Un any més, la seu de l’A. M. Rosa Sensat es va omplir per acollir els més de cent assistents d’aquest acte, que neix amb la voluntat de donar a conèixer realitats positives dins del món de l’educació i també de reconèixer el treball de qualitat, tant de persones com de col·lectius.

El tret de sortida dels guardons el va donar Mar Hurtado, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, conjuntament amb Gemma Ventura, conductora de l’acte. Tot seguit, David Pujol, membre del jurat del XLIV Premi Marta Mata de Pedagogia, va pujar a l’escenari per anunciar que, aquest any, el premi ha quedat desert, ja que cap dels treballs presentats complien les bases de la convocatòria.

A continuació, Eva Sargatal, secretària de la Comissió Executiva de l’Associació i directora de la revista Infància, va anunciar els guanyadors dels Guardons Marta Mata 2024. Enguany, la junta rectora de l’Asso­ciació ha atorgat el Guardó individual a Oblit Baseiria per la seva trajectòria professional al capdavant de la llibreria Casa Anita i per la seva vinculació i el seu treball en la difusió de la literatura infantil i juvenil.

«Quan vaig obrir la llibreria Casa Anita», va explicar Oblit Baseiria, «vaig haver d’aprendre moltes coses, entre elles les relacions del món del llibre amb el món de l’escola».

El Guardó col·lectiu es va lliurar a la revista Camacuc, una publicació en valencià nascuda l’any 1984. . Des de l’Associació es vol donar suport a la revista després dels esdeveniments de la dana i, de manera excepcional, la Junta Rectora ha dotat econòmicament aquest Guardó col·lectiu amb mil euros.

Foto: Júlia Moner.

Van rebre el Guardó Joan Escrivà Torres i Joan Escrivà Avinyó, pare i fill, creadors de la publicació. Joan Escrivà Avinyó va agrair el suport de l’A. M. Rosa Sensat en moments tan difícils com aquest: «Camacuc sempre ha estat una editorial de la resistència; encara que d’ençà que vam començar ens ha passat de tot, seguim aquí lluitant per la normalització lingüística i pel foment de la lectura entre els xiquets i xiquetes. Tot i això, haig de dir que, amb tot aquest suport i solidaritat ja no ens sentim resistents, ens sentim indestructibles».

Josefa Beltrán, secretària de Millora Educativa del Departament d’Educació i Albert Salmerón, conseller del districte de Ciutat Vella, van intervenir per fer el tancament de la primera part de l’acte.

En la segona part de l’acte, l’A. M. Rosa Sensat va tenir l’honor de poder acollir Philippe Meirieu, una eminència del món de l’educació, perquè ens parlés més detalladament d’una de les últimes publicacions que ha fet conjuntament amb la casa: el Diccionari inesperat de pedagogia. La presentació es va fer en format conversa entre l’autor, Roger Fusté, professor de filosofia, i Elena Ferro, professora de matemàtiques.


Foto: Júlia Moner.

Al Diccionari inesperat de pedagogia, Meirieu comparteix la seva filosofia de l’educació mitjançant entrades inesperades que exploren totes les facetes de l’ensenyament escolar i familiar, formal i informal, i articulen plantejaments personals i teòrics, experiències i investigacions per qüestionar de manera diferent aquests temes educatius que ens preocupen a tots. Més que un diccionari tradicional, més que un assaig, aquesta obra és un passeig reflexiu per a tots aquells que s’enfronten diàriament a aquesta difícil empresa que és l’educació. Un llibre filosòfic i teòric, amb un llenguatge irònic i amè, una lectura que es pot fer de mica en mica, en petites dosis.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!