Recomença el corrent d’aportació i intercanvi d’experiències i opinions sobre realitzacions concretes: la globalització, l’habituació, l’expressió, l’aprenentatge de la lectura i l’aportació montessoriana. No es contempla encara un tema general.
Va ser el 29 de setembre del 1965 quan hi ha la primera reunió per reincorporar les Escoles d’Estiu que en un passat van tenir un gran protagonisme. Segons Enric Lluc, aquestes escoles eren dels millors instruments de formació i manteniment de la consciència professional del magisteri a Barcelona.
Va ser tan sols amb la participació de diferents professionals de l’educació que es va poder realitzar una constatació de necessitats acurada i el més plural possible. Gràcies al contacte de Joan Fuster es va contar amb la secció pedagògica Lo Rat Penat (València), a través de Josep Vallverdú amb mestres lleidatans i amb el treball d’Encarna Viñas de Llompart i Pere Ramon Oró també contàrem amb la participació de mestres mallorquins. Directament també es va posar en contacte amb mestres de Tarragona, Reus i poblacions gironines.
Fruit d’aquesta constatació de necessitats es proposa la divisió de l’Escola en dos graus: Primer Ensenyament i Parvulistes. Molt aviat, Anton Font va presentar un projecte on partia cada grau en dos cursets: un basat en Tècniques d’Ensenyament i un altre de Tècniques d’Expressió.
Per fer la difusió de la primera Escola d’Estiu, es van repartir a mà 100 fullets ciclostilats a mestres, escoles conegudes i qui havia estat enllaç de cada localitat, com Joan Fuster o l’Encarna Viñas. Davant la gran demanda, es va haver d’augmentar les places de les cent inicials a cent quaranta.
Les assistents provenien de diferents parts de tota l’àrea lingüística catalana. La major presència en els cursos de Primer d’Ensenyament eren mestres titulars, treballadors d’escoles particulars, mestres nacionals, auxiliars i religiosos. En canvi, en el curs de Parvulistes, hi participaven mestres parvulistes, jardineres d’infants, personals auxiliar, de guarderies i també grups religiosos. El rang majoritari d’edat va ser entre els 20 i 30 anys.
El sentiment actual de l’Associació de defensa de la llengua catalana era viva des de llavors; tan era així que tant la difusió com les classes es van fer íntegrament en català.
L’Escola d’Estiu de Rosa Sensat d’enguany es va materialitzar a l’Escola Nostra Senyora de Lourdes (C/ Lincoln nº6) del 19 al 23 i del 26 al 30 de setembre. Els dos cursos seqüencials destinats a les Tècniques d’Ensenyament es realitzaven pel matí de les 9h a les 11h, i els de Tècniques d’Expressió per les tardes de les 17h a les 20h. Entre aquestes dues tipologies de formacions es realitzaven conferències d’una hora de durada (de les 11h a les 12h).
Segons les enquestes repartides els dos darrers dies a les assistents, es perfilà un gran entusiasme general, esperit de col·laboració, crítica positiva i afectuosa i desig de continuïtat a través de través de tasques en equip durant l’hivern, així com d’informació més o menys periòdica.