Al facebook de l’Associació de Mestres Rosa Sensat https://ca-es.facebook.com/RosaSensat/ i a Twitter, oferim un espai d’intercanvi d’opinions i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.
A Facebook
Montse Baliarda Imagino una escola acollidora, que escolta els infants, l’equip i les famílies. Una
Luisa Rivera Jo vaig tenir un mestre d’història… que es dirigia a nosaltres com: humans!
Sílvia Sílvia Sílvia I jo un profe a magisteri que deia que acabaríem anant al restaurant i demanant «un filet fileta de vedell vedella». Se’m va quedar clavat.
Lorena Garcia Fa anys vaig dir als infants de P4: «nens podeu seure a la rotllana?». I una nena em va dir: «i les nenes?». Em va fer reflexionar. Ara utilitzo «els nens i les nenes» o els crido pel nom de la classe, com a grup.
Noelia Miralles Arnau Jo visc a la Vall d’Uixó (Castelló), i les meues benvingudes són: «bon dia, xics i xiques! Bona vesprada, xiques i xics!». Vaig canviant l’ordre de les salutacions.
Marina Pons Justament quan a casa (tinc dos nens i una nena) la meva filla em va dir «I les nenes?», perquè m’havia referit a tots com a «nens», vaig pensar que era perquè a l’escola sempre els anomenaven per separat. I em va fer reflexionar sobre si tenia algun sentit posar-los en dos grups diferenciats ja de ben petits o si realment amb els nens a ella no l’incloïa. Encara no he trobat la resposta però a casa no els dic «nens i nena».
Neus Serra Jo els hi dic: família!
Marta Ordóñez Cal que ens anem acostumant a utilitzar un llenguatge inclusiu. El que no s’anomena no existeix! Si només diem «nens» estem excloent bona part dels infants.
Carme Pablo I si deixem de confondre la llengua amb el sexe? Hi ha dos gèneres, el neutre i masculí i el femení. És important tenir cura de la llengua, que sempre té una manera econòmica de dir les coses. Quan anem a una altra ciutat diem que hi anem dos dies, no dos dies i dues nits.
Ana Maria Valenzuela Utilitzar un llenguatge inclusiu és molt important, perquè totes les persones se sentin identificades i incloses dintre del grup. Partint del fet que les identitats són diverses, en referir-me a un grup ho faig utilitzant la «i». És una forma també d’educar en la diversitat. Exemple: Recollim les joguines i el materials entre totis!
Olga Nadal Tots, totes, totis en català. Todos, todas, todes en castellà. Costa fins que t’hi acostumes.
Resposta de Carme Pablo Trobo que no cal inventar una gramàtica nova. Els drets i la igualtat entre els homes i les dones necessita moltes altres mesures i no cal fer malbé la llengua.
Carmen Bueno Cadascú té la seva identitat i així se li ha de parlar, d’ell, d’ella o neutre. La diversitat és real, existeix, és molt respectable.
Raquel Jiménez Pérez En català els dic «ep, colla» als petits, «gent» als adolescents, o un bon dia a «tothom». Després en anglès utilitzo «everybody» o «everyone».
A Twitter
Núria @ranuimalva
Per defecte en masculí i normalment dic «nois!». Quina llàstima que en català el neutre i el masculí es facin igual. Potser el més respectuós fora dir-los nins.
Rosa de Lima García @rosadelimalimon
Gats i gates.
Iris Garcia Bcn @IrisGarciaBCN
Miro d’adreçar-me individualment.
Lady Da @DaLadyda
Quan haig de dirigir-me al grup dic «dracs» (que és el nom que van escollir per a la classe). S’hi senten identificats totalment i, de fet, jo també en formo part, dels dracs.
Eloi PV @eloi_pv
«Nens» és una fórmula neutra, no masculina, que engloba nens i nenes. Però s’intenta pervertir-ho perquè sembli excloent i masclista.
silvia barcelo ciuro @silbarciu
Jo m’adreço amb el terme neutre «alumnes», que penso que els inclou i els dignifica a tots.
David Altimir @davidaltimir
Ep, colla! O també: va, mainada! Genèrics dits amb paraules en femení és un bon missatge.
I’m water, my friend @deke_32
Seria el mateix perquè segueix sent masculí o neutre. Si s’entén que «nois», «nens» o similar és neutre, no hi hauria d’haver cap problema.