Ressenyes. Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho necessito

Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho necessito. Una guia per a pares i mestres d’adolescents
Jaume Funes. Barcelona: Columna, 2018

En una entrevista recent al diari La Van­guardia de l’11 de juny, en Jaume Funes (Calataiud, 1947) presentava aquest llibre, de títol envejable —per l’encert i l’atracció que desperta—, dient que el títol vol expli­car «la tendència d’alguns adults de pensar que els seus fills ja són grans, davant la possibilitat que una nova batussa els alteri la pau, diuen: “Ja maduraran”. Tot i això, sota la màscara de la duresa, d’aquest “ja ho sé tot”, hi ha un nen que demana a crits de continuar sent estimat». I a fe de Déu que l’autor aconsegueix aquest desig amb aquest llibre.

El llibre, estructurat en una introducció i dos grans apartats, ofereix idees, consells, activitats i demés recursos pràctics de com afrontar una etapa que a voltes, per pura molèstia i manca de voluntat, els pares i mares desdenyen fins al punt de deixar que les coses segueixin el seu curs sense intervenir-hi gens ni mica. Però a voltes, aquests adolescents que «si alguna cosa els defineix és que es tracta de subjectes immersos en una etapa clau de transfor­mació, de provatures i temptejos, sempre viscuda amb personal intensitat», demana una crossa que l’ajudi a afrontar els con­flictes, situacions que l’autor creu que no podem evitar. I és que en aquest procés de creixement el paper de l’adult, que a voltes sembla aquell a qui l’adolescent ha d’en­frontar-se, ha de ser capaç d’acompanyar sense demanar que d’avui per demà passi de la infantesa a l’edat adulta i observant l’adolescència amb el respecte, l’interès i l’estima que es mereix.

L’estructura del llibre ens permet, a la part I, conèixer els perquè de l’etapa i fer una immersió ràpida i directa al món adolescent i a totes les circumstàncies. Especialment útil per poden entendre com és que el meu fill, a tall d’exemple, ahir m’abraçava i avui em rebutja.

Posteriorment, a la part II del llibre, l’autor, partint de la seva experiència i coneixement personal, derivat de molts anys de moure’s entre nois i noies en procés de creixement, ens ofereix un seguit de propostes per gestionar algunes preocupacions. Són ori­entacions vàlides per a tothom qui, d’una manera o altra, sigui com a educador, progenitor o societat en general, ha de conviure amb adolescents. Mercès a una prosa àgil, directa i eficaç, aquest llibre és de molt bon pair; una mostra d’això és el gran èxit que està tenint fins a dia d’avui. Cal felicitar l’autor i aconsellar a tothom que faci una passada per les seves pàgines.

JOAN PORTELL
Perspectiva Escolar

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!