Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho necessito. Una guia per a pares i mestres d’adolescents
Jaume Funes. Barcelona: Columna, 2018
En una entrevista recent al diari La Vanguardia de l’11 de juny, en Jaume Funes (Calataiud, 1947) presentava aquest llibre, de títol envejable —per l’encert i l’atracció que desperta—, dient que el títol vol explicar «la tendència d’alguns adults de pensar que els seus fills ja són grans, davant la possibilitat que una nova batussa els alteri la pau, diuen: “Ja maduraran”. Tot i això, sota la màscara de la duresa, d’aquest “ja ho sé tot”, hi ha un nen que demana a crits de continuar sent estimat». I a fe de Déu que l’autor aconsegueix aquest desig amb aquest llibre.
El llibre, estructurat en una introducció i dos grans apartats, ofereix idees, consells, activitats i demés recursos pràctics de com afrontar una etapa que a voltes, per pura molèstia i manca de voluntat, els pares i mares desdenyen fins al punt de deixar que les coses segueixin el seu curs sense intervenir-hi gens ni mica. Però a voltes, aquests adolescents que «si alguna cosa els defineix és que es tracta de subjectes immersos en una etapa clau de transformació, de provatures i temptejos, sempre viscuda amb personal intensitat», demana una crossa que l’ajudi a afrontar els conflictes, situacions que l’autor creu que no podem evitar. I és que en aquest procés de creixement el paper de l’adult, que a voltes sembla aquell a qui l’adolescent ha d’enfrontar-se, ha de ser capaç d’acompanyar sense demanar que d’avui per demà passi de la infantesa a l’edat adulta i observant l’adolescència amb el respecte, l’interès i l’estima que es mereix.
L’estructura del llibre ens permet, a la part I, conèixer els perquè de l’etapa i fer una immersió ràpida i directa al món adolescent i a totes les circumstàncies. Especialment útil per poden entendre com és que el meu fill, a tall d’exemple, ahir m’abraçava i avui em rebutja.
Posteriorment, a la part II del llibre, l’autor, partint de la seva experiència i coneixement personal, derivat de molts anys de moure’s entre nois i noies en procés de creixement, ens ofereix un seguit de propostes per gestionar algunes preocupacions. Són orientacions vàlides per a tothom qui, d’una manera o altra, sigui com a educador, progenitor o societat en general, ha de conviure amb adolescents. Mercès a una prosa àgil, directa i eficaç, aquest llibre és de molt bon pair; una mostra d’això és el gran èxit que està tenint fins a dia d’avui. Cal felicitar l’autor i aconsellar a tothom que faci una passada per les seves pàgines.
JOAN PORTELL
Perspectiva Escolar