Editorial. Llums i ombres

La revista que teniu a les mans posa en relleu els llenguatges artístics en l’educació infantil. L’art és un procés molt ampli en el qual es vinculen els sentits i les emocions. Les arts, en plural, mostren una definició oberta, subjectiva, discutible. Perquè fer art va molt més enllà de pintar, dibuixar o fer una manualitat. Fer art és permetre’s fluir –ser, fer i estar–, i els llenguatges artístics, com tots els altres llenguatges, afavoreixen la comunicació amb els altres.

Si l’art és llenguatge i el llenguatge és comunicació, les relacions que s’estableixen entre les mestres és necessari que portin implícites les preguntes per indagar en profunditat en els conceptes artístics dins l’escola.
Si es conceben aquestes formes comunicatives des de la llibertat d’acció, on tenen cabuda la creativitat i la imaginació, no té cap sentit pintar per pintar i dibuixar un camí perquè toca o perquè ho diu un adult encotillat. Apropar les arts als infants mai hauria d’implicar un allunyament quotidià i d’allò que dona sentit a la infància.

Els llenguatges artístics comencen amb el moviment lliure d’un cos, d’un pensament, d’una emoció. Neixen de les ganes, de la voluntat d’un mateix. Però tots els llenguatges tenen llums i ombres. I en el context educatiu, cal mirar qui són els infants que tenim davant abans de projectar qualsevol llenguatge, per evitar caure en activitats productives d’un fer per fer sense sentit. Per tant, l’art també està en interrogant i indagar en els nous currículums ens pot ajudar a treure’n l’entrellat.

Però en aquesta revista, i des de l’editorial, no podem deixar escapar l’oportunitat de parlar de les quatre-centes persones que fa pocs dies van omplir l’Associació per parlar de les llums i les ombres del 0-3 i per posar el focus en un futur que per ara és massa incert i que no permet omplir de rigor la paraula qualitat. La revisió del Decret 2828/2006 és necessària i urgent.

No es tracta només d’enfadar-nos i situar-nos en la part fosca del primer cicle d’educació infantil, sinó de projectar, plegades, l’educació entre els 0 i els 6 anys. Un futur on els llenguatges conflueixin amb els pensaments i sobretot amb la idea d’infància i d’escola que volem i que, ara més que mai, ens demanen els nous currículums d’educació infantil.

Des de l’Associació i des de la revista Infància, volem posar llum a aquest tema perquè la infància s’ho mereix.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!