Editorial. Infància i Pepa Òdena
Vam acomiadar el 2024 amb la pèrdua d’una gran referent dins el món educatiu de les escoles bressol catalanes: el passat 2 de novembre va morir Pepa Òdena, mestra de mestres.
Revista Infància
Referents. Els temps i els dies de Pere Vergés i Farrés (1896-1970) )
Pere Vergés forma part de la galeria dels grans mestres i pedagogs que ha tingut el país, al costat d’Antoni Balmanya, Alexandre Galí, Rosa Sensat, Llorenç Jou, Dolors Canals, Anna Rubiés, Celestina Vigneaux, Artur Martorell i Josep Estalella, entre d’altres.
David Pujol i Fabrelles
Plana oberta. Quan el diàleg és refugi
Quan els infants juguen, ser-hi és un acte de consciència, però massa sovint «aprofitem per» i ens belluguem d’una banda a una altra en el nostre afany de feinejar sense prendre consciència de tot allò que ens estem perdent i, alhora, del que estem provocant en aquell moment de joc.
Lidia Ferrer, Eva Sargatal
Els dos últims cursos, en el seminari de reflexió hem estat treballant l’observació del llenguatge, més concretament “l’observació del llenguatge de l’adult que acompanya els infants”. Ens qüestionem com parlem als infants i quines conseqüències tenen les nostres paraules. Volem ser conscients dels mots que utilitzem, trobar estratègies per dirigir-nos als infants i gestionar el vocabulari que utilitzem. Això comporta un treball personal de reflexió sobre el que dic i com ho dic, per millorar els petits detalls.
Seminari de Reflexió Pikler Lóczy de l’A. M. Rosa Sensat
Experiències. Llegir i escriure en la primera infància
L’aproximació dels infants al llenguatge escrit en aquesta etapa sempre m’ha resultat fascinant per la naturalitat amb la qual van incorporant-lo a la resta de llenguatges, per complementar-los, per aprofundir-hi, per empoderar-se, per créixer.
Roser Escuriet
Experiències. Pedagogia i educació graficopictòrica
L’activitat graficopictòrica és la forma d’expressió més utilitzada pels xiquets i les xiquetes per representar els seus estats d’ànim i les seves emocions. Tot ésser humà dibuixa abans d’aprendre a llegir i escriure. Aquesta afirmació subratlla de manera molt simple la importància i el paper que aquestes activitats haurien d’ocupar en el context escolar.
Yunisley Balmaseda
Bones pensades. Quan m’aturo, hi veig clar
Tot comença amb la Paula ajaguda al costat d’un llitet de nines. Fa una estona que hi és, però des d’on soc no acabo de percebre què està fent. El que sí que puc veure és que el seu joc no està relacionat ni amb les nines ni amb els llits que té al seu davant. Què hi fa allà, la Paula? Què porta a les mans que la fa estar tan concentrada?
Annia Vilaró
Experiències. Nàixer al teatre. Experiència educativa a l’Escola Infantil Tulell
A l’Escola Infantil Tulell d’Alzira, vàrem tindre la sort de trobar-nos amb una família d’actors als quals la criança els va generar la necessitat d’investigar professionalment amb el grup de xiquets i xiquetes més menudets per crear espectacles teatrals adaptats als seus interessos.
Roser Escuriet, Alícia Gallego
Experiències. El llenguatge del fang, més enllà del modelatge
Mònica Martín Buil
Fent equip. Junts, quan fer equip és el repte
Un equip són persones que treballen juntes per assolir un objectiu en comú, no un grup de persones que fan la mateixa feina o comparteixen un espai de treball, i és per aquest motiu que cal parlar-ne en un lloc com és aquesta revista, que parla del que passa a les escoles, del que viuen els infants, dels mestres i les seves vivències, sovint individuals.
Lidia Ferrer
L’entrevista. Conversa amb Iolanda Batallé «No m’expliquis què és la comunicació, mira’m als ulls»
Parlem de comunicació amb Iolanda Batallé i Prats, llicenciada en filologia anglesa i formada també en direcció d’empreses, que, amb Atreveix-te a fer les coses a la teva manera, ha publicat un antimanual, una eina per acompanyar i per compartir una experiència de dirigir equips amb la intenció que a partir d’aquí, cadascú trobi la seva manera.
Revista Infància
L’autisme és un trastorn del neurodesenvolupament d’origen complex, però actualment el coneixement científic coincideix a considerar que existeix un factor d’heretabilitat genètica en la majoria dels casos (ja s’han identificat mutacions en més de cent gens associats a l’autisme). Que l’origen del trastorn sigui genètic implica que els signes i símptomes són presents des del naixement. Aquests, però, poden ser difícils de detectar perquè es presenten en graus molt variables. Tot i que comparteixin alguns trets característics, no existeixen dues persones autistes iguals.
Anna Knörr, Cristina Ferreres
Llibres i comunicació. Llibres autèntics per a situacions diverses
Són tantes les situacions en què pot tenir cabuda l’autèntic llibre com situacions d’aprenentatge ens puguem imaginar!
Mireia Vilalta i Masmiquel
Les situacions d’aprenentatge –escenaris de vida real per desenvolupar aprenentatges– es poden basar en la poesia amb una pregunta repte relacionada amb els objectius de desenvolupament sostenible i suposen una ocasió per fomentar la comunicació i el diàleg.
Júlia Ferrer, Laura Nogués, TransVersant la poesia
Informacions. Hem acomiadat Pepa Òdena, mestra de mestres
El passat 2 de novembre va morir Pepa Òdena, una persona molt compromesa amb l’educació infantil que, al costat de Tere Majem, va fer difusió de les idees d’Elinor Goldschmied sobre el joc de la descoberta i la panera dels tresors, i va ser la persona que va apropar les idees d’Emmi Pikler a Catalunya,
Revista infància
El passat dissabte 30 de novembre, l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona va acollir la jornada Drets i vida quotidiana. El compromís amb la infància, un acte organitzat per l’A. M. Rosa Sensat. La trobada, amb un fort component solidari, tenia marcat com a objectiu principal promoure el projecte d’humanització dels espais de Pediatria de l’hospital, tot posant el punt de mira en la lluita per la millora dels drets dels infants.
Revista Infància
Informacions. Lliurament del XLIV Premi Marta Mata de Pedagogia i dels Guardons Marta Mata 2024
El divendres 13 de desembre passat es va celebrar el lliurament dels Guardons Marta Mata i del XLIV Premi de Pedagogia. Un any més, la seu de l’A. M. Rosa Sensat es va omplir per acollir els més de cent assistents d’aquest acte, que neix amb la voluntat de donar a conèixer realitats positives dins del món de l’educació i també de reconèixer el treball de qualitat, tant de persones com de col·lectius.
Revista Infància
Una adulta i una nena. Juntes, fent coses. Compartint espai i temps. La imatge que fa visible el valor de la comunicació. Una comunicació que moltes vegades va molt més enllà d’uns ulls que entren en contacte. Comunicar-se és una entesa silenciosa, és mirar endavant juntes, és saber de l’altre sense necessitat de preguntar-li, és entrar el diàleg amb tots els sentits, és ser-hi i saber que hi pots comptar.
Revista Infància