El món de l’educació s’estén de cap a cap de la societat i de totes les interpretacions culturals, des del cinema fins a la literatura passant pel teatre o les sèries de televisió.
A fi d’oferir un calidoscopi d’aquestes diferents representacions, us oferim un seguit de propostes que de manera empírica hem comprovat que tenen interès per a educadors de tota mena.
Joan Portell Rifà
Pedagog, escriptor, crític literari
i docent a la UdG i a la UAB
MAS I ADELL, Maria Teresa (2020).
L’educació i el somriure dels infants
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat
(Col·lecció Testimonis, núm. 16)
De punta a punta del país tenim nombrosos menestrals de l’educació, professionals que han treballat de sol a sol pels seus infants. I un exemple n’és la Maria Teresa Mas Adell. Després de més de quatre dècades de mestra, Mas ens deixa el seu testimoni en aquest text viu, motivador i educatiu. L’autora repassa els principals temes que incideixen en l’educació, com són la normalització lingüística, el dol, l’educació afectivosexual, els alumnes d’altes capacitats, la família, l’escola inclusiva, la biblioteca escolar, etc., sempre amb una mirada positiva i crítica. Un llibre amanit amb una pila d’anècdotes que il·lustren els darrers anys de l’educació i en mostren les llums i ombres amb la finalitat d’orientar el camí als actuals i futurs educadors.
LLONCH I MÉNDEZ, Pau (2020).
El rap a l’aula. Aprenentatge d’una revolució en marxa
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Dossiers, núm. 84)
Aquest llibre és una proposta única: mai abans s’havia desplegat un estudi tan minuciós de les potencialitats educatives del rap i el hip-hop. I ho és perquè fins a la consolidació de la cooperativa Versembrant a casa nostra la música rap havia estat bandejada a les nostres aules, a diferència d’altres països. Aquesta aportació conté una proposta de reorientació educativa: un programa didàctic vàlid per a les àrees de música, llengua, ciències socials, etc., que aborda la relació entre la creativitat, l’activitat i l’aprenentatge de manera rigorosa, i en treu partit amb un programa que esprem fins a les darreres conseqüències el vincle entre emoció i cognició. I tot de la mà de la música rap, que ens porta a representar-nos l’escriptura d’una nova manera, en interrelació amb l’oralitat, a fi de fomentar un nou espai de diàleg amb la realitat i impulsar l’anàlisi sociocultural i la reflexió crítica com a hàbit saludable. Un text que marcarà pauta.
ABEYÀ LAFONTANA, Elisabet (2020).
Amb Contes he Remat
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Testimonis, núm. 17)
El recorregut de l’Elisabet Abeyà (Barcelona, 1951) està marcat per una lluita tenaç i constant per l’escola pública a Mallorca i, molt especialment, per la transmissió de l’oralitat i de la contística pròpia d’aquella terra. Com diu ella mateixa, «aquest llibre vol inspirar els qui ara mateix fan de mestres i d’adults prop dels infants per confiar en els contes com a mitjà de comunicació i sobretot per confiar en els infants mateixos». El text, escrit a raig, és de lectura plaent i de molt bon passar, però al mateix temps amb càrregues de profunditat que ens conviden a plantejar-nos l’ensenyament a fons, amb sinceritat i sense por. Un text plegat d’anècdotes, bones vibracions i amor cap als contes populars i, molt especialment, cap als infants.
PAGÈS, Miquel; PLANAS, Marc (2020).
Parlar al món des de l’escola. L’experiència de Thau TV.
Vic: Eumo Editorial
Ja fa dècades que les imatges en moviment estan presents en les nostres vides, però no a les nostres escoles quan és un dels usos culturals més abundants entre els infants i joves. És per això que celebrem que arribi a les nostres mans una nova proposta per al coneixement i domini de la televisió. Els autors, en Miquel Pagès i en Marc Planas, ens presenten la seva experiència de posar en marxa una televisió en línia a l’escola Thau de Barcelona. El document, perfectament documentat, permet animar-nos a seguir els seus passos per formar els infants i joves en el coneixement d’aquest mitjà que, en definitiva, els permetrà ser més crítics i dominar-lo prou per projectar la seva veu al món.
RODARI, Gianni (2020).
Les aventures d’en Cebeta. Traducció: Àlbar Valls
Barcelona: Sembra llibres
RODARI, Gianni (2020).
Les dues vegades del baró de Lamberto.
Il·lustracions: Javier Zabala. Traducció: Teresa Duran. Barcelona: Kalandraka
Aprofitant l’efemèride, no hi ha res millor que llegir o rellegir un dels mestres de la narrativa infantil i juvenil: Gianni Rodari. L’excusa és la celebració del centenari del seu naixement el 1920. I d’entre les seves obres en proposem dues de les més emblemàtiques que recentment han estat reeditades, revisades i reil·lustrades: Les aventures d’en Cebeta, editat per Sembra Llibres, i Les dues vegades del baró de Lamberto, editada per Kalandraka. Gianni Rodari transcendeix la seva figura de mestre i esdevé un referent internacional com a gran defensor de la fantasia i de l’ús d’aquesta a les escoles, així com de la capacitat de qualsevol nen i nena de desenvolupar històries a partir de l’anècdota més insignificant. Rellegir Rodari és tornar a creure que un altre món és possible, on els exercicis de fantasia han d’esdevenir punts de partida allunyats de qualsevol programació o currículum.