Propostes d’autor

Joan Portell Rifà
Pedagog, escriptor, crític literari
i docent a la UdG i a la UAB

Malgrat la situació que vivim, la incertesa que ens tenalla, l’immobilisme que ens regna, hem de perseverar en la nostra voluntat de canviar, de créixer i de saber. És per això que l’oferta proposada des de l’Associació de Mestres Rosa Sensat contribueix a seguir aportant coneixement i a reptar el lector amb textos compromesos i clars per millorar en la nostra tasca com a educadors. Us n’oferim alguns exemples.

 

Duran, Assumpta; Geis, Xavier;
Payeró, Miquel (2020).
L’escola rural: petita, pública i de poble.
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Referents, núm. 18)

Feia molt de temps que aquest llibre demanava ser editat, però ningú no s’atrevia a escriure’l. És per això que ens hem de felicitar tots plegats perquè tres de les persones que més en saben del tema al nostre país, Assumpta Duran, Xavier Geis i Miquel Payeró, tots tres amb una llarga trajectòria en el món de l’escola rural, hagin agafat el toro per les banyes i ens ofereixin un text imprescindible. Els textos tenen la virtut de baixar a la realitat de qui ha d’afrontar la situació i alhora mostrar la complexitat dels reptes que té al davant l’escola rural d’avui. Una eina imprescindible per a la mestra o el mestre que ha d’anar a treballar a l’escola rural o per a l’estudiant de Magisteri que vulgui tenir un coneixement d’aquesta tipologia d’escola, l’escola de les tres P, tal com l’anomenen: petita, pública i de poble.

 

MESTRES ÀVIES RECUPERADORES DE CONTES (2020). De la vora del foc a les aules. Un conte, una lliçó de vida.
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Dossiers, núm. 85)

MARC, aquest grup de mestres jubilades que van per les escoles explicant contes, finalment ha posat tota la seva saviesa i coneixement en un llibre. Entre les seves pàgines el lector aprendrà a explicar contes, rondalles o mites de tradició popular amb la veu, la mirada, el gest…, deixant lliscar les pa­raules al ritme dels oients, sense cap pres­sió pel temps ni pels objectius didàctics. Els avis i àvies de MARC ens conten com fer servir potser el re­curs didàctic més antic que hi ha: explicar lliçons de vida amb fets de vida aliena, el que abans en deien exemples. Aquest llibre vol, doncs, engrescar els mestres, els educadors, les mares i els pares, les àvies i els avis de tots els nens i nenes del país perquè els ex­pliquin molts contes, perquè, en paraules seves, «també així col·laborarem a perpetuar la nostra, massa sovint maltractada, cultura».

 

Tormo, Pilar (2020).
Històries que he viscut.
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Testimonis, núm. 18)

Des de Novetlè (la Costera), l’any 1971, fins a Alfafar (Horta Sud), l’any 2012, 41 anys de docència expliquen la trajectòria de la mestra Pilar Tormo Sainz. Més de quatre dècades d’autèntica vocació, de compromís amb l’escola, amb les criatures, i, en paraules de la mateixa autora, «no recorde que tinguera mai un sentit de càrrega feixuga». I això és justament el que transmet aquest volum: la transformació de la tasca de l’autora per trobar respostes a totes aquelles preguntes derivades de la seva inconformitat amb allò que es trobava a cada centre. Per tot plegat el llibre esdevé un testimoni viu, honest, crític i formador per a tots els lectors que d’una manera o una altra estem vinculats al món de l’educació, on «l’escriptura done fe i mantinga amb honestedat els fils de veritat de les experiències per on he transitat».

 

Valeri, Maria Eulàlia (2020).
Notxa. Il·lustracions de Fina Rifà.
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Col·lecció Mars)

Notxa va ser publicat per primera vegada l’any 1977 a la col·lecció Vela Major d’Edicions La Galera. Aquella col·lecció va excel·lir en la selecció de textos, elaborats a partir de contes d’arreu del món, amb títols com Rehan, Guaraçú, Itawa o Pohpol, entre d’altres. D’entre tots ells en sobresortia especialment Notxa, per la qualitat del text, de Maria Eulàlia Valeri, i de les il·lustracions, de Fina Rifà, dues de les professionals amb una trajectòria més bella i prolífica en el món de la literatura infantil del nostre país, a qui la col·lecció MARS ret homenatge amb aquesta reedició. Un títol que mereix ser present a totes les biblioteques del país, des de la més petita i personal fins a la més gran i universal.

 

  

Vilanova, Gemma (2019). 1 fill inesperat i 1 sofà. La vida amb en #josepvalent. Barcelona: Símbol Editors
Harrisson, Brigitte; St-charles, Lise (2020). L’autisme explicat als no autistes. Barcelona: Viena.
Són nombroses les obres en què apareixen personatges que s’emmarquen en el trastorn de l’espectre autista, però a voltes generen més dubtes que certeses. És per això que celebrem l’edició dels dos títols que posen el marc general i concret d’allò que coneixem com a autisme. En primer lloc, Gemma Vilanova, amb 1 fill inesperat i 1 sofà. La vida amb en #josepvalent, ens ofereix un relat molt personal de la seva vida com a mare d’en Josep. En paral·lel, per oferir-nos el marc teòric necessari per completar el nostre coneixement, val la pena fer passada per L’autisme explicat als no autistes, de Brigitte Harrison i Lise St-Charles, un text amè en què destaca la participació en l’autoria —la Lise— d’una persona que reflexiona sobre el seu propi cas.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!