Mestres i professionals de diferents països han participat en aquest projecte d’intercanvi de bones pràctiques, que ha tingut per objectiu fomentar el contacte amb la natura mitjançant l’aprenentatge a l’aire lliure i que ha estat subvencionat per la Comissió Europea.
Text de Raquel Heras Colàs
Professora de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG
Des de l’octubre del 2017 fins a l’abril del 2020 professionals i escoles de diferents països hem participat en el projecte NANOL (Nurturing Affinity to Nature through Outdoor Learning in Special Places) i hem compartit iniciatives que hem valorat molt positivament. Unes experiències que poden servir d’exemple i encoratjar les escoles a fer més activitats a l’aire lliure i a cercar sinergies amb altres entitats del territori, per fer un treball conjunt en contacte amb l’entorn proper i en un medi més o menys naturalitzat, segons el context.
Les escoles que han participat en el projecte han aprofitat per incorporar moltes més sortides i activitats a la natura de les que ja feien. L’equip de mestres de l’escola Doctor Robert de Camprodon, per exemple, ha posat ordre, repensat, renovat i millorat tot el treball previ del qual partien i, d’aquest procés, n’han sortit noves propostes.
Activitats a l’aire lliure
Un altre cas és el de l’escola rural de Lascelle, propera al Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne, que amb el suport de diferents agents del territori ha impregnat d’activitats a l’aire lliure la seva programació de dos cursos acadèmics. Crear un hort a l’escola i observar els canvis de la vegetació amb el pas de les estacions; estudiar les abelles i altres invertebrats; acompanyar els pastors i els ramats d’ovelles en una de les etapes de la transhumància i passar una nit amb ells; participar en un projecte de restauració del patrimoni cultural, o conèixer el paisatge costaner són algunes de les activitats que ha dut a terme i que ha sabut relacionar amb els continguts del currículum oficial de l’educació primària a França.
L’escola Kintaus, que és a la zona central de Finlàndia, envoltada de llacs i boscos, s’ha proposat, com a projecte de centre, treballar a l’aire lliure i en contacte amb la natura a totes les edats i durant tot un curs acadèmic. Entre les seves iniciatives destaquen la d’incorporar regularment una sessió de classe setmanal a l’aire lliure en diferents matèries, per exemple, matemàtiques a la natura; la recuperació de jocs tradicionals a l’exterior; l’organització d’un concurs de fotografia de natura i l’exhibició de les fotografies a la biblioteca municipal, o la implicació de les famílies en un projecte relacionat amb l’estudi de la flora local, entre altres.
Les experiències compartides poden encoratjar les escoles a fer més activitats a l’aire lliure i a cercar sinergies amb entitats del territori.
Acostar-se a espais protegits
També han participat en el projecte NANOL escoles de natura i altres equipaments d’educació ambiental, vinculats a espais naturals protegits, que han treballat conjuntament amb escoles del territori i han utilitzat diferents estratègies per apropar-les a aquests espais. Per exemple, l’associació Centre d’Educació Ambiental Alt Ter, de Sant Joan de les Abadesses, ha elaborat nous materials educatius per al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, implicant mestres de la comarca del Ripollès. Aquest treball s’ha emmarcat en un curs de formació permanent per als mestres que els ha permès conèixer millor el parc.
Les experiències compartides poden encoratjar les escoles a fer més activitats a l’aire lliure i a cercar sinergies amb entitats del territori.
L’associació Accueil et Découverte en Conflent, a la Reserva Natural de Py, ha treballat conjuntament amb dues escoles en el projecte pilot de Reserves Naturelles de France anomenat Àrees educatives terrestres. El projecte consisteix a gestionar una zona de terreny delimitada, que és propietat d’un ajuntament o d’un particular, de manera participativa, pels escolars i mestres d’una escola d’educació primària.
Els Centres d’activitats escolars i d’educació a l’aire lliure (CŠOD) d’Eslovènia han ensenyat als mestres com crear itineraris en l’entorn proper de l’escola perquè els escolars els puguin dur a terme amb dispositius mòbils (telèfons mòbils i tauletes, principalment). L’aplicació CŠOD Misija (en català: Missió CŠOD) inclou aquests itineraris, que es relacionen amb diferents continguts curriculars, com ara: medi natural, medi social, matemàtiques o llengües. Així, els docents els utilitzen per sortir de l’aula i fomentar l’aprenentatge en contacte amb el medi.
L’escola de natura del centre Haltia, a Finlàndia, ha creat nous materials relacionats amb els ecosistemes forestals i centrats en els interessos dels alumnes. Els nous materials permeten tenir en compte les veus dels escolars, l’aprenentatge actiu, la resolució de problemes i la reflexió sobre l’aprenentatge, tant individual com col·lectiu.
Més informació
https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2017-1-ES01-KA201-038635
www.nanol.org