Fa anys que aquesta escola treballa amb pedagogia per projectes relacionats amb l’entorn i que integra activitats a l’aire lliure en el procés d’aprenentatge. La participació en el programa NANOL ha acabat de donar un impuls per consolidar-los.
Text de Teia Guillaumes i Mireia Vilalta
Mestres
Un dels principals objectius del projecte educatiu de l’escola Doctor Robert és l’arrelament dels infants al territori. L’escola, situada a Camprodon, acull també alumnes de Molló i de Setcases. La seva ubicació fa que sigui un entorn privilegiat per establir-hi vincles.
Els objectius dels projectes relacionats amb l’entorn són, per una banda, conèixer l’entorn proper –l’àmbit físic i patrimonial– i les persones i les entitats vinculades al territori; i per una altra, potenciar una escola oberta entesa com una comunitat educativa real i apropar els infants a aquest coneixement, transmetent-los els valors d’estima i d’aprenentatge a través del contacte directe amb la realitat més immediata. Per això han de trepitjar l’entorn i descobrir-ne la riquesa per valorar-lo. L’escola col·labora estretament des de fa molts anys amb grups d’experts que ajuden els docents a dur a terme els projectes escolars interdisciplinaris: centres d’educació ambiental, agents rurals, productors de la zona, associacions o persones voluntàries.
A l’escola duem a terme diversos projectes relacionats amb l’entorn, com el «Projecte de la mascota», que és l’eix vertebrador del centre, de P3 a 6è, per aprendre del medi natural immediat amb una mirada global a la natura. També destaquem «Muntanya, neu i emprenedoria», al Cicle Superior, per tal de conèixer les muntanyes que són referents del nostre alumnat, fomentar la pràctica de l’esquí i descobrir els aspectes socials i les possibilitats de treball de la nostra vall. Un tercer és «Ens mengem la vall», que afavoreix el coneixement del procés de consum de quilòmete zero, de productes sans i de qualitat de la vall de Camprodon, sobretot la trumfa, el poltre i el xai, i aprendre sobre la xarxa social del sector productiu a partir de la realització d’activitats educatives a l’aire lliure.
Treball interdisciplinari
Un altre projecte que destaquem és «Què en fem dels nostres boscos», que implica la recuperació de boscos i de pastures, i la producció de biomassa forestal com a energia renovable. En aquests projectes es fa un treball interdisciplinari en el qual es fusiona l’activitat física amb els àmbits lingüístic, artístic, matemàtic i social i natural. Tot aquest treball requereix una revisió permanent i un alt grau d’exigència.
La participació en el projecte NANOL (Nurturing Affinity to Nature through Outdoor Learning in Special Places) ens ha permès fer un treball conjunt i des de diferents perspectives entorn d’aquest tipus d’aprenentatge. Ens ha servit d’oportunitat per actualitzar el treball que ja es portava a terme a l’escola, poder invertir en material digital i didàctic, dur a terme formació del claustre o introduir la llibreta de camp a les sortides. També ens ha permès participar en la redacció del llibre Fomentar connexions amb la natura (2020), on també hem col·laborat en el recull de propostes per potenciar les activitats a l’aire lliure i el contacte amb la natura pensades per a nens i nenes.
Per tal de fer aquest treball, vam introduir canvis organitzatius d’escola, com ara treballar en franges horàries àmplies (dues hores o més seguides), potenciar dos mestres a l’aula, implicar diferents agents externs dins l’escola i poder rebre el suport de les entitats col·laboradores.
Un compromís coral
Sabem que per portar a terme aquest projecte és imprescindible la col·laboració de tot el claustre i que cal fer una revisió constant a fi de seguir millorant-lo i ajustant-lo a les noves situacions i necessitats. Apostem perquè aquest treball perduri, que tingui el compromís de creure i defensar l’aprenentatge i l’estima per l’entorn, i que es mantingui viu amb la mateixa qualitat per a una educació integral de l’alumnat. En definitiva, que els infants estimin el seu territori com a agents actius i siguin partícips del seu aprenentatge.
PLANIFICAR UNA SORTIDA A LA NATURA
Tot i les restriccions que ha imposat la pandèmia en els darrers temps, des de l’escola cal fomentar el contacte dels alumnes amb els entorns naturals. Diferents estudis han demostrat que el contacte directe amb la natura afecta positivament la salut física i psicològica dels infants.
Text de Joan Vila Coma
Mestre i assessor en llengua,
interculturalitat i cohesió social
En les últimes dècades ha disminuït el desenvolupament d’activitats a l’aire lliure i en espais exteriors, fet que ha canviat radicalment la vida dels infants, i també alguns aspectes clau que tenen repercussió en el seu desenvolupament. Actualment caldria tornar a connectar l’experiència dels infants amb la natura, planificant visites en els entorns naturals.
Establir connexions amb la natura ofereix l’oportunitat de tenir hàbits més saludables, de ser millors, de descobrir un estil de vida més sostenible i de desenvolupar una consciència ambiental. Els jocs, les activitats lúdiques i la descoberta poden ser una bona manera d’aconseguir que els nens i les nenes s’apropin més a la natura, la gaudeixin, en tinguin cura i la protegeixin.
Molts estudis avalen la importància de fomentar connexions de l’alumnat amb els entorns naturals. El projecte educatiu dels centres hauria d’incloure activitats de diferent tipologia a fora de l’aula. Planificar activitats d’aquest tipus comporta una sèrie de consideracions que cal tenir en compte.
Qualsevol activitat fora del recinte escolar pot implicar una alteració de l’horari habitual, per la qual cosa s’ha d’incloure en la programació anual del centre. S’ha de preveure, doncs, amb prou antelació i ha de tenir l’aprovació del Consell Escolar. L’alumnat que participi en aquestes activitats fora del centre necessita l’autorització escrita dels pares o dels tutors legals. I, a més, cal una autorització específica per a aquelles sortides que impliquin una pernoctació fora del domicili familiar o habitual. Un altre aspecte que cal considerar són els acompanyants a les sortides. No es podran fer sortides ni altres activitats fora del centre escolar amb menys de dos acompanyants, un dels quals ha de ser necessàriament un docent.
Continguts curriculars a la natura
Les activitats fora de l’aula sempre haurien de tenir objectius pedagògics. Generalment les qüestions ambientals relacionades amb la sostenibilitat del planeta i els temes de cooperació i d’integració multicultural són els dos àmbits que més s’hi desenvolupen. Però cada vegada més s’opta per l’opció de treballar continguts curriculars de totes les àrees en aquest nou marc. Cal contextualitzar les activitats fora de l’aula perquè tinguin sentit i siguin rellevants per a l’alumnat. Aquests aprenentatges en un ambient diferent de l’habitual conviden a experimentar, tocar, observar i relacionar-se amb el medi. En definitiva, permeten que els alumnes aprenguin a partir de la seva pròpia experiència.
Treballar a l’aire lliure esdevé una necessitat perquè, entre altres aspectes, permet evitar o moderar els efectes nocius de l’excessiva càrrega tecnològica.
Cal tenir en compte que a vegades es poden fer activitats prèvies per activar coneixements i crear expectatives d’aprenentatge a l’alumnat. És important que els docents coneguin prèviament els espais per tal de saber les oportunitats que ofereixen i també els possibles canvis i imprevistos que poguessin sorgir. També s’han de tenir en compte les previsions meteorològiques i s’ha d’informar de manera clara els pares de les condicions que permetran treballar a l’aire lliure. En cas de canvis bruscos del temps, cal tenir previst un lloc de refugi.
És imprescindible per a la seguretat del grup portar un telèfon mòbil operatiu en cas d’emergència, així com una farmaciola amb material bàsic, paper higiènic, números d’emergències i informacions rellevants per la seguretat dels alumnes. També és molt necessari portar aigua. Cal dur el material necessari per a les activitats previstes, encara que la majoria de vegades podem utilitzar els recursos que ens ofereix la natura.
Pel que fa a l’alumnat, cal preveure un equipament bàsic perquè estiguin còmodes en qualsevol situació, com una motxilla per portar el menjar i la beguda, un bon calçat i potser roba de recanvi.
Un compromís educatiu
Els centres que volen incloure i sistematitzar accions educatives a l’aire lliure adquireixen un compromís des de l’educació per afrontar els nous reptes i valors de la sostenibilitat. La natura crea un ambient d’aprenentatge tranquil, silenciós i segur. A més, fomenta relacions còmplices i cooperatives entre l’alumnat, i ofereix formes d’aprenentatge creatives, exploratòries i significatives. Treballar a l’aire lliure esdevé una necessitat perquè, entre altres aspectes, permet evitar o moderar els efectes nocius de l’excessiva càrrega tecnològica d’avui dia.