A l’equador del curs és hora de fer un repàs d’algunes novetats bibliogràfiques i altres ofertes culturals que seria bo de tenir en compte. Llibres, exposicions i teatre per passar l’estona, per començar a reflexionar sobre la nostra tasca com a educadors i emmirallar-nos en les experiències de grans professionals que sempre hem de tenir presents. I és que aquesta és una de les grans virtuts de la nostra feina: no hi ha cap curs igual, enterrem la monotonia!
TROBAJO I PUJADAS, Núria;
PUJOL I FABRELLES, David (2022).
La pedagogia del projecte.
Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat (Premi Rosa Sensat de Pedagogia, 2021)
El darrer Premi Marta Mata de Pedagogia ha estat atorgat a l’original La pedagogia del projecte, que porta per subtítol La mirada al cel i els peus a terra. Escrit a quatre mans pels gironins i mestres d’escola Núria Trobajo (Girona, 1964) i David Pujol (la Bisbal d’Empordà, 1965, i actual director d’aquesta revista), ens endinsa en els orígens del mètode del projecte als Estats Units d’Amèrica, ens il·lustra sobre quina ha de ser l’actitud del docent a l’hora de treballar amb aquesta metodologia i ens presenta 16 exemples de treball per projectes fets a l’escola pública de Boadella i les Escaules (Alt Empordà), de la qual Trobajo és directora. Una obra que, com bé diu el seu prologuista, Xavier Besalú, «ens ajuda a destriar el blat de la palla».
COX GURDON, Meghan (2022).
La màgia de llegir en veu alta.
Traducció d’Ada Arbós i Bo
Barcelona: Viena Edicions
«Perquè llegir en veu alta no tan sols és una manera de passar el temps senzilla, agradable i nostàlgica, que podem reprendre o deixar sense notar-ne les conseqüències, sinó que l’hem de reconèixer com a acte contracultural, enlluernador i transformador». I amb aquesta finalitat, la de defensar una afirmació tan contundent com aquesta, Cox Gurdon ens il·lumina sobre els beneficis i les virtuts de l’acte de llegir en veu alta, i ho fa amb un text d’una gran destresa narrativa que no us deixarà indiferents. La lectura, addictiva en tot moment, ens porta des de la simple anècdota o experiència personal fins als darrers descobriments neurocientífics, la qual cosa fa d’aquest llibre un autèntic i plaent assaig pedagògic. Un document que està cridat a esdevenir un best-seller a imatge i semblança de L’infinit en un jonc, d’Irene Vallejo.
Diversos autors (2022).
Mujeres imprescindibles. Educadoras en la vanguardia del siglo xx.
Pontevedra: Kalandraka
Nou autors de referència, entre els quals destaquen els reconeguts Joan Soler Mata i Núria Simó Gil, ens posen a l’abast nou biografies de mestres i pedagogues espanyoles i catalanes que han marcat pauta en l’educació del país al llarg del segle xx. Des de la nostra Rosa Sensat fins a la valenciana Carme Miquel i Diego, el llibre transita per les vides, obres i principals aportacions de María Barbeito, María de Maeztu, María Luisa Navarro, María Sánchez Arbós, Justa Freire, Elbira Zipitria i Marta Mata. Totes elles sense cap mena de dubte han esdevingut la punta de llança de la innovació educativa sent, com bé diu la introducció del llibre, «educadoras de espíritu republicano, vidas de exilio político y luciérnagas del anuncio de una ilusionante etapa posfranquista». Una lectura per redreçar el rumb i marcar el nord.
Diversos autors (2021).
Narieda, la veu dels nens i nenes amb lletra d’impremta.
La Seu d’Urgell: Edicions Salòria
El 1935, de la mà dels mestres Josep Bonet i Teresa Bonjoch, els nens i nenes de la petita població de Fígols (Berguedà) van iniciar una gran aventura: la publicació de la revista Narieda mercès a l’arribada de la impremta a l’escola i l’aplicació de les teories de Freinet. Aquella aventura durà poc –de l’octubre del 1935 al juliol del 1936– i en van néixer set revistes que recollien el dia a dia dels infants de l’escola, amb una naturalitat que encara avui ens deixa astorats. I ara l’Associació Lo Caliu Figolà els torna a posar a les nostres mans amb l’edició, en un magnífic volum, d’una qualitat fora de dubte, de les set revistes emmarcades en el seu significat i importància històrica pel pedagog mexicà Fernando Jiménez Mier i l’expert en el moviment Freinet Sergi Bernal Ferrando. Un document corprenedor, un testimoni clar del que vam perdre.
SERRANO, Sebastià (2022).
El regal de la lectura.
Barcelona: Ara Llibres
El lingüista, investigador i divulgador Sebastià Serrano (Bellvís, 1944), especialment conegut pel llibre El regal de l’educació (Ara Llibres, 2003), ens presenta la seva darrera novetat. Aquesta vegada investiga entorn de la lectura i de totes les seves derivades amb un text original i temptador: per una banda, la història de la Marie i en Claude, un matrimoni parisenc que ens porten al 1887 quan aquest darrer pateix un ictus i es veu afectat en les seves funcions bàsiques, i per l’altra, la investigació més actual entorn del cervell, les emocions i, molt especialment, les recerques efectuades al voltant de la neurociència, que han permès conèixer més i millor aquest gran òrgan. Serrano mescla ambdós textos –ficció històrica i assaig contemporani– oferint-nos un llibre amè, actual i entretingut sobre la lectura.
Joan Portell Rifà
Pedagog, escriptor, crític literari
i docent a la UdG i a la UAB