Editorial. Infància digitalitzada

Benvolguts lectors, 

Encara recordo molt bé com de petita em passava hores immersa escoltant la ràdio. Primer els vaig tocar en cassets i després en CD. També m’agradava veure la televisió amb un bol de cereals de tant en tant al matí. Quan va aparèixer Internet, gairebé no em podia creure com  la informació es va convertir de sobte tan  fàcilment accessible. La fascinació pels mitjans digitals no és que obre la porta a altres mons? Que podem conèixer persones conegudes o desconegudes i les seves històries en qualsevol moment desplaçant-nos per les xarxes socials, escoltant podcasts o veient pel·lícules? 

Amb un sol dispositiu podem contactar amb persones d’arreu del món i intercanviar informació. Gràcies al programari versàtil, tampoc hi ha límits a la creativitat. Però és precisament aquesta manca de límits la que presenta reptes immensos a la majoria dels adults. No hi ha res més debatut avui que l’ús mediàtic dels més joves. Quant i quin consum és el correcte? 

Sens dubte, no serà d’estranyar que tampoc no hem trobat una resposta clara a aquesta pregunta en aquest número d’INFÀNCIA Europa. Durant les  llargues trucades de Zoom entre Itàlia, Espanya, Portugal, Alemanya i Dinamarca, el nostre equip editorial va discutir els avantatges i els contres dels mitjans digitals, compartint entusiasme i perplexitat. Els articles d’aquest número mostren una selecció de les nostres discussions. Són impulsos i visions d’un desenvolupament que avança tan ràpidament que només podem oferir-vos-en una instantània.

Sentir i entendre les coses amb les nostres mans és cada cop més important en un món cada cop més digitalitzat. 

Per a les educadores d’art Sabine Plamper i Titia Sprey, incorporar conscientment materials reals a la vida quotidiana amb nens petits, per tant, no és una necessitat, sinó pur gaudi. En el seu estudi , conviden els nens a implicar-se en el procés creatiu sense esperar un resultat. 

L’avi i el nét gaudeixen d’un procés completament natural en l’aportació de Penny Ritscher. Aquí, el telèfon intel·ligent s’utilitza per parlar del creixement d’una petita planta de carbassa.

Al seu poble danès, Claus Jensen està sorprès de la creativitat amb què nens i adults fan servir els mitjans de comunicació en la seva vida quotidiana. Va visitar diverses famílies i els va preguntar sobre el seu ús dels mitjans. Els seus coneixements mostren com de difícil és protegir els nens de la naturalesa adictiva dels mitjans digitals i, al mateix temps, formar-los en com utilitzar-los. Necessitem més suport a través de la legislació? O directrius per a grans corporacions?

Emilia Miguez va parlar amb el dissenyador de mitjans i educador Julian van Dieken sobre la utilitat de les eines digitals que no només podem consumir sinó que també podem utilitzar de manera creativa. S’ha fet conegut per les seves obres d’art generades per IA i ha plantejat preguntes importants: què és la creativitat de totes maneres? Quines imatges són genuïnes i quines característiques distintives són importants, fins i tot per als nens? 

Finalment,  des de Catalunya sentirem dues veus. Per una banda el biòleg i neuroeducador català David Bueno, explica per què és tan important que els educadors i els pares  adjudem als infants  a descobrir i utilitzar les eines digitals. Perquè una cosa és clara: les simples prohibicions  no son bones. La conversa amb el paleontòleg Eudald Carbonell ens ofereix una visió sorprenent del paper de la revolució digital a l’interior de la història de la humanitat.

Amb això en ment, us desitgem una bona immersió als reptes i oportunitats de la revolució digital.

Emilia Miguez, coordinadora a Alemanya de CIET, Infància Europa avui.

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!