Espais de pensaments inquiets per transformar l’educació

L’associació Rosa Sensat va organitzar els dies 28 i 29 de juny cinc espais de debat dinamitzats per professionals de l’educació on els membres de la comunitat educativa van compartir idees i experiències. 

 

Des de l’associació de mestres Rosa Sensat, per la 56a edició de l’Escola d’Estiu i sota el lema Reconèixer l’essència de l’escola, vam plantejar quatre conceptes relatius a l’educació i els reptes amb els quals es troben professorat i alumnat avui dia: l’educació democràtica; el valor de la diversitat i la identitat; l’emancipació de les mestres, i la cultura científica i humanística a l’ensenyament.

Són aquests quatre conceptes els que van donar forma a cinc converses el passat dimarts i dimecres. Els participants, amb l’ajuda d’un dinamitzador que es va encarregar d’estructurar els debats, van compartir idees i experiències en unes sessions online fetes amb Zoom. En un clima de trobada i d’enteniment, tothom va poder dir la seva i també tots els integrants de la comunitat educativa van ser escoltats per igual. 

Alguns d’aquests debats van donar tant de si que els seus membres van decidir reunir-se l’endemà a la mateixa hora per acabar de parlar d’aquelles qüestions que s’havien quedat penjades durant el primer dia de xerrades. Per altra banda, el debat sobre l’emancipació de les mestres es va dividir en dues sales a causa de l’alta participació. 

Debat 1 | Educació democràtica

 

El pedagog i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, Miquel Àngel Essomba, va assumir el rol de dinamitzador en la xerrada sobre l’educació democràtica. Partint d’una exposició amb un Power Point visual i interactiu, es van presentar les principals preguntes del debat: la democràcia forma part de l’escola en el marc del segle XXI? Quina és l’essència de l’escola democràtica? S’ha de fer educació política? Una democràcia representativa o participativa? I a on para la diversitat a l’escola?

Els participants, cadascú a partir dels seus criteris personals, van voler respondre aquestes qüestions, de forma tímida al començament, però desencadenant en una conversa fluida i constructiva segons avançava la sessió. El debat es va allargar fins a l’endemà per iniciativa d’alguns dels seus membres. En una versió més reduïda, els participants van llançar-se des del començament a parlar dels punts conflictius. Temes del dimarts com el model de democràcia van tornar a sortir, però es van proposar d’altres com el bilingüisme a les escoles.

 

 

Debats 2 i 3 | Mestres emancipades, la comunicació a l’escola

 

El debat sobre l’emancipació de les mestres, a causa de l’alta participació, es va dividir en dues sales de Zoom paral·leles i una d’elles es va allargar fins a la tarda següent per continuar parlant dels temes proposats. La doctora en Educació, Anna Jolonch, i el llicenciat en Filosofia i Lletres, Joan Domènech, van treballar per dinamitzar les sessions i animar el debat entre els participants.

La qüestió amb més pes que es va posar sobre la taula virtual va ser la importància de la presencialitat a les aules, potser el problema més greu que ha patit l’educació per la pandèmia. Les emocions i els vincles que s’estableixen entre mestres i alumnes s’han perdut a través d’internet i la comunicació ha esdevingut més freda i impersonal per culpa de les pantalles dels ordinadors. Una pràctica que els mestres tenen ben clar que volen deixar en l’oblit com més aviat millor.

 

 

Debat 4 | Cultura científica i humanística a través de la cultura i les arts 

 

L’exconseller d’Educació i doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, Joan Manuel del Pozo, va estar al càrrec de la sala virtual que va tractar el tema de la cultura científica i humanística a l’educació. El debat va començar per enfrontar dues idees que són cares diferents de la mateixa moneda: la necessitat de combatre el cientisme amb humanisme i viceversa.

S’estan fent malament les coses des de l’organització de l’educació? Com combatre el desprestigi dels estudis socials i humanístics davant de les ciències pures? Interdisciplinarietat va ser una de les paraules que més es van sentir durant les dues hores de conversa entre els participants, que també van emmirallar-se en les comunitats educatives d’altres països per aprendre’n dels seus encerts i errors.

 

 

Debat 5 | Reconèixer les identitats a través de la cultura i les arts 

 

El professor de Pedagogia a la Universitat de Barcelona, Enric Prats, va dinamitzar la sessió sobre el reconeixement de les identitats a través de la cultura i les arts. Un debat que va començar per plantejar que les diferències culturals, històricament, han separat pobles i nacions i que la cultura sempre ha tingut dos vessants: apropar i allunyar a la gent a parts iguals.

Els participants van resoldre que l’educació separada de la cultura no té sentit i van preguntar-se com els mestres han de crear espais a partir de les arts per apropar-la als estudiants. Els mestres van compartir anècdotes viscudes a l’aula, inquietuds i consells per ajudar-se a créixer entre ells professionalment.

 

Lectura a l’acte de cloenda

 

Un relator present a cada sala de debat es va encarregar de recollir les conclusions a les quals van arribar els participants. El pròxim dia 9 de juliol, a l’acte de cloenda que se celebrarà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, es llegiran i es faran arribar a les autoritats educatives competents.

La clausura de la 56a Escola d’Estiu de Rosa Sensat començarà a les 18:00 fins a les 19:30 hores. A l’acte hi serà present el conseller d’Educació de la Generalitat, Josep González i Cambray, i el director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’Institut de Salut Global de Barcelona, Rafael Vilasanjuan, que parlarà d’Educar sobre el llegat del virus.

Relacionats

Subscriu-te al nostre butlletí!
Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues
Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!

Escoles/Universitats amigues

Ets un centre educatiu que vol participar i cooperar amb equips de mestres compromesos amb la millora de l’educació a Catalunya?
Associa't i forma part de la xarxa!